to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 09.11.2014

Διεθνή

Με φωτεινά μπαλόνια και ευχολόγια της Μέρκελ ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους

Με την απελευθέρωση των 8.000 φωτεινών μπαλονιών που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος 15 χιλιομέτρων εκεί που κάποτε το Τείχος του Βερολίνου χώριζε τη Γερμανία και τον κόσμο, κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την πτώση του


 

Tο τείχος, μήκους 155 χιλιομέτρων υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση σηματοδοτώντας και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Τουλάχιστον 138 άνθρωποι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην απένταντι πλευρά.

Σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, Γερμανοί και ξένοι, τίμησαν το γεγονός αυτό που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Τα μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί σε στύλους ύψους 3,5 μέτρων, όσο και το ύψος του Τείχους, αφέθηκαν ελεύθερα, υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και στη συνέχεια  πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 συμβολίζοντας έτσι την εξαφάνιση του Τείχους.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της  Deutsche Welle με τίτλο "Όχι άλλα τείχη γύρω από την Ευρώπη":

Επικρατεί απόλυτη σιωπή στην λιτή αίθουσα, όταν η Ντοροτέα Έμπερτ, αρχίζει να παίζει βιολί. Στο μνημείο του Τείχους, στη Μπέρναουερ Στράσσε, η μουσικός είναι πρώτη στον κατάλογο της κεντρικής εκδήλωσης για τα 25χρονα από την πτώση του Τείχους. 53χρονών σήμερα η Έμπερτ φυλακίστηκε στις διαβόητες γυναικείες φυλακές Χόχενεκ της Α. Γερμανίας έπειτα από μια αποτυχημένη φυγή προς τη Δύση. Η Δυτική Γερμανία εξαγόρασε την ποινή της. Στη φυλακή έπαιζε κομμάτια του Μπάχ – χωρίς βιολί, μόνο στη φαντασία. Μια συγκινητική ιστορία από τις πολλές που βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια μια μέρα σαν κι αυτή.

Ημέρα χαράς, ημέρας αίσχους

 τα όνειρα μπορεί να γίνουν αληθινά

Μέρκελ: "τα όνειρα μπορεί να γίνουν αληθινά"

Η Μπέρναουερ Στράσε θεωρείται σύμβολο της διαίρεσης. Εδώ εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές. Όταν χτίστηκε το τείχος, το 1961, οι τοίχοι των σπιτιών έμειναν στον ανατολικό τμήμα και το πεζοδρόμιο στο δυτικό. Ακόμη και μέρες μετά, πριν σφραγιστούν τα παράθυρα, πολλοί Ανατολικογερμανοί έπεφταν από αυτά για να διαφύγουν στο δυτικό Βερολίνο. Στην πρώην διαχωριστική γραμμή βρέθηκε και η καγκελάριος για δύο ώρες. Έβαλε ένα τριαντάφυλλο σε μια σχισμή τμήματος από το αυθεντικό τείχος και σήκωσε την προστατευτική κορδέλα για να κάνουν το ίδιο όσοι περίμεναν με λουλούδια στο χέρι. Κοντά της και η μητέρα του Κρις Γκεφρόι. Ο γιός της πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 1989 στην προσπάθειά του να διαφύγει. Είναι ο τελευταίος από τα θύματα στο Τείχος. Στη μνήμη τους ο κόσμος άναψε κεριά.

Στην ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ υπενθύμισε ότι η 9η Νοεμβρίου είναι και επέτειος της νύχτας του πογκρόμ εναντίον των Εβραίων, «μέρα ντροπής και αίσχους». Πώς έγινε αυτή η ημερομηνία ημέρα ευτυχίας; αναρωτήθηκε. «Δεν αισθάνομαι μόνο χαρά αλλά και ευθύνη για όσα μας παρέδωσε η γερμανική ιστορία». Χωρίς να κάνει αναφορά σε προσωπικές στιγμές από την ημέρα εκείνη προτίμησε να συμπυκνώσει σε λίγες φράσεις το μεγάλο μήνυμα από την πτώση του Τείχους. «Διαθέτουμε τη δύναμη δημιουργίας, μπορούμε να μετατρέψουμε τα πράγματα προς το καλό, αυτό είναι το μήνυμα που αυτές τις μέρες απευθύνεται στην Ουκρανία, στη Συρία στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές της γης», τόνισε η καγκελάριος.

Το επίτευγμα της ευρωπαικής ενοποίησης

Στην κεντρική εκδήλωση στο Gendarmenmarkt παρόντες ο γερμανός πρόεδρος, ο Μ.Γκορμπατσόφ και άλλοι

Στην κεντρική εκδήλωση στο Gendarmenmarkt παρόντες ο γερμανός πρόεδρος, ο Μ.Γκορμπατσόφ και άλλοι

Αργότερα το μεσημέρι στο μέγαρο συναυλιών Gendarmenmarkt, στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου, έγινε η επίσημη τελετή του κρατιδίου του Βερολίνου, όπου ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ και η καγκελάριος Μέρκελ. Ο Σουλτς προειδοποίησε να μην χτιστούν νέα τείχη γύρω από την Ευρώπη ζητώντας ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής προσφύγων και ασύλου. «Το δικαίωμα να ταξιδεύει και να ζει κανείς παντού στην Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τόνισε. «Αλλά οι λαϊκιστές προκαλούν πανικό με το να ισχυρίζονται ότι πρόσφυγες ‘φτώχειας’ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υποσκάπτουν τα θεμέλια των κοινωνικών συστημάτων αντιστρέφοντας τα δεδομένα».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε το καθημερινό φαινόμενο να χάνουν άνθρωποι τη ζωή του προσπαθώντας να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και έκανε έκκληση για καλύτερη εναρμόνιση της διαδικασίας απονομής ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ. «Δεν είναι δίκαιο, όταν ορισμένες λίγες χώρες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων». Στην «ευρωπαϊκή» ομιλία του αναφέρθηκε και στην Ουκρανία ζητώντας πολιτική λύση. «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Ρωσία είναι υπερδύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβ. Ασφαλείας των ΗΕ. Γι αυτό, καλά θα κάνουμε να υποστηρίξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους εικοινωνίας με τη Ρωσία».

Ο επίλογος των εορτασμών γράφτηκε το βράδυ στη λαϊκή γιορτή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου με συναυλίες και με τα 8000 φωτεινά μπαλόνια κατά μήκος της γραμμής που βρίσκονταν το τείχος να απελευθερώνονται στον ουρανό...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)