to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 22.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Με... δελτίο η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών

"Δεν έχουμε λεφτά" δηλώνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για να αιτιολογήσουν τις άνευ προηγουμένου περικοπές στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Με τις περικοπές στα κονδύλια της σίτισης, που αγγίζει περίπου το 50%, και τις εστίες να μην καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, η νέα χρονιά αφήνει πολλούς φοιτητές χωρίς τις, κατά τ' άλλα, υποχρεωτικές δημόσιες παροχές για τις σπουδές τους.


Ακόμα, λοιπόν, κι αν εξήγγειλε ο κ. Αρβανιτόπουλος αύξηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση (από 57.000 σε 70.000) και αύξηση των κλινών των εστιών κατά 700, βρισκόμαστε ακόμα στο επίπεδο της εξαγγελίας. Όταν, μάλιστα, η δήλωση συνοδεύεται και από την "παραδοχή" πως "αυτά δεν είναι αρκετά, αλλά μέσα στο πλαίσιο της βαθιάς αυτής κρίσης, είναι αυτό που η πολιτεία μπορεί να κάνει", οι φοιτητές μάλλον θα... πεινάσουν με τη νέα χρονιά. Την ίδια στιγμή μειώνεται το κατώτερο όριο οικογενειακού εισοδήματος που απαιτείται για τη σίτιση από τα 32.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ

 

Αυξάνονται οι ανάγκες, αλλά μειώνονται οι δικαιούχοι

Ταυτόχρονα, με την άνοδο της φτώχειας, αυξήθηκαν και οι περιορισμοί για τους δικαιούχους σίτιση και στέγαση φοιτητές. Παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεσμευτεί το σύνολο του κονδυλίου του που προορίζεται για τη σίτιση των φοιτητών. Βάση του περσινού χρόνου δεν δόθηκε από το ΥΠΕΠΘ το σύνολο του ποσού για τις 13.000 κάρτες σίτισης που δικαιούταν το ΕΚΠΑ. Φέτος προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για τη σίτιση θα ξεπεράσουν τις 17.000, πράγμα που αυτομάτως αποκλείει μερίδα των φοιτητών από τις φοιτητικές λέσχες. Την ίδια στιγμή, η φοιτητική λέσχη του ΕΚΠΑ μεταφέρθηκε από τα Εξάρχεια στο Κολωνάκι, με την πρόφαση των "μη φοιτητών από την περιοχή που ήθελαν να τραφούν δωρεάν". Το κόστος της μετεγκατάστασης μπορεί να βάρυνε μεν την ανάδοχο εταιρεία, αλλά θα αμειφθεί με το 50% του ποσού που προβλέπεται για όλους τους εγγεγραμμένους με κάρτα φοιτητές! Οι φοιτητές μιλάνε για έναν χώρο πολύ μικρότερο που δεν καλύπτει τις ανάγκες, ενώ οι μερίδες του φαγητού είναι αισθητά μειωμένες.

Ίδια εικόνα και από το ΑΠΘ, όπου οι μειωμένοι πόροι του πανεπιστημίου δεν επιτρέπουν την ενίσχυση της φοιτητικής λέσχης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος, "για τη φετινή χρονιά κρίθηκε αναγκαίος ο έλεγχος της φοιτητικής ταυτότητας στην είσοδο της λέσχης, καθώς και η καθημερινή καταμέτρηση του αριθμού των σιτιζομένων". Παράλληλα το κενό της κρατικής χρηματοδότησης θα κλιθούν να καλύψουν διάφορες δωρεές! Το Πανεπιστήμιο δήλωσε την πρόθεσή του να βρει συμπληρωματική χρηματοδότηση από άλλους φορείς, όπως ο δήμος ή η Εκκλησία, ώστε να επεκταθεί το δικαίωμα σίτισης και πέρα των φοιτητών, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στην Κρήτη οι κάρτες σίτισης μειώθηκαν δραματικά από 3.200 στις 673, χωρίς να καλύπτουν πια ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Στα ΤΕΙ Ηπείρου έχει δρομολογηθεί το οριστικό κλείσιμο των λεσχών (στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας έχει ήδη ολοκληρωθεί). Αντίστοιχη εικόνα και από τα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

 

Εστίες παλιές που δεν χωράνε άλλες κλίνες

Με "μέσον" γίνεται η διαλογή για τους δικαιούχους στέγαση, καταγγέλλουν οι φοιτητές. Ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση, αλλά η... προσφορά παραμένει στάσιμη σε προ δεκαετιών επίπεδα. Οι εστίες δεν χωράνε παραπάνω κόσμο και δεν μπορούν να καλύψουν τις νέες, λόγω κρίσης, ανάγκες. Ακόμα και η εξαγγελία περί 700 επιπλέον κλινών του υπουργείου Παιδείας πέφτει στο κενό, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι πλήρεις και μειωμένης χωριτικότητας. "Όσοι περάσαμε στην πόλη μας είμαστε οι πιο τυχεροί. Υπάρχουν συμφοιτητές μας που αναγκάζονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, αφού δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση", λέει ο Γιάννης, φοιτητής του ΕΚΠΑ.

Και καθώς, μέριμνα του υπουργείου αρχίζει και τελειώνει στο σχέδιο "Αθηνά", με έμφαση στις καταργήσεις τμημάτων, οι φοιτητές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Νέοι είναι, θα αντέξουν...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)