to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 29.01.2019

Πολιτική

Με τον φακό του left.gr: «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη»

Στην εκδήλωση στο «Τιτάνια», με τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη- Η πρόκληση των Ευρωεκλογών» απηύθυνε χαιρετισμό ο Α. Τσίπρας και παρουσιάστηκε ο δημόσιος απολογισμός του έργου του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο - Παρεμβάσεις από τη Ράνια Σβίγκου και τον Γ. Μπουρνού - Τα βίντεο των ομιλιών


Βίντεο-φωτογραφίες: Αγγελος Καλοδούκας

«To μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είναι να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη", επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο «Τιτάνια» τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019.

Δημ. Παπαδημούλης: «Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ιστορική και επείγουσα πρόκληση»

«Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Ή θα κάνουμε βήματα μπροστά, και θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης, ή θα κάνουμε βήματα πίσω, και θα κινδυνεύσουμε σύντομα να βρεθούμε ενώπιον αποσύνθεσης. Αυτό είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών», τόνισε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

«Η «Προοδευτική Συμμαχία» στο ΕΚ είναι ένας χώρος διαλόγου από τις τρεις προοδευτικές ομάδες την Αριστερά, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης και τόνισε:

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ιστορική και επείγουσα πρόκληση. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό η Ευρώπη θα κινδυνεύει ή από μια διαλυτική κρίση, γιατί η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων θα την αποσυνθέσει, ή μπορεί να ενοποιηθεί σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, που θα θυμίζει ιστορικά εγκλήματα που συνέβησαν πριν 80 χρόνια και που θα «ξεθεμελιώσει» ιστορικές κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και της δημοκρατίας» (αναλυτικά όσα είπε ο Δημ. Παπαδημούλης, εδώ)

Ράνια Σβίγκου: Προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με σεβασμό στη διαφορετικότητα καταβολών και προελεύσεων

«Η συγκρότηση ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου και στη χώρα μας δε μπορεί παρά να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ενότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα των διαφορετικών καταβολών και προελεύσεων. Οφείλουμε να επιδιώκουμε τον διάλογο τη συνεργασία, όχι στη βάση μιας πρόσκαιρης συγκόλλησης δυνάμεων με σκοπό εκλογικά οφέλη, αλλά στη βάση ευρύτερων σχεδίων και οραμάτων», ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η Ράνια Σβίγκου.

Όπως πρόσθεσε η Ράνια Σβίγκου: «Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία υπάρχει η πολιτική της ανάπτυξης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η πολιτική της παλινόρθωσης της ΝΔ με την επιστροφή στον εργατικό μεσαίωνα», είπε η κ. Σβίγκου και άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε την ΝΔ ότι πυροδοτεί ένα κλίμα διχασμού υποδαυλίζει ακροδεξιές συμπεριφορές και ενισχύει τον λαϊκισμό και τη βία. Χαρακτήρισε επίσης «τουλάχιστον θλιβερή» την στάση του ΚΙΝΑΛ, που όπως είπε, συντάσσεται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη ΝΔ και θεωρεί πιο σημαντική την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γ. Μπουρνούς: «Μόνο ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά τον ακροδεξιό εφιάλτη»

«Η μοναδική πραγματική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εδραίωση του πολιτικού σκότους που σηματοδοτεί η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, εκεί που οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις επιδιώκουν μέσα από τη συνεργασία τους να βγουν οι χώρες τους από την κρίση με βιώσιμη ανάπτυξη ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων και εδραίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μόνο ένα τέτοιο ευρωπαϊκό μέτωπο μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά τον ακροδεξιό εφιάλτη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Γραφείο του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπουρνούς.

«...Υπάρχουν κοινά μέτωπα σε επιμέρους χώρες, όπως η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα, η από κοινού κριτική στήριξη του Πορτογαλικού ΚΚ, του Αριστερού Μπλοκ και των Πορτογάλων Πρασίνων στην κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ή η σύμπλευση Αριστεράς-Πρασίνων στην Ισπανία εν όψει των Ευρωεκλογών ή ακόμη και ο διάλογος μεταξύ των Ισπανών Σοσιαλιστών και της Αριστεράς για προοδευτικές πολιτικές», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, και επισήμανε κλείνοντας την ομιλία του: 

«Αυτό λοιπόν το de facto διαμορφωμένο πολιτικό μέτωπο πρέπει να εκφραστεί το επόμενο διάστημα, πριν και μετά τις Ευρωεκλογές, μέσα από περισσότερες πρωτοβουλίες  ανάδειξης όλων εκείνων των εφαρμοσμένων πολιτικών που πάνε κόντρα στον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό και διαμορφώνουν ένα φιλολαϊκό μοντέλο διεξόδου από την κρίση, με ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, αλλά και βαθιές αλλαγές για τη βιωσιμότητα του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά επιμένοντας στην αισιοδοξία της βούλησης, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».  

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν υπουργοί της κυβέρνησης όπως, ο υπουργός Επικρατείας. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Δανέλης, και πολιτικά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, όπως οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης και Στέφανος Τζουμάκας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν μηνύματα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα, και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μιλτιάδη Κύρκου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την έκδοση του Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον δημόσιο απολογισμό του έργου του στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2017-2019.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)