to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 23.08.2012

Πολιτική

Με απεργίες ξεκινούν τα σχολεία

Μία ημέρα μετά τον αγιασμό, στις 12 Σεπτεμβρίου οι δάσκαλοι όλοι της χώρας θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


Για την επικείμενη απεργία μίλησε o πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), Μαντάς Κομνηνός.


«Θα πρέπει τα σχολεία να διαθέτουν τα απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τις δαπάνες των σχολείων οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς σχολεία χρωστάνε υπέρογκα ποσά. Αρκετά σχολεία, μάλιστα, θα ξεκινήσουν και δεν θα έχουν ούτε καν ρεύμα. Από τις 4 δόσεις της κρατικής επιχορηγήσεις που δίνεται, για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα (από τις κιμωλίες μέχρι τα καύσιμα), έχει δοθεί μόνο η πρώτη το Φεβρουάριο και αυτή όχι στο σύνολό της, καθώς έχει υποστεί  περικοπή της τάξεως του 33%. Δεν δόθηκε ούτε η δόση του Απριλίου-Μάιου, ούτε η δόση του Αυγούστου. Ανησυχούμε ότι κόστος αυτό θα μετακυλήσει στους γονείς και αυτό μας τρομάζει γιατί ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ήδη στο κόκκινο», ανέφερε ο κ. Μαντάς. 
Και συνέχισε λέγοντας «φέτος θα διορισθούν μόλις 5 δάσκαλοι, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 1233. Την τελευταία 3ετία υπάρχει ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο συνταξιοδοτήσεων-διορισμών της τάξεως των 6000 εκπαιδευτικών μόνο για την πρωτοβάθμια. Από τις δύο βαθμίδες λείπουν 15.000 εκπαιδευτικοί».

Ο κ. Μαντάς επισήμανε «ένας πρωτοδιόριστος σήμερα που θα κληθεί να υπηρετήσει πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του θα πάρει 600 ευρώ το μήνα τα οποία δεν φτάνουν για να ζήσει. Έχουμε ακόμα και αρνήσεις διορισμών ακόμα και σε αυτούς τους καιρούς γιατί θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς τους για να πάνε να δουλέψουν και δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». 
Ένα από τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι είναι ότι τα υπουργεία πολιτισμού και Οικονομικών ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να πληρώνουν για την είσοδό τους σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ξέρουν ό,τι αφορά τον πολιτισμό και πριν πάνε με το σχολείο σε ένα μνημείο είναι απαραίτητο να έχουν επισκεφτεί το χώρο προκειμένου να τον γνωρίζουν. Σε όλο τον κόσμο ο εκπαιδευτικός ή θα μπει δωρεάν στα μουσεία ή θα πληρώσει ένα πολύ μικρό πόσο», τόνισε ο κ. Μαντάς.


Η ΔΟΕ έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Παιδείας και Οικονομικών και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν επί του θέματος.


Πηγή: metrogreece.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)