to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 12.11.2019

Πολιτική

Με ενδεικτική αντιπροσωπεία ο ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική - Αίτημα αναίρεσης της εξαίρεσης από τον Σ. Λάππα

Συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis - Ο Σπύρος Λάππας έθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα αναίρεσης της απόφασης για εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη - Καταθέτει αυτή την ώρα ο Κ.Φρουζής


Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή.

Με ενδεικτική αντιπροσωπεία εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική για τον Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή εισήλθε μόνο ο Σπύρος Λάππας ο οποίος έθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα αναίρεσης της απόφασης για εξαίρεση των Τζανακόπουλου - Πολάκη το οποίο, πριν από λίγα λεπτά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Παράλληλα στην επιτροπή εξετάζεται και το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των Πλεύρη Κυρανάκη και Κεγκέρογλου. Αν η πλειοψηφία συμφωνήσει στην εξαίρεση βουλευτή, η συνεδρίαση θα πρέπει να διακοπεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Τους προκαλούμε να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ή θα εφαρμόσουν για τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία ή θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα», τονίζει σχετικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 12/11, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας θα τεθεί μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου το θέμα της εξαίρεσης μελών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επιτροπή καθώς προκύπτουν υπόνοιες μεροληψίας τους. Ο λόγος εξαίρεσης, δηλαδή, που προβάλλεται, και μάλιστα από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είναι ταυτόσημος με τον λόγο εξαίρεσης που επικαλέστηκε η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου (άρθρο 15 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της και πολύ περισσότερο να εξαιρέσει μέλη της. Αντίθετα κάτι τέτοιο προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τελικά στο ίδιο το Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία αποφάσισε την εξαίρεση, εκτρεπόμενη από τις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το θέμα λοιπόν που τίθεται σήμερα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ: Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους; Αν επιλέξουν το δεύτερο, θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τους προκαλούμε λοιπόν να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα.»

Στο Μαξίμου με χαρτονομίσματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με το σκεπτικό αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι —σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας— από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Κ. Φρουζής είχε πάει στο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια τσάντα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε τη Δευτέρα 11/11 για το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το πόρισμα, «ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει «αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα». Τονίζει επίσης ότι με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα επιβεβαιώνεται πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε επειδή είναι «σκευωρία», αλλά επειδή δεν βρέθηκαν τα χρήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)