to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με αφορμή την fake «απαγόρευση του γύρου»

Σε γενικές γραμμές, ΜΗΝ φοβάστε αυτά που επιτρέπονται επισήμως. Να φοβάστε τους άσχετους που από άγνοια και τους απατεώνες και τα καθάρματα που προκειμένουν να πουλήσουν και να βγάλουν κέρδος, χρησιμοποιούν μη επιτρεπτές ουσίες ή ξεπερνάνε τα επιτρεπτά όρια στις νόμιμες ουσίες και δεν τα δηλώνουν πουθενά.


Δημοσιογραφία από τα πανηγύρια - και συγγνώμη προς τους ταπεινούς πλην τίμιους πανηγυριτζίδες.

Ας διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα:

- Στα επεξεργασμένα τρόφιμα, χρησιμοποιούμε δεκάδες ουσίες για λειτουργικούς ή εμπορικούς σκοπούς. Τα "Πρόσθετα", γνωστά στον περισσότερο κόσμο ως "Ε". Αυτά δεν είναι γενικώς (ούτε ειδικώς) επικίνδυνα, όπως έχει επικρατήσει να πιστεύει ο κόσμος. Είναι ουσίες που έχουν περάσει αρκετούς ελέγχους πρν επιτραπεί η χρήση τους ή που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες. Και δεν είναι "μπετόν" αλλά ανάλογα με τα νέα δεδομένα που καταγράφονται, είτε απαγορεύονται είτε περιορίζεται η χρήση τους είτε επιτρέπονται νέα.

- Πολλές από τις ουσίες που έχουν κωδικό αριθμό "Ε" είναι φυσικές - π.χ. το Ε-300 είναι το ασκορβικό οξύ. Κατά κόσμον, Βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιοξειδωτικό. Οκ, παράγεται χημικά αυτό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και για αυτό δεν επιτρέπεται να δηλώνεται ως "Βιταμίνη C" για να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

- Για τους παραπάνω λόγους, δεν επιτρέπονται όλα τα πρόσθετα σε όλα τα τρόφιμα ούτε όλα τα πρόσθετα σε απεριόριστη ποσότητα. Υπάρχουν πρόσθετα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται όσο κρίνεται ότι χρειάζεται στο τρόφιμο και άλλα με πολύ περιορισμένη χρήση. Η χρήση τους μπορεί κάποια στιγμή να απαγορευτεί ή να περιοριστεί. Παράδειγμα, το Ε-621, Όξινο Γλουταμινικό Νάτριο, ενιχυτικό γεύσης. Γνωστό στην πιάτσα και ως "Γευστικό". Μέχριν πριν λίγα χρόνια, επιτρεπόταν σχεδόν παντού. Τα τελευταία χρόνια η χρήση περιορίστηκε και σε ποσότητα αλλά και σε προϊόντα, επιτρέπεται μόνο σε προϊόνται που επιξεργάζονται θερμικά κατά την παραγωγή τους. Έτσι, απαγορεύεται πλέον στο γύρο και τα σουβλάκια, επιτρέπεται σε λουκάνικα και αλλαντικά.

-Όταν κάποια στιγμή κριθεί ότι ένα πρόσθετο μπορεί να είναι επιβλαβές, η χρήση του απαγορεύεται ή περιορίζεται.

-Στις ουσίες που υπέρχει περιορισμένη χρήση, υπολογίζεται η κατανάλωση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε μία μέρα από το τρόφιμο, η ποσότητα που περιέχει από το πρόσθετο και ποια ποσότητα είναι ασφαλής να καταναλώσει ένας άνθρωπος, αν τρώει αυτό το προϊόν ΚΑΘΕ μέρα επί ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ερυθροζίνη, Ε127. Χρησιμοποιούταν για πολλά χρόνια ως χρωστική, ειδικά στον ταραμά. Κάποια στιγμή απαγορεύτηκε γενικώς η χρήση της, με ΜΙΑ μοναδική εξαίρεση: Τα κερασάκια για κοκτέηλ και τούρτες. Γιατί πόσα πια τέτοια κερασάκια μπορεί να καταναλώνει ένας άνθρωπος ΚΑΘΕ μέρα για ΧΡΟΝΙΑ;

