to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 16.05.2019

Πολιτική

Στο Μαξίμου οι σχολικές καθαρίστριες: Αύξηση 10% στους μισθούς, βαρέα κι ανθυγιεινά και συμβάσεις 2 ετών

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε για σχεδόν δύο ώρες με τις σχολικές καθαρίστριες, το πρωί της Πέμπτης 16/5, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10%, του μισθού των εργαζομένων αλλά και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα τόνισε πως οι συμβάσεις, οι οποίες γίνονται από τους δήμους πλέον θα έχουν διετή διάρκεια


(πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti)

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε για σχεδόν δύο ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις σχολικές καθαρίστριες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10%, του μισθού των εργαζομένων αλλά και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα τόνισε πως οι συμβάσεις, οι οποίες γίνονται από τους δήμους πλέον θα έχουν διετή διάρκεια.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αύξηση κατά 10% στους μισθούς των εργαζομένων, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ με τροπολογία που έχει σταλεί ήδη στους δήμους, υποχρεούνται πλέον να υπογράφουν διετείς συμβάσεις και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής προς τις εργαζόμενες.

«Το θέμα είναι να δούμε μέσα από αυτή τη συζήτηση πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχετε καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και μια προοπτική σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εγώ ξέρω παρά πολύ καλά, μού τα έχει και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ότι ειδικά εσείς είστε το κομμάτι εκείνο της εργατικής τάξης στη χώρα που δουλεύει στις πιο δύσκολες συνθήκες και στις πιο επισφαλείς», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές ώστε να προκύψουν και καλύτερες απολαβές, «αλλά κυρίως», όπως τόνισε, «να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας από τα συμφέροντα εκείνα που εκμεταλλεύονται την εργασία σας και τον κόπο σας προκειμένου να κερδίσουν».

[«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όλων όσων δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μετά τη συνάντηση, μέσω social media ο Αλ. Τσίπρας]:

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο πώς λειτουργούσαν οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο των σχολείων αλλά και των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να βάλει φρένο στο κυρίαρχο εκείνο φαινόμενο όπου δυστυχώς όχι απλά υπήρχαν φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλά φαινόμενα απανθρωπιάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ακόμη πως η μετατροπή των συμβάσεων έργου- ορισμένου χρόνου- όπως ισχύουν σήμερα, σε συμβάσεις δύο ετών, δίνουν ανάσα στις εργαζόμενες για τον οικογενειακό προγραμματισμό και επίσης δεν θα εξαρτάται από του Δήμους η πρόσληψη κατά το δοκούν.

Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στις σχολικές καθαρίστριες ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κα δεν καλούνται εκτάκτως, τουναντίον καλύπτουν μια ανάγκη που θα υπάρχει όσο υπάρχουν δημόσια σχολεία. «Σε πρώτη φάση αυτό που επιχειρήσαμε με τον Αλέξη Χαρίτση είναι να κάνουμε τις συμβάσεις δια νόμου τουλάχιστον 2ετείς. Να μην μπορεί να απολύει κανένας και να ξέρετε και εσείς ότι έχετε ένα χρονικό ορίζοντα για να κάνετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας είπε: «Δώσαμε μια πρώτη αύξηση 10% το 2017 και σήμερα ερχόμαστε να δώσουμε μια δεύτερη αύξηση 10%. Αυτό είναι για μένα το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αναγνωρίσουμε ηθικά το έργο σας απέναντι στην κοινωνία αλλά και να προστατέψουμε τα εργασιακά σας δικαιώματα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας..

«Γνωρίζετε ότι η χώρα σταδιακά ανακτά τις δυνατότητες της, βρέθηκε σε μια πολλή μεγάλη περιπέτεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως ό,τι κατάφερε η κυβέρνηση να κερδίσει σε κάθε διαπραγμάτευση, το επέστρεφε στην κοινωνια με δικαιοσύνη, κυρίως όπως είπε πρώτα σε εκείνους που το είχαν μεγάλη ανάγκη. Και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση βρήκε μια συμφωνία που αφορούσε στις προσλήψεις στο Δημόσιο, μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, και σήμερα ο κανόνας αυτός έχει μετατραπεί σε μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση. «Τώρα έχουμε μια στοιχειώδη σταθερότητα», υπογράμμισε.

«Οι πρώτες ανάγκες όμως ήταν να προσλάβουμε γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους στα σχολεία μας, γιατι τα πρώτα που θέλαμε να στηρίξουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι σταδιακά ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα για μεγαλύτερο χώρο προσλήψεων. «Όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτή τη δυνατότητα εμείς θελουμε να βάλουμε μια τάξη, να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, να υπάρχουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αμοιβές» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται ο τρόπος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών με στόχο να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εποπτεία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών και τον τρόπο υπολογισμού των ημερομισθίων -αξίζει να σημειωθεί πως οι σχολικές καθαρίστριες πληρώνονται στη βαση των αιθουσών που καθαρίζουν και όχι των κοινόχρηστων χωρών, όπως το προαύλιο και οι τουαλέτες- εξετάζεται και η πληρωμή των εργαζομένων για το σύνολο των χώρων.

