to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με το φακό του left.gr: Οι Πέρσες από την ομάδα Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Βίντεο-φωτογραφίες-επεξεργασία: Άγγελος Καλοδούκας - Κείμενο-ερωτήσεις: Τάσος Γιαννόπουλος


Εδώ όλο το φωτογραφικό άλμπουμ

Στην αρχή πρέπει να αποδεχτούμε ποιοι είμαστε, τόσο εμείς, όσο και το κοινό που μας βλέπει. Πρέπει να μη φοβίζει ο όρος αναπηρία γι αυτό σήμερα, είμαστε «ηθοποιοί με αναπηρία». Ευελπιστώ στο σύντομο μέλλον να είμαστε απλά «ηθοποιοί». Σήμερα λέμε ότι είμαστε το Θέατρο Ατόμων με αναπηρία, αύριο θα είμαστε απλά η επαγγελματική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ.  Βασίλης Οικονόμου

                                                            

Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του,  το Θε.αμ.α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.

Το lef.gr βρέθηκε σε μία από τις πρόβες της ομάδας εν όψει της παράστασης που θα ανέβει στις 13 και 14 Ιουλίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου:

H παράσταση, όπως τονίζει ο ηθοποιός και θεατρολόγος Πάνος Ζουρνατζίδης (που έχει το ρόλο του Δαρείου), αποτελεί μία πρόταση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ο θεατής έρχεται σε επικοινωνία με ένα κινητικό πρότυπο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συναντήσει στη ζωή του καθώς πολλοί από τους ηθοποιούς χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, χαρακτηριστικό που ενσωματώνεται με αρμονικό τρόπο στην παράσταση δημιουργώντας μια νεά ματιά πάνω σε ένα πολύ σημαντικό αρχαίο κείμενο:

Οι «Πέρσες» δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τον Βασίλη Οικονόμου καθώς είναι ένα έργο με αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό μήνυμα. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά το θρήνο στην Περσία κι ο Αισχύλος, περιγράφοντας την κορύφωσή του στη «βάρβαρη» χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι «ξένο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του. 

Τα ίδια τα μέλη της ομάδας Θε.αμ.α παλεύουν καθημερινά με το ρατσισμό, ρατσισμό όχι μόνο κοινωνικό αλλά και θεσμικό: Ο λεγόμενος νόμος 370, που επιβιώνει από την εποχή του Μεταξά, απαγορεύει τη συμμετοχή των «μη φυσικά άρτιων» ατόμων στις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή η πρώτη παρουσία της ομάδας Θε.αμ.α στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την άρση της αδικίας, άρση που αποτελεί μία από της βασικές διεκδικήσεις της ομάδας:

Στους «Πέρσες» συμμετέχουν κατά 60% ηθοποιοί με αναπηρία. Δεν είναι όλοι με αναπηρία γιατί «τότε θα μιλούσαμε για γκετοποίηση», ούτε όμως μόνο ένας ή δύο,  διότι θα επρόκειτο για αναπηροκαπηλεία. 

Κορυφαία του Χορού είναι η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης, Γιώτα Βέη, η οποία για πρώτη φορά συνεργάζεται με ηθοποιούς με αναπηρία και μίλησε στο left.gr για την παράσταση:

Info:

Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου

Εκγύμναση Χορού: Αιμιλιανή Αβραάμ

Σκηνικά: Δέσποινα Φλέσσα

Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη

Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Ηχολήπτης: Φώτης Κίκιρας

Παίζουν:

Άτοσσα: Χριστίνα Τούμπα & Χριστίνα Τσαβλή

Δαρείος: Πάνος Ζουρνατζίδης

Αγγελιαφόρος: Μιχάλης Ταμπούκας

Ξέρξης: Βασίλης Οικονόμου

Κορυφαία Χορού: Γιώτα Βέη

Χορός: Αιμιλιανή Αβραάμ (Β΄ Κορυφαία), Μιχάλης Γραμματάς, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Σταμάτη, Μαίρη Σταματουλά, Έφη Τούμπα

Μουσικοί Κρουστών Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς

Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή

13-14 Ιουλίου 2016

21:00

Διάρκεια

75'

Τιμές εισιτηρίων

10€

5€ (Μειωμένο-Φοιτητικό-Άνεργοι-A.μεΑ.)

Ελληνικό Φεστιβάλ 2016

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)