to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 14.12.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δίνουμε λύσεις και διεξόδους στην κοινωνία - Επέκταση των σχολικών γευμάτων για 30 χιλιάδες μαθητές (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.


Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι οι δανειστές οφείλουν να σεβαστούν τον ελληνικό λαό που κάνει θυσίες επί επτά χρόνια, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε ως τη φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα («ΔΝΤ-πολίτευση» την ονόμασε) και σημείωσε ότι «βήμα- βήμα προχωρούμε στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», μετά την ανακοίνωση ότι θα επεκταθεί σε περίπου 30.000 μαθητές 151 δημοτικών σχολείων, επτά Δήμων της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων.

«Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που επί επτά χρόνια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα και κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε για τη 13η σύνταξη και τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, έρχονται σε αντίθεση με τη Συμφωνία, απάντησε: «Όλα όσα πράττουμε είναι μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας. Η δεύτερη αξιολόγηση πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ευρωπαϊκές κρίσεις, στο όνομα της Ευρώπης κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εμείς το γνωρίζουμε και το φωνάζουμε εδώ και καιρό, είναι ευχής έργο που αρχίζουν να το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας και άρα τους καλούμε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της ίδιας της Συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, να προχωρήσουν άμεσα όλα όσα έχουν αποφασιστεί για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, αλλά να προχωρήσουν και τα μέτρα που αφορούν το μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της ΝΔ στην πολιτική της κυβέρνησης και παρατήρησε: «Δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την πλευρά των πιο ακραίων εκ των δανειστών μας. Αυτό που είναι παράλογο και πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός, είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤ-πολίτευση. Είναι η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι η συμμαχία των προθύμων, που για άλλη μια φορά δραστηριοποιείται, μπας και προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων μας, αφενός ζητώντας εκλογές και αφετέρου λέγοντας ότι είναι πρόθυμοι -έτσι είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- να εφαρμόσει αυτά και ακόμα περισσότερα από όσα ζητάνε οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας. Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα στη χώρα, την εθνική και κοινωνική συνοχή και αυτό θα κάνει».

 

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους δημάρχους Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Σούλα, Δέλτα, Ευθύμιο Φωτόπουλο, Χαλκηδόνας, Ιωάννη Τσουκνιδά και Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, στους οποίους ανακοίνωσε την επέκταση, από τον Ιανουάριο του 2017, του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε 151 δημοτικά σχολεία και περίπου 30.000 μαθητές των εν λόγω Δήμων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους επτά δημάρχους των κατά τεκμήριο υποβαθμισμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, με τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού και ανεργίας. Για την εφαρμογή σε αυτούς τους Δήμους του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» τόνισε ότι είναι «μια στοχευμένη πρωτοβουλία για να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να βοηθήσει οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας ή φτώχειας».

Το κόστος έχει προϋπολογιστεί για το 2017 και ο στόχος είναι σιγά -σιγά να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους της χώρας, διότι όπου έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αποδείχθηκε ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, του υποσιτισμού και οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις.

«Πρωτοβουλία με πρωτοβουλία και με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες εξ αιτίας των δημοσιονομικών συνθηκών, προχωρούμε, βήμα βήμα, με ορίζοντα την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα επισήμανε, ότι θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών των Δήμων, ώστε να κατανέμεται στην τοπική κοινωνία η παραγόμενη υπεραξία.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, είπε στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο γεύμα για τους περίπου 30.000 μαθητές θα δοθεί στις 8 ή στις 15 Ιανουαρίου. Η μελέτη γίνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα γεύματα είναι στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και γίνονται προσπάθειες να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τροφίμων.

Κατ’ αρχήν θετική ήταν η αντίδραση των δημάρχων στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού. «Είναι μία θετική ενέργεια, κατ’ αρχήν, σε πολύ καλό κλίμα συζήτηση για όλα τα προβλήματα, τα θέσαμε και περιμένουμε την περαιτέρω επεξεργασία και επίλυσή τους. Οφείλουμε κατ’ αρχήν, να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας για τον χρόνο που αφιερώθηκε και τον διάλογο ο οποίος έγινε, ωστόσο, όμως, θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν θα δούμε και τις λύσεις των θεμάτων τα οποία θέσαμε»|, δήλωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Με χαρά είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά του πρωθυπουργού και των υπουργών και των συνεργατών. Με ικανοποίηση είδαμε ότι έμαθε ο πρωθυπουργός για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα, όπως η σχολική στέγη και άλλα. Επίσης, με ικανοποίηση δεχτήκαμε, κατ’ αρχήν, τη δέσμευση του κυβερνητικού κλιμακίου ότι θα ενσκήψει και θα δώσει μεγάλη προσοχή στην επίλυση των προβλημάτων. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και του διαλόγου που ξεκίνησε σήμερα», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και η επικεφαλής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι δήμαρχοι έθεσαν μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων και επικράτησε ένταση όταν η συζήτηση έφτασε στην καταγγελία από τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των συμβάσεων 92 εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, επιχειρηματολόγησε υπέρ της καταγγελίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε νομικίστικες τις αιτιάσεις για την καταγγελία, σημείωσε ότι οι συμβάσεις είναι ανταποδοτικές και δεν επιβαρύνουν τον ΦΟΣΔΑ και ζήτησε να τηρηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων των 92 εργαζομένων λέγοντας: «Σε ζητήματα Εργατικού Δικαίου και συμβάσεων εργασίας, είμαστε κάθετοι, είμαστε με το προλεταριάτο».

