to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:52 | 28.05.2014

Πολιτική

Γρίφος ο ανασχηματισμός, εντείνεται η «κινητικότητα» με στόχο την πλαστή προεδρική πλειοψηφία (ενημέρωση)

Οργιάζει το παρασκήνιο με στόχο τη σαλαμοποίηση ή τη διάλυση των μικρότερων κομμάτων και τον προσεταιρισμό ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να στηριχθεί η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Αναζητούνται πρόθυμοι", που θα στηρίξουν τα νέα επώδυνα μέτρα, και με πρόσχημα τη σταθερότητα να στηθεί νόθα (ως προς τις σχέσεις κοινωνικής εκπροσώπησης) προεδρική πλειοψηφία προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία - Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μίκα Ιατρίδη - Ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να μετακινήσει υπουργούς χωρίς να διαταράξει το κλίμα με την τρόϊκα και δέχεται ήδη την εσωκομματική γκρίνια γαλάζιων στελεχών


Τετάρτη 4/6

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη των μνημονίων στις εκλογές δεν συγκαλύπτεται από κινήσεις επικοινωνιακής σκοπιμότητας

«Τη στιγμή που σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, οι νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μαζί με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, οι κυβερνητικοί υπουργοί αλλάζουν, για να υλοποιήσουν ακόμα πιο πιστά τις απαιτήσεις των δανειστών»

 

-Καμμένος προς βουλευτές ΑΝΕΛ: Όποιος θέλει να φύγει, να το κάνει τώρα

Ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για «αποστασία» και χαρακτήρισε «ενορχηστρωμένο και σχεδιασμένο» το γεγονός των αποχωρήσεων, ενώ άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της Μίκας Ιατρίδη κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι δεν προσπάθησε να βοηθήσει το κόμμα και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές στην περιφέρειά της

 

Με την τυπική φράση ότι «ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού» απάντησε το βράδυ της Τρίτης ο Α. Σαμαράς, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω για την πλήρη απομόνωση του πρωθυπουργού). 

- Αποχώρησε χθες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μίκα Ιατρίδη: «Καλό πολιτικό ταξίδι, ο λαός μας κρίνει όλους» σχολιάζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να συγκαλύψει την απομόνωση της κυβέρνησης

«Η απομάκρυνση Στουρνάρα από τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ δεν συνιστά αλλαγή πλεύσης από τον αδιέξοδο δρόμο των μνημονίων, από τον οποίο ο κ.Σαμαράς δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό. Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές. Η καταδίκη της πολιτικής λιτότητας και των εκφραστών της ήταν ξεκάθαρη. Αυτό δεν αλλάζει με ανέξοδα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Τρίτη 3/6

Σε πλήρη απομόνωση ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του οδηγείται ο Αντ. Σαμαράς, ενώ τα περίφημα σχέδια περί διεύρυνσης του κυβερνητικού μπλοκ που εκπονεί με τον Ευ. Βενιζέλο φαίνεται να μένουν "ασκήσεις επί χάρτου". Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κ.Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας και Φ. Γεννηματά, ζητούν το κόμμα να απαγκιστρωθεί από τη στρατηγική συμμαχία με τη Ν.Δ. και να γίνει ανοιχτό στο ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τις εκλογές. Η τάση αυτή είναι περισσότερο ισχυρή και φαίνεται να επικρατεί στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου οι "πρόθυμοι" να συμπράξουν με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου περιορίζονται στο ελάχιστο.

Στη Ν.Δ., εκτός από την γκρίνια των βουλευτών για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αντ. Σαμαράς δυσκολεύεται να μετακινήσει τους υπουργούς που έχουν χρεωθεί το Μνημόνιο χωρίς να διαταράξει το κλίμα με την τρόικα, έναντι της οποίας έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Για να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος -ως "εγγυητής"- τη θέση του Γ. Στουρνάρα.

Την ίδια στιγμή γκρίνια επικρατεί στη Ν.Δ. για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και μεγάλη δυσχέρεια ακόμη και για επικοινωνιακό "λαϊκό" ανασχηματισμό

Δευτέρα 2/6

- Reuters: Μέσα στην εβδομάδα ο ανασχηματισμός στην Ελλάδα - Αποχωρεί ο Στουρνάρας

Τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός συζητά αν θα υπάρξει μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα, με τον έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι έχει αποφασιστεί να αποχωρήσει

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. την Τρίτη

Συνεδριάζει αύριο στις 18:00 η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

 
 

Κυριακή 1/6

Η αριθμητική της πλαστής προεδρικής πλειοψηφίαςΤο «'Εθνος» παρουσιάζει τα δεδομένα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών την ώρα που είναι ήδη σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες διάλυσης κομμάτων και μετακίνησης βουλευτών

Τα σενάρια ανασχηματισμού και στη μέση ο Στουρνάρας: Το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο του επικείμενου ανασχηματισμού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Στουρνάρας παίρνει τον δρόμο για την Τράπεζα της Ελλάδος. 

