to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 02.08.2016

Πολιτική

Με το άνοιγμα της Βουλής στην Ολομέλεια το ν/σ για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση

Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, μέσα από την ενίσχυση και αρτιότερη οργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των Ομογενών είναι πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο "Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις", που επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.


   "Με το νομοσχέδιο προσπαθούμε καταρχήν να οργανώσουμε και να εξαλείψουμε αδυναμίες προηγούμενων νόμων, κρατώντας τα θετικά τους, σε σχέση με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αρμόδιος για θέματα της Ομογένειας, υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, γνωστοποιώντας ότι "το νομοσχέδιο θα μπει στην Ολομέλεια μετά την παύση των εργασιών της Βουλής, γύρω στις 22 Αυγούστου".

   Η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, θα επιδιωχθεί "μέσα από τη διάθεση των εκπαιδευτικών από την Ελλάδα ή την πρόσληψη Ομογενών και την επιχορήγηση των εκπαιδευτικών μονάδων". Πρόσθεσε, δε, ότι "ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν τμήματα ελληνικής γλώσσας, θα υπάρχει ηλεκτρονική διάθεση βιβλίων, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, επιμόρφωση, σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων, χορήγηση βραβείων, μία σειρά ενεργειών, οι οποίες είναι πραγματικά αναγκαίες, έτσι ώστε να προωθηθεί η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό".

   Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας στους Ομογενείς θα το δίνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχολεία, τα οποία είναι ελληνόγλωσσα και τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν, έτσι ώστε η ποιότητα του έργου τους να είναι τέτοια, που να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, τα οποία θα περάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με τις εξετάσεις που υπάρχουν, να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ταυτόχρονα προωθείται και η ενσωμάτωση στα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων κρατών.

   Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, ο υφυπουργός επισήμανε ότι όσα διαπολιτισμικά σχολεία υπάρχουν σήμερα αναβαθμίζονται και γίνονται πειραματικά διαπολιτισμικά, ώστε να υπάρχει πιο έντονη η διασύνδεσή τους με τα Πανεπιστήμια και μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων να είναι αποτελεσματικότερες οι δράσεις τους και να μπορούν να διαχυθούν και στα υπόλοιπα σχολεία, όπου υπάρχει μία πολυπολιτισμικότητα. "Υπάρχει μία αναβάθμιση σε θετική κατεύθυνση, πράγμα το οποίο το ζητούσε και το εκπαιδευτικό κίνημα εδώ και χρόνια, έχουμε τη συναίνεση των εκπαιδευτικών" είπε ο κ. Αμανατίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)