«Εγώ έχοντας δίπλα μου και την Κωνσταντίνα Κούνεβα που είναι ένα σύμβολο αγώνων και διεκδίκησε τα δικαιώματα των ανθρώπων χωρίς φωνή -των καθαριστών και των καθαριστριών - στη χώρα και στην Ευρώπη τα προηγούμενα πέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας ακούσει και βιώσει τις δυσκολίες, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, θέλω να σας πω ένα πράγμα, το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερη αξία από τα όποια μέτρα ανακοινώσουμε ή από όσες προσπάθειες κάνουμε να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία και να δώσουμε αυξήσεις. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε την έγνοια των απλών ανθρώπων σαν και εσάς και θελουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι μπορούμε για να δώσουμε μια ελπίδα, μια προοπτική, να γίνει καλύτερη η δική σας ζωή. Γιατί εάν η δική σας ζωή γίνει καλύτερη, η ζωή όλων μας θα γίνει καλύτερη» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγηση του.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εξετάσει σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας την αναδρομική ισχύ για την ένταξη των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

 «Αποκαθιστούμε σταδιακά τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ», σημείωσε μέσω social media ο υπουργός Εσωτερικών:

«Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων»

Βίντεο από τη συνάντηση αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Κ. Κούνεβα η οποία έλαβε μέρος: 

«Τα μέτρα άρσης των αδικιών εις βάρος τους που εξήγειλε προχθές ο Αλ. Χαρίτσης είναι ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο του καθαρισμού, τόσο των σχολικών κτιρίων όσο και των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των υποδομών των μέσων μεταφορών. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει και αποδεικνύει πως έχει τη θέληση. Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης η ευρωβουλεύτια του ΣΥΡΙΖΑ:

Δείτε φωτογραφίες και στο σχετικό άλμπουμ του Left.gr:

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνάντηση με εκπροσώπους από σωματεία καθαριστριών:

Σήμερα είναι η πιο ωραία σύσκεψη που έχει γίνει ποτέ σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Δική μου είναι η τιμή. Το θέμα είναι να μπορέσουμε, πέραν της συζήτησης αυτής, που εγώ θέλω να ακούσω περισσότερα από εσάς, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να έχετε καλύτερες απολαβές, πιο ασφαλή εργασία και μια προοπτική σταθερότητας.

Εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά, μου τα έχει πει και η Κωνσταντίνα, πολλές φορές τα έχουμε κουβεντιάσει, ότι ειδικά εσείς είσαστε το κομμάτι εκείνο της εργατικής τάξης στη χώρα που δουλεύει στις πιο δύσκολες συνθήκες και στις πιο επισφαλείς, θα έλεγε κανείς, συνθήκες εργασίας. 

Και ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αλλαγές εκείνες τις θεσμικές, ώστε και να έχετε καλύτερες απολαβές, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μία ασπίδα προστασίας από τα συμφέροντα εκείνα που εκμεταλλεύονται την εργασία σας, εκμεταλλεύονται τον κόπο σας, προκειμένου να κερδίσουν.

Στον χώρο των σχολικών μονάδων και των δήμων, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο είχε κυριαρχήσει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι τα νοσοκομεία, που υπήρχαν τα συνεργεία, οι εταιρείες δηλαδή που είχαν τα συνεργεία του καθαρισμού, όπου εκεί δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μπροστά και σε όχι απλά φαινόμενα εκμετάλλευσης, αλλά σε φαινόμενα απανθρωπιάς. Αλλά και στα σχολειά μας, νομίζω, στους δήμους δηλαδή, στόχος μας είναι να βάλουμε μια τάξη ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται πρώτα από όλα ο νόμος. Να εφαρμόζεται ο νόμος και να υπάρχουν συμβάσεις, σε πρώτη φάση διετείς, και όχι ο κάθε δήμος κατά το δοκούν να παίρνει προσωπικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάποιων μηνών ή ενός ορισμένου χρόνου, που να απειλεί και να εκβιάζει ο καθένας τους εργαζόμενους αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή θα τους σταματήσουν. Διότι, αυτό το οποίο εσείς κάνετε είναι μια πάγια και καθημερινή ανάγκη. Να είναι καθαρές οι αίθουσες των παιδιών μας που πηγαίνουν στα σχολειά δεν είναι κάτι το οποίο είναι έκτακτο. Είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη, την οποία την έχουμε όσο θα έχουμε δημόσια σχολειά και θα θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολειό.

Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο επιχειρήσαμε, και με τον προηγούμενο υπουργό, τον Πάνο Σκουρλέτη, τώρα και με τον Αλέξη Χαρίτση, ήταν να κάνουμε τις συμβάσεις διά νόμου τουλάχιστον διετείς, δηλαδή να είναι δύο τα σχολικά έτη όπου θα γίνεται μία σύμβαση, να μη μπορεί κάποιος δηλαδή να απολύει ή να διώχνει προσωπικό, και να ξέρει ο καθένας και η καθεμιά από εσάς ότι έχει έναν χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο για να κάνει έναν οικογενειακό προγραμματισμό.