-Αν κάποιο πρόσθετο κριθεί ότι πρέπει να απαγορευτεί, δεν σημαίνει ότι θα απαγορευτούν τα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιείται. Πιστέψτε με, οι τεχνολόγοι τροφίμων είμαστε αρκετά ικανοί να βρούμε άλλες ουσίες που να κάνουν την ίδια δουλειά. Μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο τη ζωή, αν το απαγορευμένο τρόφιμο έκανε καλή δουλειά και φτηνά, αλλά αυτά έχει η επιστήμη, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με την τροφή των ανθρώπων.

-Πρόσθετο είναι πχ και οι θειούχες ενώσεις. Η πιο γνωστή σας εφαρμογή, είναι στο κρασί,μπαίνει κάποια στιγμή για να μην γίνεται το κρασί αμέσως ξύδι. Τρομάζετε όταν ακούτε ότι βάζουμε πρόσθετα, αλλά το κρασάκι που έκανε ο μπάρμπας σας στο χωριό από τα αμπέλια του και έριξε μεταμπισουλφίτ "με το μάτι" σας φαίνεται "Αγνό κρασάκι, τέλειο και οχι από αυτά τα βιομηχανοποιημένα".

-Όσο για το κοκορέτσι, που το τέρας της δημοσιογραφίας, ο Οικονόμου, λέει στο βίντεο "Μας απαγόρευσαν το κοκορέτσι και τρώμε παράνομα", λέει απλά ΤΙΤΑΝΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ. ΠΟΤΕ δεν απαγόρευσε η ΕΕ το κοκορέτσι. Απλά, όταν ξέσπασε το ζήτημα με τις τρελές αγελάδες, πάρθηκε η απόφαση τα εντόσθια που χρησιμοποιούνται για τα παρασκευάσματα, να είναι από ζώα ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, για να μην υπάρχει κίνδυνος της υγείας. Τη χρήση εντοσθίων από ζώα μεγαλύτερα του ενός έτους απαγόρευσε η ΕΕ και όχι το κοκορέτσι.

Σε γενικές γραμμές, ΜΗΝ φοβάστε αυτά που επιτρέπονται επισήμως. Να φοβάστε τους άσχετους που από άγνοια και τους απατεώνες και τα καθάρματα που προκειμένουν να πουλήσουν και να βγάλουν κέρδος, χρησιμοποιούν μη επιτρεπτές ουσίες ή ξεπερνάνε τα επιτρεπτά όρια στις νόμιμες ουσίες και δεν τα δηλώνουν πουθενά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ:
Για να μην δημιουργηθεί παρανόηση ή παρεξήγηση, δεν θέλω να πω "φάτε όλα όσα έχουν πρόσθετα δεν παθαίνετε τίποτα". Ισχύει ο κανόνας του μέτρου και της λογικής. Είναι φυσικά καλύτερο αν τρως πχ ανεπεξέργαστα κρέατα από το να τρως συνέχεια λουκάνικα. Ο σκοπός της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι να κάνει κατανοητό ότι
-Δεν είναι όλα τα πρόσθετα χημεία.
-Δεν είναι εκεί για να μας αρρωστήσουν αλλά για να επιτελέσουν κάποιο ρόλο, λειτουργικό ή εμπορικό.
-Δεν είναι ανεξέλεγκτα, αντιθέτως υπάρχουν αυστηροί όροι.
και το κυριότερο
-Δεν θα αρρωστήσει κανείς επειδή έφαγε μία ή δύο, ακόμα και 10 φορές παραπάνω φωσφορικά σε μια ημέρα (για το προκείμενο παράδειγμα του γύρου).
-Τα πρόσθετα βοηθάνε στην καλύτερη συντήρηση, εμφάνιση και ποιότητα πολλές φορές των τροφίμων - και τα κάνουν και πιο προσιτά οικονομικά.

**************

* Ο Γιάννης Χασανάκος είναι τεχνολόγος τροφίμων

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)