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μέσα σε 18 μέρες και δεν έκρυψε τη χαρά του, όπως φάνηκε και από ανάρτησή του στο διαδίκτυο, γιατί κατάφερε να κάνει πράξη τη δέσμευση που ανέλαβε, όταν εγκαινίασε τη λειτουργία του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γ.Γ. Πρωθυπουργού, ότι θα επισκέπτεται πολύ συχνά την πόλη.

Έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι στα καταστήματα «Καρυπίδης», που είναι απλήρωτοι επί μήνες και προχθές είχαν συνάντηση με την υπουργό εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Οι διαδηλωτές έμειναν στο απέναντι πεζοδρόμιο και φώναζαν συνθήματα μέχρι και την ώρα που έφτασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κατευθύνθηκε στο γραφείο του, για το οποίο είχε ζητήσει την προηγούμενη φορά να γίνουν κάποιες χωροταξικές αλλαγές, που δεν έγιναν ακόμη, διότι απαιτείται χρόνος και εγκαταστάθηκε εκεί.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έφτασαν και οι δήμαρχοι στη διπλανή αίθουσα συσκέψεων. Όταν ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα, τους χαιρέτισε έναν έναν και άρχισε η σύσκεψη που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά από σύσκεψη με Δημάρχους 7 Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με επτά Δημάρχους των επτά κατά τεκμήριο πιο, θα έλεγε κανείς, υποβαθμισμένων, σε ό,τι αφορά την κοινωνική πραγματικότητα και το επίπεδο ζωής, Δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, του παλιού νομού της Θεσσαλονίκης. Επτά Δήμοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο στόχος ήταν να καταγράψουμε τα προβλήματα, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, αλλά και να προχωρήσουμε άμεσα μια πρωτοβουλία για την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού των επτά αυτών Δήμων. Μιλάμε για 30.000 παιδιά σε 151 Δημοτικά Σχολεία στους Δήμους αυτούς που αφορούν τις δυτικές συνοικίες της πόλης, αλλά και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια στοχευμένη πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλύνει τα φαινόμενα σχολικής διαρροής και να δώσει ένα πραγματικό στήριγμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, εξαιτίας της φτώχειας, που είναι δυστυχώς διαδεδομένη μετά από πολλά χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και υψηλών δεικτών ανεργίας που μας κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στον Προϋπολογισμό του 2017. Είναι ένα κονδύλι ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ. Και η εμπειρία που έχουμε, όπου το έχουμε εφαρμόσει πιλοτικά, είναι ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συμβάλλει καθοριστικά, τόσο στη βελτίωση του κλίματος, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού μικρών παιδιών, όσο όμως και στην αντιμετώπιση, όπως είπα πιο πριν, του προβλήματος της σχολικής διαρροής και της αύξησης των επιδόσεων των μαθητών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με σκληρή προσπάθεια, παρά τις δημοσιονομικά εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, βήμα-βήμα, προχωρούμε με ορίζοντα την παραγωγική, αλλά και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου. Να σταθούμε δίπλα σε όλους όσοι βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία και την ανέχεια. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι βήμα το βήμα, αυτά τα προγράμματα να τα επεκτείνουμε και σε άλλους Δήμους σε όλη τη χώρα όπου παρουσιάζονται πολύ έντονα φαινόμενα ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Για 30.000 παιδιά, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα και ευελπιστούμε τα προγράμματα αυτά να αφορούν κοινωνικούς συνεταιρισμούς των Δήμων, ώστε να υπάρχει και υπεραξία, η οποία θα κατανέμεται στην τοπική κοινωνία.

Για 30.000 παιδιά, λοιπόν, της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πλήρους γεύματος που θα καθορίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δηλαδή θα είναι ένα διαιτολόγιο πλήρες. Θα γυρνούν στο σπίτι φαγωμένα και αυτό πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για να στηρίξουμε έμπρακτα αυτούς που έχουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ τι γίνεται; Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά να βάλετε κάποιους περιορισμούς και αν οι παροχές θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Έχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους. Εγώ δεν έχω καμία, αν θέλετε, αμφιβολία διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα έχω τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να συναντήσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να κουβεντιάσουμε και αυτή την πορεία. Την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση, που πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις ευρωπαϊκές. Στο όνομα της Ευρώπης κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός κι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικονομικές παροχές των τελευταίων ωρών οδήγησαν στη σημερινή δήλωση του κυρίου Σόιμπλε, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το ότι απορρίπτει το «κούρεμα»;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εμείς το γνωρίζουμε και το φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι ευχής έργον που αρχίζουν να το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας. Και άρα, τους καλούμε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της ίδιας της Συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, να προχωρήσουν άμεσα όλα όσα έχουν αποφασιστεί για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, αλλά να προχωρήσουν και τα μέτρα που αφορούν το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Και πιστεύω, βεβαίως, ότι όλα αυτά θα συμβαδίσουν και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιτρέψτε μου, όμως, μιας και με ρωτάτε, να σας πω ότι δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την πλευρά των πιο ακραίων εκ των δανειστών μας. Αυτό που είναι παράλογο και πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός, είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι «ΔΝΤπολίτευση». Είναι η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι η συμμαχία των προθύμων που, για άλλη μια φορά, δραστηριοποιείται μπας και προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων μας, αφενός ζητώντας εκλογές και αφετέρου λέγοντας ότι είναι πρόθυμη -έτσι είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ- να εφαρμόσει αυτά και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας. Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα στη χώρα, την εθνική και κοινωνική συνοχή. Και αυτό θα κάνει.

Σας ευχαριστώ.


Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)