Δώσαμε μία πρώτη αύξηση 10% το 2017. Και σήμερα ερχόμαστε να δώσουμε μία δεύτερη αύξηση 10% στις απολαβές σας. Αυτό είναι κατ’ εμέ το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ηθικά το έργο σας απέναντι στην κοινωνία, και δεύτερον προκειμένου να προστατεύσουμε στοιχειωδώς τα εργασιακά σας δικαιώματα.

Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Είπα πιο πριν ότι καλύπτετε πάγιες ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε όμως κι εσείς ότι η χώρα σταδιακά ανακτά τις δυνατότητές της. Βρέθηκε σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια. Για οκτώ χρόνια, η αλήθεια είναι, και ας την πούμε αυτήν την αλήθεια, τα κλειδιά και τις τελικές αποφάσεις τα είχαν αυτοί που κρατούσαν τα χρήματα, οι δανειστές. Και μας ανάγκασαν κι εμάς σε συμβιβασμούς, πάντοτε όμως με μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης να πετυχαίνουμε και ό,τι πετυχαίνουμε να το μοιράζουμε, θέλω να πιστεύω, με απόλυτη δικαιοσύνη και ιδίως πρώτα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Καταφέραμε να πάμε τη συμφωνία που βρήκαμε για μία πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που ήταν μέχρι πρότινος, στο 1 προς 1. Άρα τώρα έχουμε μια στοιχειώδη σταθερότητα. Οι πρώτες ανάγκες, όμως, ήταν να προσλάβουμε γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους στα σχολειά μας. Αυτές ήταν οι πρώτες ανάγκες, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολειά μας ήταν το πρώτο που θέλαμε να στηρίξουμε. Σταδιακά, ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερο χώρο στο προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες, για να δούμε και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν τη δυνατότητα, εμείς θέλουμε να βάλουμε μια τάξη. Να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, να υπάρχουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αμοιβές. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω ότι σταδιακά θα φτάσουμε. Να υπάρχουν όλα τα μέτρα υγιεινής, ειδικά για εσάς που κάνετε μία δουλειά η οποία έχει κινδύνους. Άρα να διασφαλίσουμε ότι καθεμιά από εσάς, όταν θα δουλεύει, θα έχει γάντια, θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία, καθαριστικά, θα έχει πλήρεις συνθήκες υγιεινής.

Και, βεβαίως, αυτό που θέλουμε να δούμε τώρα είναι να αλλάξουμε και πλήρως τη διαδικασία μέσα από την οποία χρηματοδοτούνται οι δήμοι για να κάνουν τις συμβάσεις σας. Μέχρι σήμερα αυτό πηγαίνει από το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνεται απευθείας αυτή η διαδικασία, θα τα πει και ο υπουργός Εσωτερικών με λεπτομέρειες, χωρίς να παρεμβάλλεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ο λόγος είναι για να έχουμε μια καλύτερη εποπτεία ότι δεν θα υπάρχει κανένας δήμος και κανένας δήμαρχος, σε καμία πόλη της χώρας, ο οποίος θα παραβιάζει τους κανόνες και τους νόμους της εργασιακής νομοθεσίας. Και, επιπλέον, να δούμε τη δυνατότητα εφόσον κάποιοι από εσάς δεν καθαρίζετε μονάχα σχολικές αίθουσες, αλλά και προαύλια, δημόσιους χώρους δηλαδή, να πληρώνεστε για όλη την εργασία σας, για ό,τι δηλαδή αναλαμβάνετε και όχι μόνο για τις σχολικές αίθουσες.

Έχω δίπλα μου και την Κωνσταντίνα, που δεν της αρέσει να την κολακεύουμε, αλλά δεν είναι για την ίδια. Είναι ένα σύμβολο αγώνα. Και ως τέτοιο σύμβολο διεκδίκησε τα δικαιώματα των ανθρώπων χωρίς φωνή, των καθαριστών και των καθαριστριών σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο σε όλη τη χώρα, σε όλη την Ευρώπη, τα προηγούμενα πέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχοντας, λοιπόν, δίπλα μου και την Κωνσταντίνα και έχοντας ακούσει και έχοντας βιώσει τις δυσκολίες, την αγωνία, αλλά και τις πιέσεις, τους εκβιασμούς που δέχεστε κι εσείς και συναδέλφισσές σας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, θέλω να σας πω ένα πράγμα, το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερη αξία και από όσα μέτρα ανακοινώσουμε ή από όσες προσπάθειες κάνουμε να εξορθολογήσουμε τη διαδικασία ή να δώσουμε αυξήσεις.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε την έγνοια των απλών ανθρώπων σαν κι εσάς. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι μπορούμε. Αν μπορούμε να δώσουμε μια ελπίδα και μια προοπτική να γίνει καλύτερη η ζωή η δική σας, καλύτερη η ζωή των καθημερινών ανθρώπων, θα γίνει καλύτερη η ζωή όλων μας.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)