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον επόμενο ΠτΔ άφησε ο Καπερνάρος, ενώ ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ να μην παραβιάσουν την λαϊκή εντολή την οποία έχουν λάβει και να μην ψηφίσουν υπέρ προεδρικού υποψηφίου.

- Ξαναζεσταίνει το αφήγημα της «εθνικής ενότητας» η Ντ. Μπακογιάννη: Για «μίνιμουμ εθνική συνεννόηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση χρέους και εθνικά θέματα» κάνει λόγο στον Ελεύθερο Τύπο

 

- Το κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Αυγής»: Η αποστασία στα χρόνια του Μνημονίου

- Το editorial του left.gr: Κατασκευάζουν πλαστή προεδρική πλειοψηφία

Παρασκευή 30/5

- Σχέδια αποστασίας: Το ρεπορτάζ της «Αυγής» για τις «μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες» της μνημονιακής συγκυβέρνησης

Πέμπτη 29/5

- Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου: ο δεύτερος εξήγγειλε ανασχηματισμό εξερχόμενος του Μαξίμου. "Ο ανασχηματισμός χρειάζεται προετοιμασία. Θα γίνει με όρους πολιτικού χρόνου, όταν πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις της χώρας".

Στον Κ. Παπούλια: Επιμένει στη «σταθερότητα» ο Σαμαράς: «Το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

- Μαξίμου: «Στην ώρα του» ο ανασχηματισμός, διαψεύδεται το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου: Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι σε συνθήκες πόλωσης και μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση η οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση αλλαγής εκλογικού νόμου μόνο ως ένδειξη πανικού θα μεταφραστεί με απροσδιόριστες παρενέργειες. 

Αναδίπλωση Βενιζέλου με το μπόνους των 50 εδρών: «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συναίνεσης επί του συγκεκριμένου, άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν προχειρότητες που αφορούν την κίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας» 

Το ρεπορτάζ της Τετάρτης 28/5

Τεκτονικό σεισμό στο κυβερνητικό μπλοκ προκάλεσαν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο Αντ. Σαμαράς αναζητεί «κοινωνικό πρόσωπο» για την κυβέρνηση με μεταπήδηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά προσκρούει στο "βέτο" Βενιζέλου. Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες που τον έφεραν να μην επιθυμεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κριτικής που δέχεται από κομματικά στελέχη της ΝΔ. Νωρίτερα, είχαν δημοσιευτεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν έτοιμος να αποχωρήσει αν συνεχιζόταν η κριτική προς το πρόσωπό του. «Η κριτική πάντα γίνεται, αλλά μερικές φορές είναι άδικη», φέρεται να έχει δηλώσει ο ίδιος.

Σενάρια ανασχηματισμού

Ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζει άνοιγμα προς τα σχήματα της Δεξιάς, από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη έως την Ενωση του Β. Πολύδωρα και του Χ. Ζώη, ενώ κίνηση αναμένεται να εκδηλωθεί και προς τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στην αυριανή (Τετάρτη, 18:00) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα συζητηθούν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η εκκρεμότητα με τη θέση του διοικητική της ΤτΕ αλλά και η εκπροσώπηση στην Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να μην φανούν οι αλλαγές ως επιβεβλημένες από το αποτέλεσμα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί μέσα στην κυβέρνηση που εκτιμούν ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα και φροντίζει να επανορθώσει την τραυματισμένη κυβερνητική εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξει τάχιστα όχι μόνο το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και η ανθρωπογεωγραφία της και να ξεφύγει από μια σκληρή δεξιά εικόνα.

Εκλογικά μαγειρέματα για να αποτραπεί η διακυβέρνηση της Αριστεράς!

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μείωση ή και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αναμένεται να προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος στον Α. Σαμαρά, στη συνάντηση της Πέμπτης στο Μαξίμου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  θα ζητήσει από τον Α. Σαμαρά να καταρτιστεί πρόταση για πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την πρόβλεψη ενός μικρότερου μπόνους μόνο στα κόμματα που προεκλογικά θα δεσμευθούν ότι θα συμφωνήσουν να μετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό (!). Οι παλαιότερες καλπονοθευτικές ιδέες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επανέρχονται στο προσκήνιο για να αποτραπεί η διακυβέρνηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει από θέση αρχής υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής με συνταγματική κατοχύρωση. Γνωρίζει ότι, ακόμη κι αν δεν επιτύχει αυτοδυναμία, θα είναι άλλες δυνάμεις υποχρεωμένες να συμπράξουν ή να ανεχθούν την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του ψηφισμένου προγράμματός του. 

Πληροφορίες: Αυγή, toponitki.gr, Εφημερίδα των Συντακτών, tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)