to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 08.02.2023

Πολιτική

Μετά το ρεπορτάζ του Politico: Απαντήσεις για τις επαφές Μητσοτάκη με τη Σαουδική Αραβία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πρέπει να μάθουμε «αν όντως ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε εν κρυπτώ να αποδεχθεί τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μια συνδιοργάνωση όπου τα τρία τέταρτα των αγώνων θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία και το ένα τέταρτο θα μοιράσουν δυο χώρες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος», τονίζει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της


«Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις επαφές του με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου», το αίτημα που απευθύνει επιτακτικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 8/2/23:

«Το σημερινό άρθρο του Politico γεννά σοβαρά ερωτήματα για τις προσωπικές επαφές του κ Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Μετά το σκάνδαλο Qatargate είναι απορίας άξιο να μάθουμε αν όσα αναγράφονται στο ρεπορτάζ είναι αληθή.

Αν όντως ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε εν κρυπτώ να αποδεχθεί τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μια συνδιοργάνωση όπου τα τρία τέταρτα των αγώνων θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία και το ένα τέταρτο θα μοιράσουν δυο χώρες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα χαρίζει το ισχυρό brand name μιας χώρας ευρωπαϊκής που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτήν την πρόταση με τη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει- και με την υπογραφή κοινής διακήρυξης- τη διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλου από κοινού με χώρες των Βαλκανίων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και την ανάδειξη της μεγάλης και διαχρονικής σημασίας της για τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Σήμερα ποια ακριβώς σκοπιμότητα ποιες αξίες και ποιο στόχο εξυπηρετεί η υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης παγκόσμιου κυπέλου με τη Σαουδική Αραβία;».

Τι αναφέρει το άρθρο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο σημερινό δημοσίευμα του Politico, που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο, Ali Walker, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά στάδια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με την πλούσια σε πετρέλαιο βαριά δύναμη του Κόλπου σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να διοργανώσουν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και υψηλόβαθμο σαουδάραβα αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, η «δραματική προσφορά» -που πιθανώς κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος, με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την υποψηφιότητα, φέρεται να δηλώνει στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, υπό τον όρο το 75% του ίδιου του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων να διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.

Ο δημοσιογράφος, όπως αναφέρει, δεν γνωρίζει αν η προσφορά έγινε δεκτή, επισημαίνει ωστόσο ότι οι τρεις χώρες εργάζονται σήμερα πάνω σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Το mega deal που ετοιμάζεται, στην ουσία, είναι μια προσπάθεια, όπως σχολιάζει το Politico, η χώρα του Κόλπου να «αγοράσει» -με αστρονομικό αντίτιμο- τη διοργάνωση, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό. Θα ήταν άλλωστε απίθανο να γινόταν δεκτή μια πρόταση που θα προέβλεπε τη διεξαγωγή όλης της διοργάνωσης στην αραβική χερσόνησο, και μάλιστα μόλις 8 χρόνια από τη διοργάνωση του Κατάρ και τις αντιδράσεις που αυτή εντέλει προκάλεσε, συμπεριλαμβανομένου και του σκανδάλου Qatargate.

Το Politico, όπως αναφέρει,  προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στις ερωτήσεις της διαδικτυακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Αντίστοιχα, αρνήθηκε να σχολιάσει και η FIFA.

«Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αποτελούσε το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν την απόκτηση των δικαιωμάτων φιλοξενίας αγώνων πυγμαχίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τους αγώνες αυτοκινήτου της Φόρμουλα 1, ενώ παράλληλα δημιούργησε το δικό της επαναστατικό τουρνουά γκολφ. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.

Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος - το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας. «Μια τέτοια θέση θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, κάτι που επιδιώκει να επιτύχει χτίζοντας σχέσεις με βασικούς εταίρους».

«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε γενναιοδωρία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει το τουρνουά έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό των παρατηρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας σε βάρος της κοινότητας LGBTQ+ και των μεταναστών εργατών.

Το Politico καταλήγει «καυτηριάζοντας» τις αθλητικές υποδομές της Ελλάδας, λέγοντας πως τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισαν 9 δισ. ευρώ έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

«Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα», γράφει.

Αναφέρεται επίσης και στις σχέσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία με τη Σαουδική Αραβία, «από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή».

Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος. Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)