to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 08.11.2013

Κοινωνία

«Αν με εκδώσετε, ήρθε το τέλος μου»: κίνδυνος έκδοσης του Χασάν Μπιπέρ στην Τουρκία

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Μ. Ανδρειοτέλης πρότεινε σήμερα να απορριφθεί η έφεση του Τούρκου απεργού πείνας Χασάν Μπιπέρ, κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά με την οποία εγκρίθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία. Αν περάσει η πρόταση του εισαγγελέα, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 3,5 δεκαετίες που εκδίδεται τούρκος πρόσφυγας από την Ελλάδα στην Τουρκία. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους οργανώνεται το Σάββατο 9/11 στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα.


Άμεσο κίνδυνο έκδοσης στην Τουρκία, όπου η ζωή του απειλείται, αντιμετωπίζει ο τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Χασάν Μπιπέρ, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μ. Ανδρειοτέλης, πρότεινε σήμερα να επικυρωθεί η έκδοσή του στην Τουρκία, τέθοντας στην ουσία εν αμιφβόλω όλο το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πολιτικών προσφύγων.

Ο ίδιος ο Χ. Μπιπέρ προς το τέλος της διαδικασίας σήμερα αναφώνησε «αν με εκδώσετε, ήρθε το τέλος μου», φράση που σηματοδοτεί τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του αν γίνει δδεκτή η πρόταση του εισαγγελέα και τελικά η Ελλάδα προχωρήσει στην έκδοσή του. Ας σημειώσουμε πως η χώρα μας τις τελευταίες 3,5 δεκαετίες δεν έχει εκδώσει ποτέ τούρκο πολιτικό πρόσφυγα στη γειτονική χώρα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αμφισβήτησε κατά πόσον έχει ζητήσει ο ίδιος ο κ. Μπιπέρ πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς η αρχική αίτηση που υπεβλήθη στη Θεσσαλονίκη ήταν σε άλλο όνομα. Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση του Χασάν Μπιπέρ, αποδίδοντάς του κατηγορίες για τη ρίψη χειροβομβίδας καθώς και με τη γενικόλογη κατηγορία περί «προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος και διαμελισμού του τουρκικού κράτους».

Αντίθετα, ο Χασάν Μπιπέρ υποστηρίζει ότι διώκεται από τις τουρκικές αρχές για την πολιτική του δράση και όχι όπως επικαλούνται αυτές για να του αποδοθούν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ οι τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στις φυλακές Κορυδαλλού, ανάμεσά τους και ο Χ. Μπιμπέρ, βρίσκονται σε απεργία πείνας από τια τέλη του Σεπτέμβρη. 

Διαβάστε και σχετική δημοσίευση στις 31/10:

"Ή θα πεθάνουμε ή θα απελαθούμε"

Κάλεσμα Αλληλεγγύης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης
για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 17.00

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΒΙΑΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 46η ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!

Η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι κρίσιμη. Χθές μεταφέρθηκαν βίαια στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας οι Erdοğan Çakır καιMehmet Yayla, ενώ οι Ahmet Yüksel και Hasan Biber μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών. Μέχρι στιγμής δεν τους έχει χορηγηθεί καμιά θεραπεία αφού οι ίδιοι αρνιούνται την οποιαδήποτε παρέμβαση στον αγώνα τους. Τα μελή της επιτροπής αλληλεγγύης είναι απο το πρωί μπροστά στο νοσοκομείο.

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Νοέμβρη, γύρω στις 1.30 μμ, η δίκη του συνδικαλιστή, συγγραφέα και ποιητή Χασάν Μπιμπέρ στον Άρειο Πάγο, για την υπόθεση της έκδοσής του στην Τουρκία. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 2 μ.μ.

Ο Μπιμπέρ, φανερά καταβεβλημένος από την απεργία πείνας (σήμερα στην 46η μέρα) μίλησε για τις διώξεις του στην Τουρκία και την αίτηση ασύλου του από το ελληνικό κράτος. Στην απολογία του, ανάμεσα σε άλλα είπε ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επειδή είναι συνδικαλιστής.

Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Τάσος Κουράκης είπε ότι ο Χασάν Μπιμπέρ κινδυνεύει ιδιαίτερα αν εκδοθεί στην Τουρκία, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης σε διεθνές επίπεδο. Ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός και ο συνδικαλιστής Παύλος Αντωνόπουλος ήταν παρόν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Ο Μπιμπέρ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι στο τέλος.

Ως επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν καταγγέλλουμε την επίθεση και τη βίαιη μεταφορά των πολιτικών κρατούμενων στον νοσοκομείο. Το ελληνικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβεί λόγω της απεργίας πείνας.

Καλούμε όλους τους φορείς, συνδικάτα και κόμματα να είναι αλληλέγγυα  στον δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ.

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους!

Το «βιογραφικό» του Hasan Biber όπως δίνεται από το περιοδικό «Ο Αγώνας»:

Ο Χασάν Μπιπέρ πατέρας τριών παιδιών, υπερασπίστηκε για χρόνια τα δικαιώματα των εργατών στην Τουρκία ως συνδικαλιστής. Πολλές φορές δέχτηκε απόπειρες δολοφονίας επειδή ως πρόεδρος συνδικάτου δεν συμβιβαζόταν με τα αφεντικά.  Συνελήφθη επανειλημμένα από τις τουρκικές κυβερνήσεις.

Είναι ποιητής, συγγραφέας και βρέθηκε αιχμάλωτος επειδή αγωνίστηκε ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας. Η έκδοση του στον φασισμό της Τουρκίας θα σημαίνει εκτέλεσή του. Είδε όλος ο κόσμος το πρόσωπο του φασισμού στην Τουρκία στον ξεσηκωμό του λαού τον Ιούνη. Το μόνο του αδίκημα είναι να αγαπάει τον λαό του, να υπερασπίζει  τα δικαιώματα των εργατών και να αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.

Δεν αποδείχτηκε ιστορικά ότι είναι έγκλημα αυτή η στάση. Τις τελευταίες μέρες λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί παρουσίασε προβλήματα καρδιακής αρρυθμίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)