to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 31.03.2016

Πολιτική

Με με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ συναντήθηκε ο Γ. Μουζάλας: Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε, λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα από τη Γενεύη, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.


Ο κ. Μουζάλας και ο κ. Grandi συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το πλαίσιο αυτό αφορά συνεργασία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στα Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού.

Ο κ. Μουζάλας αποσαφήνισε στον κ. Grandi ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης. Εξήγησε τη νέα διαδικασία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι πλέον θα μεταφέρονται σε δομές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης διεθνούς προστασίας, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών. Διευκρίνισε ότι στην Τουρκία δεν θα επιστρέφονται συλλήβδην όλοι, αλλά ότι οι υποθέσεις θα εξετάζονται εξατομικευμένα στην Ελλάδα. Επιστροφές θα πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος διεθνούς προστασίας και αρνητικής απόφασης σε δεύτερο βαθμό.

Ο κ. Grandi επιβεβαίωσε τον κ. Μουζάλα ότι η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Σημείωσε ότι η επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία δεν είναι παράνομη, αλλά ότι πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τους Σύριους πρόσφυγες επισήμανε ότι μεταβαίνοντας από την Ελλάδα στην Τουρκία, επιστρέφουν σε ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η Τουρκία σε νομοθετικές και άλλες βελτιώσεις όσον αφορά στους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής και τους Ιρακινούς.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία, σημείωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συμμετάσχει στη διαδικασία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στο βαθμό που αποσαφηνισθεί ότι τα νέα Κέντρα δεν θα είναι δομές κράτησης. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι δομές στην ενδοχώρα, στις οποίες η Ύπατη Αρμοστεία διατίθεται να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο.

Ο κ. Μουζάλας, από την πλευρά του, τόνισε τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τους τις εκφάνσεις και ζήτησε από την Ύπατη Αρμοστεία να συμμετάσχει, όχι μόνο στην επίβλεψη και τον συντονισμό, αλλά και σε πρακτικά ζητήματα όπως οι θέσεις φιλοξενίας, η σίτιση κ.α.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)