to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 28.05.2021

Πολιτική

Με απαγόρευση συναθροίσεων γύρω από το «Απ. Νικολαΐδης» η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις εκλογές της ΕΟΚ

Απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ


Απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αναφοράς που κατέθεσε πριν μερικές ημέρες ο Λευτέρης Αυγενάκης, ουσιαστικά ζητώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να στείλει αστυνομία στον χώρο που θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς και την παρέμβαση εισαγγελέα. Αρχικά η κόντρα έχει ξεσπάσει από τη στιγμή που ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με πρόφαση την πανδημία και αφορμή τον νέο νόμο για τα σωματεία, επιτέθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θέλωντας να σταματήσει τη διεξαγωγή εκλογών που έχουν οριστεί για τις 30/5. Η ΕΟΚ χαρακτήρισε τον υφυπουργό «επικίνδυνο για τη δημοκρατία» ανακοινώνοντας πως θα προσωρήσει στις εκλογές.

Έτσι, με απόφαση του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση, από τις 6:00 έως τις 24:00, την Κυριακή 30 Μαΐου, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας- Π. Κυριακού- Αναστασίου Τσόχα- Κόνιαρη.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Η απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει:

Α) Διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και της συμμετοχής σ' αυτήν εξακοσίων συνέδρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης". Επιπλέον, κατόπιν σχετικών πληροφοριών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, λόγω του κλίματος έντασης που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων.

Β) Συγκέντρωσης επί της οδού Παναθηναϊκού, έξω από τη Θύρα 13 του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης" (όπου πρόκειται να διεξαχθεί η ως άνω Γενική Συνέλευση), περί των δύο χιλιάδων οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο εορτασμού για την συμπλήρωση πενήντα ετών από την συμμετοχή στο τελικό της διοργάνωσης του κυπέλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο στάδιο Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την ολλανδική ομάδα Άγιαξ, καθώς σε κοντινή απόσταση με τον τόπο των ανωτέρω συναθροίσεων υπάρχουν σύλλογοι- λέσχες αντίπαλων ομάδων».

ΣΥΡΙΖΑ: Μητσοτάκης και Αυγενάκης καταλύουν δημοκρατικές ελευθερίες και καταστρέφουν το ελληνικό μπάσκετ

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται πως η σημερινή αστυνομική απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποτελεί αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική μεθόδευση, που «φέρει» την υπογραφή του «Μεγάρου» Μαξίμου, προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με διεκπεραιωτή τον αποτυχημένο υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Αυγενάκης, αφού απέτυχε να ακυρώσει τις εκλογές με ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αφού «θυμήθηκε» τον Covid-19, αλλά ο ΕΟΔΥ τον «άδειασε» και παρέβλεψε ότι οι περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες διεξάγονται πλέον με νέα δεδομένα, επιστράτευσε το «σενάριο» της δημόσιας τάξης για την απαγόρευση μιας Γενικής Συνέλευσης Αθλητικής Ομοσπονδίας, από τις αστυνομικές αρχές! Δεν θυμόμαστε παρόμοιο γεγονός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά την ανασύσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Από τη πρώτη στιγμή, ο μοναδικός στόχος του ήταν να μην διεξαχθούν οι εκλογές στην ΕΟΚ, αν δεν επιλεγόταν ο «δικός» του τρόπος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καλούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού να σεβαστεί τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες την ύστατη ώρα. Τον καλούμε ν’ αφήσει το αθλητικό κίνημα να βρει τον δρόμο του.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο μπάσκετ.

Καλούμε όλους τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου της ΕΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής τους ευθύνης, να βάλουν, με δική τους πρωτοβουλία, τέλος στον ορυμαγδό που δημιούργησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος, να μπει φρένο στον εξευτελισμό της ιστορικής Ομοσπονδίας.

Να μην επιτρέψουν στην «τοξικότητα» να κατακλύσει τη βάση του αθλήματος.

Να σώσουν το μπάσκετ  από την καταστροφή και να εργαστούν όλοι για την αναγέννησή του».

Θάνος Μωραΐτης: «Ωμή παρέμβαση χωρίς ντροπή»

Για την αστυνομική απαγόρευση της Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών της ΕΟΚ μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Σκορ στο ΚΟΚΚΙΝΟ» και την Αλέκα Ζουμή ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Για «ωμή παρέμβαση και αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που φέρει τις υπογραφές Μητσοτάκη και Αυγενάκη» έκανε λόγο ο βουλευτής, τονίζοντας ότι «με ευθύνη τους, επί μήνες έχουν βάλει το αθλητικό κίνημα σε κλίμα τοξικότητας, με τροπολογίες εμβόλιμες σε άσχετα νομοσχέδια και διχαστικές πρακτικές».

Παράλληλα, ανέφερε:

«Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία έχουμε άλλον πολιτικό πολιτισμό και το έχουμε αποδείξει. Κατά τη διακυβέρνησή μας σεβαστήκαμε τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και συνεργαστήκαμε μαζί τους. Ούτε και τώρα συμμετέχουμε στο ‘βρώμικο’ παιχνίδι. Καταδικάζουμε όσα συμβαίνουν και αποτελούν ντροπή για το αθλητικό κίνημα και κρατάμε μία υπεύθυνη στάση».

«Προέχει να σωθεί το μπάσκετ, προέχει να σωθεί ο αθλητισμός», είπε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

KKE: Κρεσέντο αυταρχισμού

Όπως αναφέρει το τμήμα Αθλητισμού του Περισσού:

Η απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Αθλητισμού, Αυγενάκη, να προχωρήσει στην αστυνομική απαγόρευση των εκλογικών διαδικασιών της ΕΟΚ συνιστά κρεσέντο αυταρχισμού. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για την ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία ενός αθλητικού φορέα, αλλά και για τις επικίνδυνες πρακτικές που εγκαινιάζουν, στο πλαίσιο των οποίων μια κυβέρνηση θα μπορεί “ετσιθελικά” να παρεμβαίνει, με αστυνομικές εντολές και απαγορεύσεις, στις διαδικασίες μαζικών φορέων, που οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν και να καθορίσουν είναι τα ίδια τα μέλη τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)