to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 16.10.2014

Κοινωνία

Με... αστυνομικές κλούβες απειλεί τους φοιτητές του ΕΚΠΑ ο Φορτσάκης (ενημέρωση)

Αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης.


13:00 Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. 

Media preview

(Φωτογραφία: Μάκης Συνοδινός)

 
 
 

----------------------------

Ο θιασώτης της "πανεπιστημιακής αστυνομίας" αντιμετώπισε σήμερα το πρωί διαμαρτυρόμενους φοιτητές του ΕΚΠΑ (περίπου 150 άτομα) καλώντας... αστυνομικές κλούβες!

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο της πρυτανείας του ιδρύματος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φοιτητικών τους συλλόγων, ώστε να διαμαρτυρηθούν για αντίστοιχη πρακτική του κ. Φορτσάκη μόλις λίγες μέρες πριν.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 13/10, η νέα Διοίκηση του ΕΚΠΑ έκανε λοκ-άουτ στο Κεντρικό Κτήριο, ενόψει κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων, πράγμα που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο των φοιτητών όσο και του Συλλόγου Διοικητικών του Ιδρύματος. Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, καταγγέλλοντας συνθήκες εργασίας αυξημένης επικινδυνότητας λόγω του λοκ-άουτ του κτιρίου από τον Πρύτανη. (Ολόκληρη η καταγγελία στο τέλος της δημοσίευσης).


Ακόμα, σε διαμαρτυρία φοιτητών με αφορμή τις εταιρίες security που έχει "συστήσει" στο ΕΚΠΑ ο κ. Φορτσάκης, ο Πρύτανης κάλεσε (ξανά) την αστυνομία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία φοιτητών-αστυνομικών ήταν ένας προς έναν...

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά γεγονότα έξω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Η νέα πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ δεν έχει τίποτα να πει για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και τις ανάγκες των φοιτητών, και για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε μια βδομάδα, επιλέγει ν' αντιπαρατεθεί με τους φοιτητές και τις αποφάσεις των συλλόγων τους με ΜΑΤ και καταστολή.

Είναι πέρα από προφανές ότι η νέα πρυτανική αρχή δρα σ' εντεταλμένη, από την κυβέρνηση, υπηρεσία με στόχο να εμπεδώσει ένα κλίμα “ησυχίας και τάξης” στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αυτό το κλίμα που με τρομοκρατία και καταστολή θέλουν να επιβάλλει η πρυτανεία και η κυβέρνηση, επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα της διάλυσης του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου. Αυτή η πραγματικότητα δε γίνεται με τίποτα να κρυφτεί, ωστόσο, όσο οι φοιτήτριες και οι φοιτητές επιμένουν να προτάσσουν τις ανάγκες και τα όνειρά τους.

Καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ

Από το πρωί της Δευτέρας, 13 Οκτωβρίου 2014, το Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) παραμένει κλειστό με απόφαση της Διοίκησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρύτανη Α. Καλοκαιρινού στα ΜΜΕ, ο αποκλεισμός του κτηρίου αποφασίστηκε λόγω εξαγγελθείσας κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων στους χώρους του για τη 13η Οκτωβρίου.

Από τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, και μέχρι σήμερα Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, όλες οι πύλες του συγκροτήματος παραμένουν κλειδωμένες. Η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες-εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνους της ιδιωτικής εταιρείας security μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης). Κατά τις υπόλοιπες ώρες, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν κλειδωμένοι στο κτήριο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το γραφείο του Πρύτανη Θ. Φορτσάκη, αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου.

Για τους εργαζόμενους στο κτήριο, οι συνθήκες αυτές, πέραν του ότι συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας τους, ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλειά τους, καθώς στερούνται της δυνατότητας να εξέλθουν άμεσα και με ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού κλπ.

Καλούμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αναλογιστεί τις συνέπειες της παράνομης και παράτυπης απόφασής της να κρατάει κλειδωμένους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κτήριο και, όπως οφείλει, να προχωρήσει στην άμεση άρση του απαράδεκτου αυτού μέτρου. Σε διαφορετική περίπτωση, και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των εργαζομένων, θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)