to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 19.12.2018

Πολιτική

Με ευρεία πλειοψηφία: Ψηφίστηκε το ν/σ που ρυθμίζει ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χωροταξικά ζητήματα

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ το Ποτάμι, καταψήφισαν το ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ με το "παρών" τοποθετήθηκε η Ένωση Κεντρώων. Όλα τα κόμματα ωστόσο που τοποθετήθηκαν θετικά επί της αρχής, καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου


Με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει επείγοντα θέματα Ενέργειας και Χωροταξίας και κυρώνει την (από 20.11.2018) Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 Σύμβαση για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που κυρώθηκε με τον ν. 2779/1999 (Α΄ 296) και άλλες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ το Ποτάμι, καταψήφισαν το ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ με το "παρών" τοποθετήθηκε η Ένωση Κεντρώων. Όλα τα κόμματα ωστόσο που τοποθετήθηκαν θετικά επί της αρχής, καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο της κατάργησης του τέλους προμηθευτή (με πολλαπλά οφέλη σε όλους και την ΔΕΗ που θα αποκτήσει επιπρόσθετη ρευστότητα) και την κατάργηση του τέλους του λιγνίτη (2 ευρώ ανά μεγαβατώρα), την ρύθμιση που αφορά το σχήμα των μειωμένων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ, την διάταξη για την χρηματοδότησης του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (από την λιγνιτική περίοδο) και δημιουργίας αποθεματικού 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στα άρθρα που αφορούν στην εξομοίωση του 3% των φωτοβολταϊκών με τα μεγάλα αιολικά πάρκα, τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ, τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της κτηριακής μονάδας για τον χαρακτηρισμό μιας ανακαίνισης ως ριζικής.

Σχετικώς με τις ρυθμίσεις στον Τομέα της Χωροταξίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε τις αλλαγές σε κάποιες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο (παράταση για περιοχές που αντιμετωπίστηκαν προβλήματα) ενώ χαρακτήρισε "μεγάλη τομή" την ρύθμιση που αφορά "το πρωτόκολλο συμμόρφωσης για τα αυθαίρετα" (αυτοκατεδάφιση), ακόμη αναφέρθηκε στις ειδικές μέριμνες για τις πυρόπληκτες περιοχές και στις ρυθμίσεις για όσους είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο περί αυθαιρέτων και είχαν ζητήσει την ηλεκτρονική τους ενσωμάτωση. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ακόμη ρυθμίσεις για την ανέγερση κτηρίων εκπαίδευσης και υγείας, ενός έτους προθεσμία στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών, ώστε να συμμορφωθούν στο νέο αδειοδοτικό πλαίσιο, για την δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού από τις εταιρείες που έχουν αποσχιστεί και είναι στο στάδιο της αποεπένδυσης στις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα και παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγής ενέργειας.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Χρ. Μπουκώρος δήλωσε σύμφωνος με την αρχή του νομοσχεδίου, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για πολλά άρθρα. Ο Γ. Αρβανιτίδης καταλόγισε στον υπουργό ότι διαχειρίζεται πολύ σοβαρά θέματα αυτήν την περίοδο με μεγάλες οριακότητες.

"Η σύμβαση αυτή αποδεικνύει ότι για ακόμα μια φορά η χώρα μας δυστυχώς είναι προτεκτοράτο των Βρυξελλών" είπε ο Σαχινίδης. Από το ΚΚΕ ο Σάκης Βαρδαλής είπε ότι το νομοσχέδιο "κουμπώνει" με τον καλύτερο τρόπο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί ανταγωνισμού, που συντάχθηκε μέσα από διάλογο με εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και ικανοποιεί το σύνολο των αξιώσεών τους η κυβέρνηση.

Για αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να θεσμοθετηθούν, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά, έκανε λόγο ο Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ).

Παρότι ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι εξέφρασε την θετική επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνία του, δήλωσε ότι καταψηφίζει ό,τι έχει σχέση με αυθαίρετα και τις τροπολογίες λόγω της κακής νομοθέτησης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ψηφίστηκαν επίσης οι τροπολογίες για την παράταση μετακινήσεων προσωπικού δημόσιων μονάδων υγείας, για την επαναφορά σε ισχύ της παρ.2 του άρθρου 130 του π.δ.26/2012 σχετικά με την προμήθεια των εκλογικών ειδών, για την ρύθμιση θεμάτων των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας, για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για την παράταση του μέτρου της διοικητικής υποστήριξης και το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και στα καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)