to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 19.06.2018

Πολιτισμός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ελληνική Εβδομάδα» στο Παρίσι

Με μεγάλη επιτυχία από άποψη της συμμετοχής του κοινού ολοκληρώθηκε η «Ελληνική Εβδομάδα» στο Παρίσι, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από κοινού με το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός» και τη συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας, με αφορμή τα 35 χρόνια από την ίδρυση του «Δεσμού».


Η εβδομάδα εντάχθηκε από τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018/l'Année européenne du patrimoine culturel 2018, με την υποστήριξη της Δημαρχίας του Παρισιού.

Η διοργάνωση της Ελληνικής Εβδομάδας/La Semaine Grecque «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ιδίως στη Γαλλία, χώρα με την οποία μας συνδέουν μακρόχρονες πολιτισμικές σχέσεις» τόνισε στον μήνυμά της, η Υπουργός Πολιτισμού. «Η φετεινή διοργάνωσή της φιλοδοξούμε να είναι μόνον η αρχή» αφού αποβλέπει «στην προβολή της πολύμορφης, σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής της χώρας μας στους τομείς της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής» σύμφωνα με την κα Κονιόρδου.


 

Το πρόγραμμά της Ελληνικής Εβδομάδας περιελάμβανε:

  • Την προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους «Ξάμου» της Κλειώς Φανουράκη, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, στον κινηματογράφο τέχνης Les 7 Parnassiens, παρουσία του ηθοποιού.

  • Την παρουσίαση του έργου του Θωμά Τσαλαπάτη «Η Μόνικα Βίττι δεν θυμάται πια» σε μορφή θεατρικού αναλογίου στη Maison de la Poésie, σε μετάφραση Κλειώς Μαυροειδάκου, σκηνοθεσία Laurence Campet, ερμηνεία των ηθοποιών Valentine Galey και Joséphine de Surmont και μουσική υπόκρουση του Ορέστη Καλαμπαλίκη

  • Την προβολή έξι διακεκριμένων ταινών μικρού μήκους σε διεθνή φεστιβάλ, στον ίδιο κινηματογράφο, συνοδευομένη από συζήτηση με το κοινό με την παρουσία του σκηνοθέτη και κριτικού Τίμωνα Κουλμάση.

  • Τη λογοτεχνική εκδήλωση στο Ελληνικό Σπίτι/Maison de la Grece, με προσκεκλημένους συγγραφείς τους Σωτήρη Δημητρίου και Μαρία Ευσταθιάδη, με αφορμή την έκδοση νέων βιβλίων τους στα γαλλικά, με εισηγήτρια τη Μιράντα Σκουλάτου και ερμηνεία των κειμένων από τους ηθοποιούς Laurence Campet και Hervé Jouval.

  • Τη γιορτή λήξης στον υπαίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου (14, rue Vandamme), την Κυριακή 17 Ιουνίου, με τη ρεμπέτικη συναυλία του Νικόλα Σύρου και των μουσικών του, παράλληλα με την παρουσίαση αποσπασμάτων από τα βιβλία των δύο προαναφερθέντων συγγραφέων και με την υπογραφή του νέου, αυτοβιογραφικού βιβλίου του, από τον Κώστα Γαβρά.

Στην τελετή λήξης έδωσαν το παρόν, μαζί με πλήθος κόσμου, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Αγλαΐα Μπαλτά, η οποία μετέφερε χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, η Δήμαρχος του 14ου Διαμερίσματος του Παρισιού κ. Carine Petit, καθώς και εκπρόσωποι της Κεντρικής Δημαρχίας του Παρισιού.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυσή του το 1983 στην περιοχή του Μονπαρνάς μέχρι σήμερα, το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός» έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, γλώσσας και σκέψης και για την ανάπτυξη ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, με τη «δεξίωση» στοχαστών όπως ο Κώστας Αξελός, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Γιώργος Χειμωνάς, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Jean-Pierre Vernant, ο Jacques Lacarriere, o Dominique Eudes, ο Κώστας Βεργόπουλος, ο Μισέλ Σιβινιόν και πολλοί άλλοι, με το περιοδικό, με τις εκδόσεις και με τις εκδηλώσεις του. Επίσης, στη μικρή γκαλερί του και σε άλλους χώρους, προέβαλε το έργο σειράς σημαντικών εικαστικών δημιουργών, μουσικών, σκηνοθετών και ηθοποιών.

Το πλήρες πρόγραμμα της Ελληνικής Εβδομάδας/La Semaine Grecqueπεριλαμβάνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.lasemainegrecque.com/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)