to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 16.01.2019

Πολιτική

«Φασιστική πρακτική»: Με αφίσες συνεχίζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί κατά βουλευτών - Έξι συλλήψεις

Στο στόχαστρο παρακρατικών βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών - Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε έξι συλλήψεις


Ακροδεξιά καμπάνια στη Βόρεια Ελλάδα ενάντια σε βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφισοκόλληση άρχισε από προχθές το βράδυ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας. 

Αφίσες γέμισαν  και κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, με τα πρόσωπα πολιτικών και το ερώτημα “Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία;”.

Απομάκρυνση από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Στην απομάκρυνση των αφισών, που έχουν αναρτηθεί στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε ο κεντρικός δήμος. "Από το πρωί κατεβάζουμε τις αφίσες. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι υπάρχει ένας φανατισμός και μια παράνοια στην πόλη, όσον αφορά το Μακεδονικό" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ερωτηθείς για το θέμα.

Έξι συλλήψεις

Τέσσερα άτομα συνέλαβε η αστυνομία στα Γρεβενά και την Κοζάνη γιατί κολλούσαν αφίσες με τα πρόσωπα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα χθες το βράδυ, η αστυνομία συνέλαβε στα Γρεβενά έναν 54χρονο και έναν 45χρονο που κολλούσαν αφίσες σε κεντρικούς δρόμους τής πόλης με το πρόσωπο του βουλευτή Χρήστου Μπγιάλα και με το ερώτημα εάν «θα προδώσει την Μακεδονία».

Επίσης, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κοζάνη η αστυνομία συνέλαβε ακόμη δύο άτομα που κολλούσαν αφίσες με το ίδιο περιεχόμενο αλλά με τα πρόσωπα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Για τους δύο συλληφθέντες από την Κοζάνη σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του κώδικα υπαίθριας διαφήμισης και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κοζάνης, ενώ οι συλληφθέντες των Γρεβενών αφού σχηματίστηκε δικογραφία αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών.

Δύο ακόμα, ηλικίας 20 και 21 ετών, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη. 

Δ. Τζανακόπουλος: Στήριξη παρακρατικών μεθόδων από τον πρόεδρο της ΝΔ

Με αφορμή τα περιστατικά στοχοποίησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αναφέρθηκε στο στέλεχος της ΝΔ - γραμματέα νομαρχιακής οργάνωσης. «Δικαιούμαι να υποθέσω ότι το σχέδιο αυτό, σε κάθε περίπτωση, έχει την κάλυψη της ΝΔ, εάν δεν είναι οργανωμένο από τη ΝΔ. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά εάν το δείτε συνδυαστικά με την, κατά τη γνώμη μου, θλιβερή και ντροπιαστική ομιλία που έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, καταλογίζοντας στήριξη παρακρατικών μεθόδων από τον πρόεδρο της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:Κανένα στέλεχος, μέλος ή βουλευτής μας δεν εκφοβίζεται

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Αφίσες με τα πρόσωπα βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναρτήθηκαν σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Οι αφίσες αφορούν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού.

Η στοχοποίηση και ο εκφοβισμός βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου αποτελεί καθαρή φασιστική πρακτική και περιμένουμε από ΟΛΑ τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη πράξη. Ιδίως από τη ΝΔ η οποία οφείλει να πάρει αποστάσεις και να σταματήσει να σιωπά.

Επίσης περιμένουμε από τις διωκτικές αρχές να δράσουν άμεσα και να φέρουν σύντομα τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά τονίζουμε πως κανένα στέλεχος, μέλος ή βουλευτής μας δεν εκφοβίζεται και δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε τέτοιες εγκληματικές μεθόδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής:

Παραφράζοντας τον Ν. Καζαντζάκη, δεν φοβόμαστε τα δεξιά και ακροδεξιά υποκείμενα, όπως και τους διάφορους "τροφοδότες" τους, δεν ελπίζουμε, παρά μόνο στο δίκιο των επιλογών μας, τη δύναμη και την Δημοκρατική τοποθέτηση του Λαού μας, είμαστε λεύτεροι και αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, τη Δημοκρατία και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Κανένα μέλος, στέλεχος και πολύ περισσότερο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής δεν τρομοκρατείται. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε ακόμη πιο πεισμωμένοι για την ολοκλήρωση του πολιτικού και κοινωνικού μας προγράμματος, την οριστική ήττα του παλιού - διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος και την συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού, δημοκρατικού, αριστερού ρεύματος στη χώρα μας.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τρομοκρατούμαστε από τέτοιου είδους πρακτικές

Το μήνυμα ότι δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους πρακτικές, στέλνουν, με δηλώσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», βουλευτές που είδαν το πρόσωπό τους στις αφίσες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και το σύνθημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;», οι οποίες κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

«Οι Έλληνες βουλευτές δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Β' Θεσσαλονίκης) Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας πως «προσπάθειες που συνδέονται με "μαύρες σελίδες" της ελληνικής ιστορίας δεν θα μας πτοήσουν».

