to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 17.01.2014

Οικονομία

Με email το νέο χαστούκι τρόικας σε Σαμαρά και Στουρνάρα!

Μέσω... email η τρόικα άφησε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αποφυγή νέου μνημονίου ξεκρέμαστες!


Κεραυνό εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το τελεσίγραφο της τρόικας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-15, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να καλυφθεί με νέα δανειακή σύμβαση.

Η τρόικα «ανεβάζει» στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το μήνυμα που απέστειλαν οι δανειστές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» για το οικονομικό επιτελείο, που υπολόγιζε να γλιτώσει από ένα τρίτο δάνειο που θα «έδενε» τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο.

Κατά πώς φαίνεται, οι Έλληνες δύσκολα θα απαγκιστρωθούν από αυτά τα δεσμά όπως φρόντισαν να καταστήσουν σαφές οι τροϊκανοί στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις. (efsyn.gr)

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αποδέχονται σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Όπως είπε, για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα έχει απορρίψει μεγάλος μέρος των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς εκτιμά πως δεν θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα, δηλαδή εμμέσως ζητεί κάθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν ότι ενδεχόμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου δεν πρέπει να προεξοφλείται. (in.gr)

Το χρηματοδοτικό κενό και οι τράπεζες

Το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2014-2015, εξηγεί εν πολλοίς και τη βιασύνη της κυβέρνησης να επιστρέψει τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, στα χέρια των τραπεζιτών, προκαλώντας ζημία ύψους 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Όπως τόνιζε η "Αυγή" στο κεντρικό της άρθρο στις 14/1, οι τραπεζίτες θα πάρουν πίσω τις τράπεζες, με όποιο μηχανισμό και αν "εφεύρει" η κυβέρνηση, σε τιμή υποπολλαπλάσια της τιμής που πλήρωσε το κράτος για να τις διασώσει. "Και με τα έσοδα απ' αυτή τη λεόντεια συναλλαγή εις βάρος του Δημοσίου, περίπου 16 δισ. ευρώ, ο Στουρνάρας επιχειρεί να δημιουργήσει μια "μαγική εικόνα". Να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό!", καταλήγει η εφημερίδα. 16 δισ. επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο δηλαδή, ενώ αυτό είχε πληρώσει 40 δισ. μέσω ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιλέγει το υπ. Οικονομικών προκειμένου να επιβιώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφού η σύναψη νέου μνημονίου θα αποτελούσε τον βέβαιο πολιτικό επιθανάτιο ρόγχο της.

"Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές λοιπόν πως υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων και τακτικών και εκρηκτικής έντασης των αντιφάσεων των επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και από τις δύο πλευρές. Οι μνημονιακές στρατηγικές είναι πλήρως αποσταθεροποιημένες και το εγχώριο πολιτικό σύστημα «ρευστοποιείται» μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου η εκδήλωση όλων των προβλημάτων του τρόπου της νομισματικής οικοδόμησης του παρελθόντος ξεσπούν ταυτόχρονα.

Είναι η στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια σειρά από καταστροφικές πολιτικές προτάσεις με τη μορφή της δήθεν σκληρής διαπραγματευτικής στάσης απέναντι στη τρόικα για να παρατείνει -τι ακριβώς, αλήθεια;- δεν ξέρει. Και το ερώτημα είναι: Θα πετύχουν αυτές οι πολιτικές; Και η απάντηση είναι πως, εδώ που έφτασαν τα πράγματα είτε πετύχουν είτε δεν πετύχουν, είναι το ίδιο επικίνδυνες και πρέπει να ανατραπούν άμεσα", αναφέρεται σε χθεσινή δημοσίευση του Left.gr και του rednotebook.g για το ίδιο θέμα, με τίτλο "πόσο μοιραίες θα είναι οι τράπεζες για την κυβέρνηση και την κοινωνία όλη;".

Και το ανέκδοτο...

Την ίδια ώρα που τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου πυκνώνουν, στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στη Wall Street Journal, υποσχέθηκε επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014. "Όπως ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός έχουν πει πολλές φορές, φέτος θα επιστρέψουμε στις αγορές. Ανεξάρτητα από το τι μπορούν να πουν οι άλλοι, το σύνολο των προσπαθειών μας φέτος επικεντρώνεται στην επιστροφή στις αγορές", δήλωσε, κάνοντας εύλογα το πανελλήνιο να αναρωτιέται αν το υπ. Οικονομικών στελεχώνεται από ηλίθιους ή απλώς εξόφθαλμους ψεύτες.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)