to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 30.11.2012

Διεθνή

Με εποικισμό απαντά το Ισραήλ στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης

Με νέα εποικιστική δραστηριότητα -που πρακτικά κόβει στα δύο τη Δυτική Όχθη και συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους- απαντά το Ισραήλ στη διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.



Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ψηφοφορία-ορόσημο που για την απόδοση καθεστώτος κράτους παρατηρητή στην Παλαιστινιακή Αρχή, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, και παράλληλα επισπεύδει τις άδειες για σχέδια ανέγερσης άλλων 1.000 κατοικιών.

Πρόκειται για την πρώτη έκφανση της ισραηλινής οργής για τις εξελίξεις στα Ηνωμένα Έθνη και έρχεται να υπενθυμίσει πόσο δύσκολο είναι να «αναστηθεί» η ειρηνευτική διαδικασία, δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι δεν επιστρέφουν στο διάλογο δίχως τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τα ισραηλινά σχέδια επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στην εποικιστική δραστηριότητα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το ισραηλινό σχέδιο είναι «αντιπραγωγικό» και καθιστά δυσκολότερη την επιστροφή Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Οι απευθείας διαπραγματεύσεις παραμένουν ο στόχος μας και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα για να καταστήσουν πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου αυτού» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βιέτορ.

Ορισμένες από τις νέες κατοικίες θα ανεγερθούν σε μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περιοχή, τη ζώνη Ε1, που συνδέει την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν στη Δυτική Όχθη.

Τα σχέδια ανέγερσης οικισμών στη συγκεκριμένη ζώνη κατακεραυνώνονται από τους Παλαιστίνιους, καθώς πρακτικά κόβουν στη μέση τη Δυτική Όχθη θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ανωνύμως σχετικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει μέσω Twitter διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Ha'aretz.

«Παρά τις εγγυήσεις που έδωσε στον [Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ] Ομπάμα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι κατασκευές στην ζώνη Ε1 μεταξύ του Μααλέ Αντουμίν και της Ιερουσαλήμ, γεγονός που θα απομονώσει το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης από το νότιο» ανέφερε ο συντάκτης της Ha'aretz Μπαράκα Ραβίντ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Ισραήλ αναμένει ότι αυτό το σχέδιο θα δημιουργήσει εδαφική συνέχεια μεταξύ του Μααλέ Αντουμίν (στο οποίο ζουν 35.000 εβραίοι έποικοι) και τις εβραϊκές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που προσαρτήθηκε το 1967.

Λίγο πριν γίνει γνωστό ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την ανέγερση των νέων οικισμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Μαρκ Ρεγκέβ δήλωνε πως η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνή ήταν ένα «αρνητικό πολιτικό θέατρο που θα τραυματίσει την ειρήνη».

Στη Γερμανία ο Νετανιάχου στις 5 Δεκεμβρίου
Επίσκεψη στο Βερολίνο πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία επέλεξε τελικώς το δρόμο της αποχής στην κρίσιμη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη επί της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ αρχικώς κινούνταν στο «όχι».


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)