to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:38 | 28.08.2020

Πολιτική

Με αντι-NAVTEX απαντά ξανά η Αθήνα στην Άγκυρα

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε την Πέμπτη η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS


Να ακυρώσει τη NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης 27/8 η Τουρκία και μέσω της οποίας παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου, επιχειρεί η Αθήνα με αντι-NAVTEX.

Συγκεκριμένα, μέσω του σταθμού του Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η Αθήνα ενημερώνει ότι πρόκειται για μια ακόμα παράνομη δέσμευση, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλευόμενους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX. Επιπλέον, επισημαίνει ότι αρμοδιότητα για την εκπομπή αναγγελιών, βάσει των διεθνών κανονισμών έχει ο σταθμός του Ηρακλείου.

Μεταμεσονύχτια συνομιλία Μητσοτάκη - Τραμπ για Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες τα μεσάνυχτα εκ νέου επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές κυρώσεις σε Τουρκία και όχι «μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης»

Καθυστέρηση ενός ολόκληρου έτους βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κινήσεις της κυβέρνησης να εισάγει το θέμα των κυρώσεων κατά τις Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει τις μεγαλοστομίες.

"Από τις 11.12.2019 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδείξει, όπως τονίζει το γραφείο Τύπου του κόμματος (Πέμπτη 27/8), «την αδράνεια της κυβέρνησης», στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τονίσει πως, «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα, όταν θα είναι πια αργά».

Στη βάση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως, «με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους και την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί τελείως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εγείρουν πλέον το θέμα των κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο της ΕΕ».

Η Κουμουνδούρου «αντί για μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης για δήθεν "κυρώσεις που θα δαγκώνουν"», τονίζει πως περιμένει από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα, και συγκεκριμένα «σαφείς ισχυρές κυρώσεις στο τραπέζι και την Ελλάδα πρωταγωνίστρια - όχι απούσα - στον ευρωτουρκικό διάλογο»".

Απόπειρα παρενόχλησης από Τουρκικά F-16 - Αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που επιχείρησαν να παρακωλύσουν την επιστροφή ελληνικών F-16 από την Κύπρο γνωστοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα έξι ελληνικά F-16 συμμετείχαν χθες (σ.σ.: 27/8/20) στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA, που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή εναερίων και ναυτικών μέσων από την Ελλάδα, την Κύπρο τη Γαλλία και την Ιταλία. Όπως αναφέρεται, τα ελληνικά F-16 δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

Κατά την επιστροφή τους στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11.30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους. Ωστόσο παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής

Θυμίζουμε τέλος ότι, για το πρωί της Παρασκευής διακόπηκε η συζήτηση στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, που θα εξέταζε την επιβολή δέσμης κυρώσεων απέναντι στην ακραία τουρκική προκλητικότητα.

Αποφάσεις έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονταν λόγω του άτυπου χαρακτήρα της διήμερης συνεδρίασης με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν κάνει εδώ και ημέρες γνωστό πως αν τελικά παρθούν αποφάσεις για κυρώσεις αυτό θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ευρωπαίοι υπουργοί επρόκειτο να συζητήσουν «διεξοδικά» το απόγευμα της Πέμπτης για τις σχέσεις «στο σύνολο τους» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, όπως επίσης και για το ποια στρατηγική σχέση θέλει να έχει η Ε.Ε. με αυτή τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες συνομιλίες του σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει εναλλακτικές δυνατότητες που έχει επεξεργαστεί για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν αυτού, το Βερολίνο θεωρεί ότι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε αυτή τη φάση θα τορπίλιζαν την όποια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)