to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 15.02.2016

πηγή: in.gr

Πολιτική

Με κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ απειλεί απερίφραστα την Ελλάδα ο αυστριακός ΥΠΕΞ

Συνεχίζονται οι απειλές προς την Ελλάδα από τους εκφραστές της Ευρώπης - φρούριο


«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» δηλώνει στα Νέα. Όπως υποστηρίζει, το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

«Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα» προσθέτει. 

Συνεχίζει, δε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας». Ο Κουρτς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία, αλλά η Μακεδονία είναι πρόθυμη να το κάνει» αναφέρει.

Στον αντίποδα τοποθετήθηκε με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι «ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευδολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο». Και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών κ. Κέντερς ο οποίος μετά τα Σκόπια επισκέφθηκε χθες την Αθήνα έκανε λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από μονομερείς ενέργειες κρατών και χαρακτήρισε παράλογη τη ρητορική των τεσσάρων χωρών -Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας- για κλείσιμο των συνόρων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του τόνισε πως είναι αναγκαία η κοινή ευρωπαϊκή στάση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ζήτησε την εφαρμογή αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)