to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 17.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Με Αρλέτα, Μ. Παπαδημητρίου και τζαζ πλάι στο κύμα...

Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω Δεκαπενταύγουστου, συνεχίζεται σήμερα το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας, με τη συναυλία για πιάνο και τραγούδι «Από παλιά, όσα γνωρίζουν τ’ αηδόνια», στην οποία συμμετέχουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ντόρα Μπακοπούλου, και ο Τίτος Γουβέλης στο πιάνο, καθώς και η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη.


Στην αποψινή συναυλία οι δύο πιανίστες θα ερμηνεύσουν έργα Σούμπερτ, Ραμώ, Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, Ραχμάνινοφ, Ρεσπίγκι, Γκρανάδος, Μότσαρτ, Πουλένκ και Λέχαρ, καθώς και το μελοποιημένο από τον Στ. Γυφτάκη (1967) ποίημα του Πάμπλο Νερούντα «M’ αρέσεις όταν σωπαίνεις».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται πρώτη φορά από τη διοργάνωση, το προαύλιο του αφιερωμένου στην Κοίμηση της Θεοτόκου μητροπολιτικού ναού της Αίγινας. Κτισμένος το 1806, είναι ο χώρος όπου το 1828 έγινε η ορκωμοσία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια. Για τη σύντομη περίοδο που η Αίγινα υπήρξε πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, ο ναός της Μητρόπολης στέγασε τις συνεδριάσεις του Βουλευτικού.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην παραλία της Αύρας, με την αισθαντική φωνή της Αρλέτας, που με τον Τάκη Φαραζή να την συνοδεύει στο πιάνο θα ταξιδέψει το κοινό με τα τραγούδια της στην πολύχρονη πορεία της στον χώρο της ελληνικής μουσικής.

Την Τετάρτη 22/8 ένα ακόμη δίδυμο παίρνει τη σκυτάλη, η Μάνια Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Άρης Γραικούσης στο πιάνο, σε μια παράσταση γεμάτη παλιές μελωδίες, που «φέρνουν νοσταλγία και συχνά μια θλίψη στην καρδιά», επιχειρώντας μέσα από την ερμηνεία τους να τις φέρουν σε διάλογο με τις νέες δυναμικές και δίχως έλεος εποχές... Η συναυλία της Μ. Παπαδημητρίου, με τίτλο «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», θα πραγματοποιηθεί στο πετρόκτιστο ορεινό χωριό Παχειά Ράχη, όπου ο εικαστικός Ιάσονας Μολφέσης μετέτρεψε ένα παλιό αλώνι σε μικρό θέατρο με εξαιρετική ακουστική, που φέρει το όνομά του.

Στην κλασική μουσική είναι αφιερωμένες οι υπόλοιπες μέρες του Φεστιβάλ, με τη συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Γ. Σ. Μπαχ και Ντεμπυσύ που θα δώσουν στο προαύλιο της Μητρόπολης οι Δημήτρης Βασιλάκης (πιάνο), Γιώργος Μάνδυλας (βιολί), Lily Boyiatzieva (πιάνο) και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου, την Τετάρτη 25/8, αλλά και τη βραδιά όπερας με γνωστές άριες που θα δοθεί στον ίδιο χώρο την επομένη (26/8) από την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου, την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας. Πάντα στον ίδιο ατμοσφαιρικό χώρο, η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου θα ερμηνεύσει έργα Σούμαν, στα οποία θα την συνοδεύσουν διαδοχικά η Μαρία Παπαπετροπούλου και το πιανιστικό δίδυμο Harald Οssberger και Χρήστος Μαράντος.

Τέλος, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τον Δώρο Δημοσθένους και την πενταμελή ορχήστρα που θα τον συνοδεύει, που θα ταξιδέψουν το κοινό της Αίγινας, πλάι στο κύμα της παραλίας της Αύρας, στα «Χρόνια της ουτοπίας», μια παράσταση με τραγούδια βγαλμένα από δίσκους βινυλίου στους μαγικούς δρόμους της τζαζ του ’50, των μπλουζ και του σουίνγκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)