to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 30.06.2022

Πολιτική

Προκλήσεις της ΝΔ στη Βουλή με φόντο εκλογές και... αναδρομή στο 2015 - Απέκρουσαν τις χυδαιότητες ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25

Αντιπαράθεση στη Βουλή με επίκεντρο το δημοψήφισμα του 2015 και τις μετεκλογικές συμμαχίες - «Φιτιλιές» Πλεύρη με «μπράβο» τη Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ) κατά Σκουρλέτη - Βαρουφάκη - Σήκωσε το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τη συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική της» και «καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη να απαντά σημείο-σημείο τις καταφανείς διαστρεβλώσεις αναφορικά με το διάστημα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Ένταση κατά τη συζήτηση για τις παρατάσεις των μέτρων της πανδημίας στη Βουλή όταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πυροδότησε αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα του 2015, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη να «σηκώνουν το γάντι» απαντώντας στον υπουργό.

Στη συζήτηση παρενέβη επίσης η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μόνο και μόνο για να επιτεθεί... στην αντιπολίτευση, κάτι που προκάλεσε και την εκ νέου τοποθέτηση-απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οι εντάσεις αυτές προκαλούνται από τα μέλη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσουν την κουβέντα από τους χειρισμούς της επί των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, αλλά και καθώς φαίνεται πλέον πως βαδίζουμε ολοένα και περισσότερο σε προεκλογικό έδαφος. Αυτό τονίστηκε και στην τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς ο ίδιος θεώρησε πως επιχειρείται ξανά μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του 2015.
__________

• Δείτε επίσης: Π. Σκουρλέτης: Ζούμε σε συνθήκες μετάλλαξης του δημόσιου συστήματος υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης
__________

Ο Θ. Πλεύρης ανέφερε αρχικά στον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να σας απαντήσει σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015 γιατί «είναι το παρελθόν του που θέλει να κρύβει. Εσείς κ. Βαρουφάκη είστε το παρελθόν που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύβει, γιατί προσπάθησε να φορτώσει σε εσάς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετήσατε. Υπουργός του Αλέξη Τσίπρα ήσασταν, ως Υπουργός του Αλέξη Τσίπρα εκτελούσατε εντολές της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και μόλις ήρθαν τα δύσκολα προσπάθησε να ξεχάσει το παρελθόν του ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιτάχθηκε με όσα ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης σχετικά με τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος λέγοντας πως «όλοι έχουμε δει τι είπατε εκείνη την μέρα, ότι είναι απρεπές για τον Υπουργό Οικονομικών, για εσάς, να στέκεστε στα ATM όταν κλείσατε τις τράπεζες! Γιατί κύριε Βαρουφάκη είναι απρεπές; Γιατί εσείς δεν θα είχατε πρόβλημα ακόμα και αν κατέρρεε εντελώς το σύστημα; Πείτε μου, που είναι τα οικονομικά σας συμφέροντα ως Βαρουφάκης εσάς; Διότι αν υλοποιούνταν αυτά όλα τα οποία θέλατε και είχε καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, εσείς πόσο θα είχατε πληγεί από αυτή την κατάρρευση; Είχατε περιουσία που δεν θα είχε επηρεαστεί από την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Γι αυτό σας λέω πως ήταν απρέπεια. Το να έχεις περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν επηρεάζονται από την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, αλλά να παίζεις ως παίγνιο τον ελληνικό λαό στο τι θα γίνει».

«Εσείς κ. Βαρουφάκη δεν είχατε να χάσετε τίποτα όταν κλείσατε τις τράπεζες» απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκης σχετικά με τον δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική συζήτηση περί συμμαχιών την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Απρεπές κύριε Βαρουφάκη, συνέχισε ο υπουργός ήταν πως «την ημέρα που ψηφιζόταν -μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα, το οποίο κάνατε- και αφού είχε αποχωρήσει όλος ο κόσμος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και βρέθηκε αυτή εδώ η παράταξη να βάλει την Ελλάδα πάνω από όλα να μείνει, εσείς δεν ήρθατε στο Κοινοβούλιο να υπερασπιστείτε την πολιτική σας. Ήσασταν στην Αίγινα. Δεν ήρθατε να υποστηρίξετε την πολιτική σας. Να ακούσει ο ελληνικός λαός τη δική σας ιστορία και αυτά δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε, κύριε Βαρουφάκη».

Υπερασπίζεστε ότι αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος, ο οποίος πιστεύατε, θα ήταν ο δρόμος που θα είχε λύσει το πρόβλημα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι είναι ο καταστροφικός δρόμος και περισσότερο υπεύθυνος από εσάς είναι ο Πρωθυπουργός τότε, ο Αλέξης Τσίπρας που επέτρεψε να φτάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού".