«"Μαύρα εργαλεία" και "μαύρες μέθοδοι" που κάποιοι απεργάζονται και δυστυχώς υποστηρίζουν, ο ελληνικός λαός τα έχει κλείσει στο παρελθόν, δεν θα επιστρέψουν στην πολιτική ζωή, δεν μας επηρεάζουν, είναι απολύτως καταδικαστέα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο FM».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο επηρεασμού κάποιων που δέχονται αυτές τις απειλές, ο κ. Φάμελλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι απεναντίας σε πάρα πολλούς θα ενισχυθεί το δημοκρατικό τους φρόνημα και θα μείνουν αταλάντευτοι στις επιλογές που έχουν κάνει για το συμφέρον των πολιτών [...] «Θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αυτές οι προσπάθειες τρομοκράτησης. Μας δυναμώνουν πολύ περισσότερο να κάνουμε το καθήκον μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «απολύτως κατακριτέες» και «αήθεις» τις ενέργειες αυτές τρομοκράτησης των βουλευτών «και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα» και πρόσθεσε: «Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τόσα χρόνια αμφισβητούνταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας και τώρα το παίρνουμε πίσω, παίρνουμε πίσω το όνομα διότι οι γείτονες αλλάζουν το συνταγματικό τους όνομα και το Σύνταγμα και δεν διεκδικούν πλέον ούτε εδάφη, ούτε πληθυσμό, ούτε την ιστορία μας και πάνω απ' όλα ποιος πραγματικά πρόδωσε και ποιος νοιάζεται για τη Μακεδονία μπορεί να το δουν οι Θεσσαλονικείς βλέποντας τα Τέμπη που έχουν ανοίξει, το σιδηρόδρομο που έχει ηλεκτροκινηθεί, το μετρό το οποίο τελειώνει, τον φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, το πάρκο Κόδρα, το πάρκο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της Έκθεσης, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το φυσικό αέριο σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης».

«Όλα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, «είναι αποδείξεις ότι τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».

Αλ. Τριανταφυλλίδης: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό, είναι βαθύτατα πολιτικό»

Για «"λογικές" φαρ ουέστ "wanted"» έκανε λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Α' Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM». «Αυτές οι λογικές ουσιαστικά προσδιορίζουν και το πλαίσιο, που πλέον δεν αφορά μόνο το εθνικό θέμα, έχει να κάνει με τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε «το σύνολο του προοδευτικού, δημοκρατικού κόσμου της Μακεδονίας να αντισταθούν σ' αυτές τις φασίζουσες πρακτικές του πολιτικού υποκόσμου που δεν λένε το όνομά τους, που προσπαθούν να οικειοποιηθούν τη δικαιολογημένη ευαισθησία που νιώθει ο κάθε πολίτης, ο οποίος δεν έχει ακόμα επαρκώς ενημερωθεί για τη συμφωνία και που όταν έρθει και η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, τότε θα καταλάβει».

Το θέμα «δεν είναι δικό μας προσωπικό, είναι βαθύτατα πολιτικό», σημείωσε ο κ. Τριανταφυλίδης και αναρωτήθηκε αν αυτοί που αντιδρούν θέλουν «να γυρίσουμε στο νέτο-σκέτο Μακεδονία», αν «θέλουν να ρίξουμε τη γειτονική χώρα στις αγκαλιές της Αλβανίας και της Τουρκίας» και «γιατί αυτές οι αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια δεν υπήρξαν το 2007 και αργότερα όταν ήταν δεδομένη η εθνική θέση».

«Δεκάρα δεν δίνουν για τη Μακεδονία. Το πρόβλημά τους είναι να πέσει ο Τσίπρας και να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα να διαχειριστούν αυτοί την "καυτή πατάτα"», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Ιγγλέζη: «Δεν αρμόζει στο επίπεδο της δημοκρατίας μας να επιστρέφουμε στις εποχές των Γκοτζαμάνηδων»

«Δεν αρμόζει στο επίπεδο της δημοκρατίας μας, στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, να επιστρέφουμε πίσω σε εποχές που υπήρχαν πογκρόμ, που υπήρχαν άνθρωποι που στοχοποιούνταν για τις απόψεις, τις ιδέες τους, στις εποχές των Γκοτζαμάνηδων», υπογράμμισε, από την πλευρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Χαλκιδικής) Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».

