to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 05.10.2017

Διεθνή

Με διακοπή της ροής πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν απειλούν Τουρκία, Ιράν και Ιράν

Άγκυρα, Τεχεράνη και Βαγδάτη θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν τη ροή του πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν, προειδοποίησε εκ νέου ο Ερντογάν


Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ θα αποφασίσουν από κοινού για τη διακοπή της ροής του πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο Ερντογάν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τουρκικά μέσα μεταξύ των οποίων το NTV και το CNN Turk μετά την επιστροφή του από το Ιράν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη μίας ημέρας, επέκρινε επίσης την απόφαση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι οι Κούρδοι δεν διαθέτουν νομιμοποίηση εκεί.

Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ήδη απειλήσει να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν σε συνεργασία με το Ιράκ και έχουν ξεκινήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον ιρακινό στρατό στα σύνορά τους.

Αμπάντι: Δεν επιθυμούμε "ένοπλη αντιπαράθεση" με τους Κούρδους

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της Χαουίτζα, ενός από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Ανακοινώνω την απελευθέρωση της πόλης Χαουίτζα», δήλωσε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Μένει να ανακαταληφθεί μόνο μια μικρή λωρίδα κοντά στη μεθόριο», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν, ο Αμπάντι τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση» με τους Κούρδους, μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση, δεν επιθυμούμε συγκρούσεις, όμως πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία και κανείς δεν μπορεί να την αψηφά», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Ζητώ από τους πεσμεργκά να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι των ιρακινών δυνάμεων υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις περιοχές αυτές», πρόσθεσε ο Αμπάντι, αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.

«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος (…) Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Πληροφορίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)