to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:53 | 02.12.2017

Πολιτική

Επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς - «Κερδίσαμε αρκετά» τονίζει ο Ευ. Τσακαλώτος

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).


«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.

Να σημειωθεί ότι το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

 

Ευ. Τσακαλώτος: Κερδίσαμε αρκετά

Συμφωνία επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σε όλη τη θεματολογία. Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ' αξιολόγησης».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ' αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν:

Αναλυτικότερα η δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου:

Κλείσαμε το SLA, έχουμε συμφωνία σε όλη τη θεματολογία. Αυτή θα παρουσιαστεί, βέβαια, στο Eurogroup τη Δευτέρα. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Άρα, έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν, και ποια θα είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης. Ήταν σε καλό κλίμα -όπως βλέπετε κλείνουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι παλαιότερα τις συναντήσεις. Νομίζω ότι έχουμε αρκετά πράγματα που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση που είμαι ευχαριστημένος. Όπως ότι στην κατάταξη των πιστωτών οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παίρνουν πρώτα το 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι έχουν την απόλυτη προτεραιότητα πριν αρχίσουν οι άλλοι. Είναι διάφορα πράγματα που θα σας τα πούμε σιγά – σιγά καθώς εξελίσσονται τα πράγματα που νομίζουμε ότι είναι θετικά για την κυβέρνηση.

Με τον ΦΠΑ στα νησιά τι θα γίνει;

Αυτό δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, θα το δούμε. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018, έχουμε βάλει κάποια πράγματα που δεν είναι για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά θα το δούμε. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα. Αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι ότι ένα κομμάτι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα το αλλάξουμε να είναι συγκεκριμένα γι' αυτά τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Με το 2,75 τι εννοείτε για τους εργαζόμενους ; Είναι 2,75 επί τοις εκατό του μισθού τους;

Όχι. Είναι 2,75 επί του κατώτατου μισθού, του πρώτου μισθού, επί έξι μήνες.

Και μετά μπαίνουν οι τράπεζες;

Ναι.

Μετά αλλάζει κάτι στη σειρά ή απλώς βάλατε αυτό από πάνω;

Όχι μετά είναι οι τράπεζες και μετά είναι οι άλλοι.

Για τον ΦΠΑ πρέπει να ξέρουμε όμως σε ένα μήνα.

Θα ξέρουμε πιο πριν από ένα μήνα.

Θα νομοθετήσετε τώρα για τα προαπαιτούμενα;

Όπως είπα, θα υπάρχουν νομοσχέδια και πριν από τα Χριστούγεννα και θα υπάρχει και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τα Χριστούγεννα.

Πόσα προαπαιτούμενα μένουν;

Δεν μπαίνω ποτέ σε αυτό. Θεωρώ πολύ χαζό τον αριθμό στα προαπαιτούμενα, γιατί μπορεί να είναι ένα προαπαιτούμενο που είναι μηδέν, δεν έχει γίνει, και έχουν γίνει 35 από τις 37 δράσεις.

Ορόσημο είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου;

Ναι.

Εκεί θέλουμε πλήρη συμφωνία.

Πλήρη συμφωνία έχουμε τώρα, εκεί θέλουμε να έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα.

Την πολιτική έγκριση...

Η πολιτική έγκριση έγινε τώρα ή, μάλλον, θα γίνει στο Eurogroup για να είμαστε τελείως ειλικρινείς.

Με τη ΔΕΗ και την πώληση των μονάδων;

Αυτά έκλεισαν. Σας ενημέρωσε χθες ο κ. Σταθάκης. Δεν άλλαξε τίποτε.

Η τέταρτη αξιολόγηση πόσο θα κρατήσει;

Νομίζω στόχος είναι να είναι ο Μάιος - Ιούνιος. Θέλουμε να είναι πολύ πριν από την έξοδο.

Η εκταμίευση έκλεισε; Τι ποσό θα είναι;                 

Όχι, θα γίνει μεταξύ των δύο Eurogroup.

Το Μάρτη θα γίνει συζήτηση για το χρέος και μετά πάει η τέταρτη αξιολόγηση;

Όχι εγώ νομίζω ότι μετά από τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν διάφορες διαδικασίες, που θα είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, η συζήτηση για το χρέος, η συζήτηση για την έξοδο από την κρίση.

Ήταν "ήσυχη" η Βελκουλέσκου και το ΔΝΤ ή έβαλε στο τραπέζι πράγματα..

Ναι, μπορώ να πω ότι ήταν ήρεμη. Πάντα ήταν ήρεμη, αλλά μπορώ να πω ακόμη πιο ήρεμη.

Και για τις τράπεζες ήταν ήσυχη η Βελκουλέσκου;

Ναι, ναι.

Έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε για το Eurogroup;

Ναι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)