to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 13.04.2017

Διεθνή

Με «έμπνευση» από το Βιετνάμ: Τι είναι η MOAB, η βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Μ. Πέμπτη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έριξαν την ισχυρότερη μη-πυρηνική βόμβα που διαθέτουν σε έναν στόχο του Ισλαμικού Κράτους στο νότιο Αφγανιστάν. Είναι η πρώτη φορά που μια βόμβα τύπου «MOAB» (από τα αρχικά των λέξεων Massive Ordnance Air Blast bomb, που αναφέρεται σε βόμβες που σκάνε στον αέρα) χρησιμοποιείται σε πραγματικές συνθήκες.


Το Πεντάγωνo ανακοίνωσε ότι η βόμβα ερρίφθη σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που θεωρείται πως χρησιμοποιείται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ατσίν της επαρχίας της Ναγκαρχάρ, πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. 

Μερικές βασικές πληροφορίες:

* Η βόμβα ΜΟΑΒ,  γνωστή κι ως “Mother of All Bombs” («Μητέρα όλων των βομβών»), ερρίφθη από ένα μεταγωγικό C-130 για πρώτη φορά σήμερα, Πέμπτη. 

* Δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ τέτοια βόμβα σε μάχη ως τώρα. Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ το 2008. 

* Η MOAB ζυγίζει 950 κιλά, εκ των οποίων τα 815 κιλά είναι εκρηκτικά. 

* Είναι η μεγαλύτερη μη-πυρηνική βόμβα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ

* Η MOAB θεωρείται εφάμιλλη με ένα μικρό πυρηνικό όπλο. 

* Ο τρόπος δράσης της ΜΟΑΒ πρωτοαναπτύχθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ με το σύστημα όπλων BLU-82B/C-130, το οποίοι οι ΗΠΑ ονόμαζαν “Daisy Cutter” («Μαργαριτοκόφτης»). Ζύγιζε 700 κιλά και, καθώς είχε μεγάλη ακτίνα δράσης, χρησιμοποιούνταν για «εκκαθάριση» δασών. Επιπρόσθετα, ήταν και εργαλείο ψυχολογικού πολέμου, καθώς με τον ισχυρό θόρυβο και την ισχυρή λάμψη κατά την έκρηξη βοηθούσε να δημιουργηθεί «σοκ και δέος» στον εχθρό. Η βόμβα αυτή χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στο Αφγανιστάν.

Κληρονομιά της θητείας Τζ. Μπους

*Την εποχή της προεδρίας του Τζ. Γ. Μπους, η BLU-82B αντικαταστάθηκε από την ακόμη ισχυρότερη GBU-43, δηλαδή τη MOAB.

· Η πρώτη δοκιμή της έλαβε χώρα το 2003

* To κόστος κάθε ΜΟΑΒ (υπάρχουν 20 τέτοιες) υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια δολάρια.

· Η ΜΟΑΒ, σε αυτή την πρώτη της χρήση στο πεδίο μάχης, ρίφθηκε σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στη Ναγκαχάρ. Είναι σχεδιασμένη για τέτοια χτυπήματα: εκρήγνυται στον αέρα, κάτι πο δημιουργεί τέτοια πίεση αέρα που μπορεί να κάνει να καταρρεύσει τα τούνελ και άλλες παρόμοιες κατασκευές να καταρρεύσουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ξεκίνημα μιας επίθεσης, για να αποδυναμώσει τόσο τις υποδομές όσο και την ψυχολογία του αντιπάλου.

Η ΜΟΑΒ, για την οποία ήδη γίνεται πολύς λόγος στα social media, με πολλούς να την αποκαλούν «όπλο μαζικής καταστροφής», έχει τα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα, όπως τα περιγράφει σε ένα tweet της η Ντάλια Φαχμί, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μπρούκλιν. H βόμβα αυτή, αναφέρει, εξολοθρεύει ό,τι βρίσκεται σε ακτίνα 100 μέτρων, ενώ προκαλεί καταστροφές και θανάτους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Και μόνο ο ήχος μπορεί να κάνει τα αυτιά όσων ειναι κοντά να ματώσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)