to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 16.01.2021

Κοινωνία

Με αρρυθμίες και επικίνδυνα λάθη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών

Αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική και επικίνδυνη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα


Ξεκίνησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν υπάρχουν προς το παρόν στον χάρτη, ενώ τα νοσοκομεία ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ ότι τα εμβολιαστικά τους κέντρα, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την ανοσοποίηση των εργαζομένων σε αυτά, θα χρησιμοποιηθούν και για τον γενικό πληθυσμό.

      Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου. Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

    Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

    Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15' πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει: Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του. Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του. Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

«Τεράστιο λάθος να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα»

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση υφίσταται έντονη κριτική για τις σοβαρές αρρυθμίες στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Ως «τεράστιο λάθος» και «επιστημονικό ανορθολογισμό» χαρακτήρισε τη χρήση των νοσοκομείων ως εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορωνοϊού ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμαμχία, Ανδρέας Ξανθός, ενώ αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν είχε προετοιμάσει τις δομές ΠΦΥ και ορμώμενη από μία επικοινωνιακή λογική αποφυγής οποιουδήποτε πολιτικού κόστους έκανε την απόλυτα ανορθολογική επιλογή».

Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Alpha επεσήμανε ότι «υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες στη διαδικασία εμβολιασμού» τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις οποίες μπορούν να γίνουν με την κατάλληλη προετοιμασία από το εξειδικευμένο προσωπικό τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα εμβόλια».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό οι έχοντες την πολιτική ευθύνη να συμβουλεύονται και να ακούν τους ανθρώπους που ξέρουν», σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. προσθέτοντας ότι «εμείς, στην παρουσίαση του σχεδίου εμβολιασμού από τον υπουργό Υγείας, σε αυτήν την κατεύθυνση είχαμε συμφωνήσει και όχι βέβαια στη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός τόνισε σχετικά με την κυβέρνηση ότι «έκανε την επιλογή αφενός συρρίκνωσης του αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων και λειτουργίας τους στα νοσοκομεία και όχι στις ΤΟΜΥ ή σε περισσότερα Κέντρα Υγείας -δομές που είναι πιο κοντά στην κοινότητα- και αφετέρου δεν μερίμνησε για την οργάνωση διαδικασίας κατ’ οίκον εμβολιασμού για ηλικιωμένους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης».

«Το εμβολιαστικό εγχείρημα είναι μία προσπάθεια που πρέπει να πετύχει. Δεν κάνουμε κριτική για να το αμφισβητήσουμε και να το υπονομεύσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πως θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυση τους; Στα νοσοκομεία που θα δεχτούν ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας; Στα νοσοκομεία που είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία;», αναρωτέται από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ.

Όπως προσθέτει η Ομοσπονδία:

Τι θα γίνει με τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο; Τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς; Τι πρόβλεψη έχει γίνει για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, πχ τη δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Πως εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση π.χ. στα νοσοκομεία παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει:

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα ΚΥ και ΠΙ. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.


· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.


· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.


· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δε θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.


Η προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να γίνει σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια χωρίς να υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες. Να μην επαναληφθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην έναρξη του εμβολιασμού.


ΥΓ. Όσο για τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερωριακή «εθελοντική» εργασία των γιατρών που θα στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα ΟΥΤΕ να το διανοηθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)