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του είπε στον υπουργό πως «δεν σας επιτρέπω είναι να ψεύδεστε ασυστόλως και κατ' εξακολούθηση. Πρώτον, ο ίδιος σας είπα ότι χαρακτήρισα απρεπές για τον Υπουργό Οικονομικών εκείνη τη μέρα να κάτσω στην ουρά των ATM και σας εξήγησα γιατί. Διότι θεωρούσα ότι την ώρα που οι συνάδελφοί μου οι Βουλευτές άδειαζαν τα ΑΤΜ της Βουλής, τα ΑΤΜ, τα οποία αντίθετα με τα ΑΤΜ, του λαού εκεί έξω, και με ευθύνη της δικής μου υπογραφής δεν ξαναγέμιζαν από την τράπεζα της Ελλάδας, ήταν απρέπεια για τον Υπουργό Οικονομικών, θα ήταν σαν τον καπετάνιο στο πλοίο, ο οποίος πάει να πιει νερό πριν πιει και ο τελευταίος επιβάτης. Είμαι απολύτως καθαρός σε αυτό. Επίση, είπατε ότι έλειπα από τη συνεδρίαση της Βουλής. Ψεύδεστε. Πρόκειται για ψεύδος. Θυμάστε τι αφορούσε εκείνη η συνεδριάση; Να εξουσιοδοτήσουμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθεί εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες. Δεν μου λέτε, εγώ όταν πήγαινα στα EUROGROUP έπαιρνα ποτέ άδεια από τη Βουλή των Ελλήνων για να διαπραγματευτώ; Εγώ έστειλα μια επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής και είπα ότι τον εξουσιοδοτώ. Όταν ήρθε όμως πίσω με τα μνημόνια, ήμουν εδώ νύχτα-μέρα, κάθε δευτερόλεπτο, μάχιμος εναντίον του μνημονίου. Το καταψήφισα και υποστήριζα τις θέσεις μου. Είπατε, όμως κάτι άλλο, για το κατά πόσον έπαιξα στα ζάρια τη χώρα, τα ακίνητα, αν έχω εγώ ακίνητα. Επιτρέψτε μου να μη ρίξω το επίπεδο. Επιτρέψτε μου να μη ρίξω το επίπεδο να μιλάω επί προσωπικού. Θα μιλήσω πολιτικά. Από τον Δεκέμβριο 2009 έλεγα στον Γιώργο Παπανδρέου «Μην τολμήσεις να πάρεις ένα τεράστιο δάνειο, μια μεγάλη πιστωτική κάρτα από την οποία να προσποιείσαι ότι τραβάς χρήματα για να αποπληρώνεις τα χρέη σου». Από τότε είχα μια σταθερή θέση […]. Η στάση μου ήταν αυτή πάντοτε. Και τι έλεγα; Οποιαδήποτε πατριωτική κυβέρνηση έπρεπε να πει «όχι σε νέες πιστωτικές κάρτες», με ρήξη και αν αυτό χρειάζεται και δραχμή να το σκεφτούμε. Δεν τη θέλουμε, αλλά όπως όταν ο Ερντογάν απειλεί να σου πάρει ένα νησί δεν λες «εγώ δεν θα κάνω ποτέ πόλεμο», έτσι λες ποτέ «δεν πάω στο εθνικό νόμισμα». Ήταν η θέση μου από το 2009. Κατέβηκα τον Ιανουάριο του 2015 μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν τη θέση, ψηφίστηκα με αυτήν τη θέση, έγινα υπουργός οικονομικών με αυτήν τη θέση της ρήξης, πήγα στο EUROGROUP και έκανα αυτήν τη ρήξη. Είμαι περήφανος που όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε μαζί με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -δικαίωμά τους είναι, δικό τους κόμμα ήταν, εγώ δεν ανήκα καν στον ΣΥΡΙΖΑ- εγώ παραιτήθηκα και από τότε συνεχίζω να είμαι εδώ και να λέω ακριβώς το ίδιο πράγμα».

__________

Ο Θ. Πλεύρης, ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ισχύει αυτό που είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος πως επιλογή του είναι μια τυχόν συγκυβέρνηση με τον Γ. Βαρουφάκη; Και εάν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθηθεί το σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη, όπως μας το παρουσίασε εδώ πέρα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας το θέλει αυτό; Είναι το ΜέΡΑ25 η «προοδευτική διακυβέρνηση;» αλλά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απαντήσει ποτέ! Και ξέρετε γιατί δεν θα σας απαντήσει; Διότι ό,τι κάνατε ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και μόλις είδε τις συνέπειες αυτού που γινόταν, είπε να τα φορτώσουμε στον Βαρουφάκη. 'Αρα, όταν λέμε Βαρουφάκης λέμε Αλέξης Τσίπρας. Γι' αυτό θα είσαστε πάντοτε υπόλογοι και πάντοτε όταν ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά τον καθρέφτη του θα βλέπει τον Γιάνη Βαρουφάκη".

Σήκωσαν το γάντι για το 2015, Σκουρλέτης και Βαρουφάκης - «Αποδεχόμαστε την πρόκληση - Κορυφαία η στιγμή του δημοψηφίσματος»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του απάντησε στον Θ. Πλεύρη πως «κατανοώ την προσπάθειά σας, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές, να θέλετε πάση θυσία να αποφύγετε τη συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική σας, για τις αστοχίες σας, για την αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας, της ακρίβειας, και να θέλετε να πάτε στο 2015.

Π. Σκουρλέτης: Σπεκουλάρατε το 2015 στην κατάρρευση της χώρας και σήμερα κατασπαταλάτε με αδιαφανείς αναθέσεις όσα κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Την αποδεχόμαστε αυτήν την πρόκληση. Διότι η περίοδος 2015-2019 ήταν η αρχή του τέλους των μνημονίων. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έκλεισε τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, και ιδιαίτερα εκείνο το πρώτο εξάμηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης, όταν εσείς παίζατε τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας, όταν τα στελέχη σας τα κυβερνητικά λέγαν «Βάστα, Σόιμπλε», όταν λέγατε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία και θα έπρεπε αν δεν υπήρχαν να τα είχαμε ανακαλύψει εμείς. Αυτά λέγατε! Όταν η κ. Μπακογιάννη τότε ότι «μπορεί να μην ξανανοίξουν οι τράπεζες». Τα θυμόσαστε αυτά; Όταν σπεκουλάρατε πάνω στην κατάρρευση της χώρας» και χαρακτήρισε «κορυφαία την στιγμή του δημοψηφίσματος του 62%. Γιατί ανάγκασε τις πιο ακραίες φωνές εντός της Ευρώπης να αποδεχθούν τη νόμιμα δημοκρατική, εκλεγμένη κυβέρνηση και τις θεωρίες περί εξοστρακισμού της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια που σας πονάει. Είναι όταν ο λαϊκός παράγοντας επεμβαίνει δυναμικά και αλλάζει τα δεδομένα, και αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Και το ξέρει σήμερα ο ελληνικός λαός. Είναι ένα μνημόνιο το οποίο εσείς λέτε αχρείαστο, αλλά ήταν ένα μνημόνιο ήπιο, το οποίο έκλεισε τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Και σήμερα, εσείς ερχόσαστε και κάνετε τους μάγκες με τις πλάτες της διαχείρισης των οικονομικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019".

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρατήρησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν σήκωσε το γάντι και δεν απάντησε στον κ. Βαρουφάκη και αυτό αξιολογείται, όπως αξιολογείται ότι δεν μπορεί να λέτε κ. Βαρουφάκη πως όταν «ο κόσμος στήνεται στις ουρές με δικές σας αποφάσεις τόσο αφ' υψηλού να αναφέρετε ότι είναι απρεπές» επίσης « στην συνεδρίαση, εκείνη μετά το δημοψήφισμα, που είχατε πάψει να είστε Υπουργός Οικονομικών και περίμενε όλος ο ελληνικός λαός να δει τι θα γίνει εσείς επιλέξατε να λείπετε, να έρθετε να πείτε το τι έχει γίνει» και σε προσωπικό επίπεδο του είπε «εσείς, κύριε Βαρουφάκη, τι συνέπειες θα είχατε από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αν τελικά γινόταν και δεν είναι προσωπικό. Γιατί, εσείς, σε μια κατάρρευση θα μπορούσατε να συνεχίσετε τη ζωή σας, όπως την είχατε και πιο πριν, με μια πετυχημένη πορεία εκτός Ελλάδος, αλλά εδώ θα βρισκόταν όλος ο κόσμος χωρίς καταθέσεις. Κι αυτό, λοιπόν, δεν είναι προσωπική κριτική» και κατέληξε «εγώ εγκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ενώ τον πείσατε για όλα αυτά και πήρατε εντολή να υλοποιήσετε όλα αυτά, προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη αλλού σε εσάς και για αυτόν τον λόγο επιμένω: Αλέξης Τσίπρας ίσων Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό ήταν το πρώτο οκτάμηνο που στοίχισε στον ελληνικό λαό, αυτό πληρώσαμε με ένα αχρείαστο νέο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό ακριβώς το πράγμα κρίθηκε».

Ο Γ. Βαρουφάκης αντέτεινε πως εγώ για το τι θα έχανα είχα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015, μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές, είχα στείλει επιστολή παραίτησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου δίδασκα. Και ενώ θα μπορούσα να είχα πάρει άδεια άνευ αποδοχών - να έχω την «πισινή» που λένε- για να επιστρέψω δεν την είχα όπως άλλωστε είχα ότι δεν θα ξαναφύγω ποτέ από την Ελλάδα, γιατί οι τύχες μου συνδέονται πλέον, από τη στιγμή που κατεβαίνω στον πολιτικό στίβο, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, με τις τύχες όσων είναι αναγκασμένοι να ζουν σε αυτή τη χώρα. Οπότε, νομίζω ότι αυτό το απαντάει".

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως αυτή η αντιπαράθεση φέρνει στο προσκήνιο απολύτως καταδικασμένες εποχές στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Φέρνει ξανά στο προσκήνιο την περίοδο του πρώτου εξάμηνου της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με υπουργό τότε τον κ. Βαρουφάκη. Ξαναθυμόμαστε όλοι και κυρίως οι Έλληνες πολίτες πώς με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο εκείνης της διακυβέρνησης φτάσαμε ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Φτάσαμε ένα βήμα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ελληνικός λαός όλο αυτό το πλήρωσε με ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, το χειρότερο μνημόνιο όλων! Το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μνημόνιο που έφεραν οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες. Όλη αυτήν την περιπέτεια του 2015! Είναι χρέος μας, λοιπόν, να μην ξαναγυρίσει η χώρα, να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα, σε τέτοιες εποχές και σε τέτοιες περιπέτειες. Το μάθημα νομίζω ότι το έχουμε μάθει.

«Ήσασταν κομμάτι του φαύλου δικομματισμού και καταρρεύσατε!»

Ο Πάνος Σκουρλέτης, παρενέβη και έπειτα από την τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας:

«Δεν θα έπαιρνα το λόγο, διότι ότι ήταν να πω σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. υπουργός προηγουμένως, ούτως η άλλως τα είπα, ό,τι κατάλαβε κατάλαβε και ο ίδιος και αυτοί που μας άκουσαν. Παίρνω, όμως, τον λόγο σε σχέση με την παρέμβαση της κ. Γιαννακοπούλου και θα αναφερθώ προσωπικά σε αυτήν. Ναι, όντως, αυτό το στίγμα που δείχνετε ως Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ευτυχώς δεν είναι το πλειοψηφικό σήμερα. Αυτά δεν έχουν να κάνουν σε  τίποτα με αυτό που η παράταξή σας λέει, για την ανάγκη ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος.

Εσείς είστε έτοιμη πραγματικά να μετακομίσετε. Εσείς παίρνετε το νήμα από εκείνη την περίοδο της συγκυβέρνησης με το ΛΑΟΣ και με τη Νέα Δημοκρατία. Το καταλαβαίνω έχει να κάνει με τις παραδόσεις σας, τις παραδόσεις εκείνων των δυνάμεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζετε.

Εμείς, λοιπόν, αυτό το δρόμο ανακόψαμε, εκφράζοντας τη διάθεση του ελληνικού λαού  να ανατραπεί ο φαύλος δικομματισμός, που επί 30, 40 χρόνια οδήγησε σε χρεοκοπία της χώρας. Και το καταφέραμε! Εσάς, βέβαια, η ιστορία σας κατέταξε από ένα κόμμα το οποίο ήταν της τάξης του 40%, να καταρρεύσετε. Ο ένας από τους δύο πυλώνες του φαύλου δικομματισμού κατέρρευσε. Θετικότατο. Αλλά το πρόβλημα είναι από εδώ και μπρος τι γίνεται, μπροστά στα προβλήματα τα σημερινά. Διότι είναι υπεκφυγή το να μη λες για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, το να μη λες για την κατάργηση του νόμου της Κεραμέως, το να μη λες για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, το να μην λες για την ακρίβεια. Και να μην αναγνωρίζεις την αναγκαιότητα μιας προγραμματικής σύγκλισης όσων δυνάμεων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές ή προοδευτικές, για να αλλάξει ρότα ο κόσμος και να θέλεις να υπερασπιστείς το «αμαρτωλό» παρελθόν σου. Γιατί εσείς,  πια ως χώρος, δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη, ούτε οι άλλοι που κυβερνούν τώρα, για τη χρεοκοπία της χώρας, για το ΔΝΤ, για το 2010 και για όσα κάνατε στην ελληνική κοινωνία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)