«Είναι αδύνατον να γυρίσουμε πίσω, είναι πολλά χρόνια για να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας τρομοκρατήσουν, να μας κάνουν να αλλάξουμε άποψη. Αριστεροί δεν τρομοκρατήθηκαν σε πολύ πιο δύσκολα χρόνια, όχι σήμερα. Νομίζω ήμουν πολύ ξεκάθαρη και εχθές στη Βουλή, είμαι πολύ περήφανη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την ψηφίσω, πραγματικά θα την ψηφίσω με τα δυο μου χέρια, έχοντας συνείδηση αυτού που κάνω, ότι κάνω το πατριωτικό μου καθήκον, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας βουλευτής», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιγγλέζη.

Θ. Τζάκρη: «Δεν με πτοούν αυτές οι πράξεις»

«Δεν με πτοούν οι πράξεις αυτές, ποτέ στην πολιτική μου σταδιοδρομία δεν πτοήθηκα από τέτοιου είδους συμπεριφορές, ποτέ δεν έλαβα μία απόφαση την οποία δεν πίστευα, επομένως όλες αυτές οι χρυσαυγίτικες απειλές, οι απειλές όλων αυτών που σηκώνουν το λάβαρο του πολέμου εναντίον όλων και θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα κρυφτούν, δεν με πτοούν και αυτό που λέω είναι το αυτονόητο», δήλωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πέλλας) Θεοδώρα Τζάκρη.

«Αυτές οι πράξεις προφανώς δε συνάδουν ούτε με τη δημοκρατία, αλλά δε συνάδουν ούτε με το εθνικό μας συμφέρον. Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι έρμαιο, ιστορικά τώρα πλέον, συμφερόντων που θέλουν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων. Το εθνικό συμφέρον της χώρας μας και μόνο αυτό είναι να περιχαρακώσουμε την εθνική μας ακεραιότητα, την ειρήνη και την ευημερία όλων των πολιτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Τζάκρη.

«Το πατριωτικό μας καθήκον και μόνο αυτό, μας υπαγορεύει να την ψηφίσουμε (τη Συμφωνία των Πρεσπών) για να κλείσουμε τη τεράστια αυτή εθνική πληγή», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ι. Σηφάκης: «Σαφώς οργανωμένη επιχείρηση σκοτεινών κύκλων του υποκόσμου»

«Είναι μια σαφώς οργανωμένη επιχείρηση γιατί εμφανίστηκαν τα ίδια πράγματα, σε διάφορες περιοχές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και βεβαίως ανυπόγραφα, σκοτεινών κύκλων, σαφώς του υποκόσμου, ανθρώπων σίγουρα ψεκασμένων με μίσος, που νομίζουν ότι μπορεί να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν Έλληνες βουλευτές», σημείωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πέλλας) Ιωάννης Σηφάκης.

«Όταν το κάνουν αυτό σε βουλευτές, καταλαβαίνετε το πώς προσπαθούν κατ' επέκταση να τρομοκρατήσουν πολίτες που βλέπουν το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον που έχουμε να υπερψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε ο κ Σηφάκης και πρόσθεσε: «Αυτές οι ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να ατσαλώνουν τη θέση μας ότι κάνουμε το σωστό, ότι λειτουργούμε στη βάση του εθνικού ή πατριωτικού συμφέροντος και δείχνουν και στους πολίτες το ποιόν των δήθεν πατριωτών, πατριδοκάπηλων και εθνικιστών, ότι αποτελούν ακραίους κύκλους».

«Αυτές οι απολύτως ακραίες ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης πολιτών πρέπει να απασχολήσουν και να καταγγελθούν από όλο τον πολιτικό κόσμο», υπογράμμισε.

Μπ. Σκούφα: «Τέτοιου είδους πρακτικές θυμίζουν σκοτεινές εποχές»

«Τέτοιου είδους πρακτικές προέρχονται -και σας το λέω συνειδητά, συνειδητοποιημένα και μετά λόγου γνώσης- από μειονότητες και γι' αυτό τον λόγο ακριβώς και η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές που θυμίζουν σκοτεινές εποχές, τότε δηλαδή που άνθρωποι διώκονταν ή προπηλακίζονταν ή εξορίζονταν ή βασανίζονταν ακριβώς για τις πολιτικές τους ιδέες και απόψεις», υπογράμμισε, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (Πιερίας), Ελισάβετ (Μπέτυ) Σκούφα.

«Σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες αλλά και πανελλαδικά, όλοι οι ευαισθητοποιημένοι δημοκρατικά πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησής τους, καταδικάζουν τέτοιου είδους πρακτικές, ουσιαστικά στοχοποίησης και προσπάθειας φίμωσης της ελεύθερης βούλησης και πολιτικής κρίσης των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας», ανέφερε η κ. Σκούφα, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται τέτοιες πρακτικές «να συσκοτίσουν την πολιτική ευθυκρισία μας και την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ιστορική και πολιτική ευθύνη τού να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας το θέμα με τη βόρεια γείτονα».

Απάντηση Καραγιαννίδη στους «Γκοτζαμάνηδες της Δράμας»:  ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, αναφέρει:

Από χτες στελέχη της ΝΔ κολλάνε αυτές τις αφίσες στην πόλη μου. Οι Γκοτζαμάνηδες της Δράμας βγήκανε από τα λαγούμια. Πιστεύουν ότι θα με τρομάξουν και μένα και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου βουλευτές και βουλεύτριες. Είναι βαθιά νυχτωμένοι οι φασίστες νεοδημοκράτες. 

Έχω μονο δύο παρατηρήσεις, α) περίμενω κάποιο σχολιασμό από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου γι' αυτήν την πρακτική β) έχω και καλύτερες φωτογραφίες για την επόμενη αφίσα.
Και η απάντηση στην ερώτηση των Γκοτζαμάνηδων είναι ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία.

Τρ. Μηταφίδης: Θα βάλω την αφίσα δίπλα στην καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο της Χούντας

«Συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια, είναι μία ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχουμε στοχοποιηθεί, γιατί υποστηρίζουμε αυτήν τη συναινετική λύση για το κακοφορμισμένο μακεδονικό ζήτημα» δήλωσε στον Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Θα βάλω αυτήν την αφίσα, δίπλα στην απόφαση για την ισόβια καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης την περίοδο της χούντας. Αυτές οι αφίσες και η στοχοποίηση είναι ευθεία προσβολή κατά του Δημοκρατικού κεκτημένου της Μεταπολίτευσης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι τον παίρνουν τηλέφωνο από απόκρυψη αργά τη νύχτα και τον ρωτάνε αν πούλησε τη Μακεδονία σε τιμή ευκαιρίας.


 

Στο στόχαστρο παρακρατικών

Σύμφωνα με τη χθεσινή ''Εφημερίδα των Συντακτών'', φωτογραφίες με λιωμένα κεφάλια, τηλεφωνικές απειλές σε βάρος των ίδιων και των συγγενών τους είναι υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνται ήδη η Αστυνομία και η Εισαγγελία.

Στο στόχαστρο Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης, που φέρονται να έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Ειδικότερα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα έχει δεχθεί φακέλους με φωτογραφίες που απεικονίζουν λιωμένα κεφάλια γυναικών, με την προειδοποίηση ότι θα της συμβεί το ίδιο αν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κώστας Ζουράρις αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, δέχεται σειρά τηλεφωνημάτων όπου άγνωστοι απειλούν τη ζωή του.

Απειλητικά τηλεφωνήματα έχει δεχθεί και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει από καιρό καταστήσει σαφή την θέση του για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άγνωστοι απειλούν τη ζωή του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του και ειδικότερα της συζύγου και της κόρης του. Όπως ανέφεραν επίσης ανέφεραν οι Βασίλης Σκουρής και Αγγελική Σπανού στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας", ο Σπύρος Δανέλλης έχει επικοινωνήσει με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, από την οποία ζήτησε προστασία για την οικογένειά του, παρουσιάζοντας της μάλιστα και τα σχετικά τεκμήρια.

Αλ: Τσίπρας Αθλιότητες εναντίον βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς κατήγγειλε "αθλιότητες", που, όπως είπε, "ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ".

Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους" και σημείωσε: "Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: "Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές: «Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία» τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανείς δεν εκφοβίζεται από μεθόδους του υποκόσμου

Ανακοίνωση για τις απειλές κατά βουλευτών εξέδωσε το πρωί της Τρίτης το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές:

«Οι αφίσες στοχοποίησης βουλευτών (σ.σ.: δείτε παρακάτω)που θα ψηφίσουν τη συμφωνία Πρεσπών εντάσσονται σε μια οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού  εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι φασιστικές αυτές πρακτικές πρέπει να καταδικαστούν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες του. Αν έστω και τώρα δεν πάρει αποστάσεις από αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από αυτές.

Να γνωρίζουν καλά  ότι κανένα στέλεχος ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν εκφοβιζεται από τέτοιες μεθόδους του υποκόσμου».

Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία «καλεί κάθε νέο και νέα να γυρίσει την πλάτη σε όποιον επιχειρεί να επαναφέρει φασιστικές λογικές και πρακτικές εκφοβισμού, βγαλμένες από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας»:

Καταδικάζει και ο Καμίνης

Καταδικάζει απερίφραστα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τις «αφίσες ντροπής» που στοχοποιούν βουλευτές για τη θέση τους στο μακεδονικό ζήτημα. «Αποτελούν πλήγμα στη δημοκρατία και προσβάλλουν κατάφωρα την κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα ελευθερία του βουλευτή να διατυπώνει τη γνώμη του και να ψηφίζει σύμφωνα με τη συνείδησή του» τονίζει ο κ. Καμίνης και καλεί επίσης, όλο τον προοδευτικό κόσμο να καταδικάσει απερίφραστα αυτά τα φαινόμενα. «Έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία αυτοί που φανατίζουν τους Έλληνες, προκειμένου να τους διχάσουν», προειδοποιεί ο δήμαρχος Αθηναίων.

Οι απειλές σε βουλευτές των ΑΝΕΛ και η σύλληψη του 62χρονου

Θυμίζουμε ότι στις 12/1, η Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελο Ιωαννίδη, τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για τις απειλές σε βουλευτές ΑΝΕΛ, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παρακίνησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Παράλληλα,  στον εισαγγελέα, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οδηγείται σήμερα ο άνδρας που συνελήφθη, χτες στο βράδυ, στο Παγκράτι, για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε βουλευτές για το θέμα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για 62χρονο πρώην ναυτικό, ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκφράζει ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις, αλλά, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι ενταγμένος σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής για παράβαση του άρθρου 157, που αφορά σε βία κατά του Πολιτικού Σώματος, της κυβέρνησης, των μελών της, της Βουλής κ.λ.π., (απόπειρα στην προκειμένη περίπτωση, λόγω μη πραγματοποίησης των απειλών), καθώς και για διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 62χρονος ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να στείλει τα μηνύματα έπειτα από ανάρτηση που είδε στο Twitter, στελέχους της αντιπολίτευσης, το οποίο καλούσε τους πολίτες να στείλουν μηνύματα στους βουλευτές να μην ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο συλληφθείς κατηγορείται για ένα μήνυμα (SMS) που έστειλε σε βουλευτή στις 13 Ιανουαρίου και είναι μέσα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ίδιος όμως παραδέχεται ότι έστειλε και σε άλλους από τις 10 Ιανουαρίου και μετά (διαβάστε αναλυτικά).

«Κάλυψε» τις παρακρατικές μεθόδους η ΝΔ

Λίγη ώρα αφότου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, δημοσιοποίησε πρόφατα τις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του, ο Κώστας Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού πρώτα τα έβαλε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία δεν έκανε τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη να συρθεί στα υπόγεια της ακροδεξιάς συνωμοσιολογίας στα οποία έχει κατέβει η ΝΔ, στη συνέχεια, ανέφερε πως «τα τηλεφωνήματα σε βουλευτές, δεν είναι εκφοβισμός, αλλά υποχρέωση».

Μαξίμου: Με πλήρη γνώση και καθοδήγηση Μητσοτάκη η επιχείρηση τρομοκράτησης βουλευτών

«Ο μηχανισμός της ΝΔ προφανώς με πλήρη γνώση και καθοδήγηση, του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους βουλευτές», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με τις απειλές προς βουλευτές της πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά, «η αποκάλυψη των μαζικών μηνυμάτων με αποστολέα τον γραμματέα Β4 ΝΟΔΕ της ΝΔ κ. Αβραμάκο, προς οπαδούς του κόμματος, με τους αριθμούς των προσωπικών κινητών τηλεφώνων βουλευτών, παρακινώντας σε άσκηση βίας και τρομοκρατίας εναντίον τους, σε σχέση με τη θέση και ψήφο τους στο Κοινοβούλιο στο κρίσιμο εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν αποτελεί μόνο παράνομη πράξη αλλά και ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει επιλέξει η ΝΔ.

Ο μηχανισμός της ΝΔ», προστίθεται στην ανακοίνωση, «προφανώς με πλήρη γνώση και καθοδήγηση, του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους βουλευτές. Το ομολόγησε κυνικά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Κυρανάκης, που χαρακτήρισε "υποχρέωση" τα τηλεφωνήματα αυτά.

Οι βουλευτές θα απαντήσουν υψώνοντας τη φωνή της συνείδησής τους για την προάσπιση του εθνικά ωφέλιμου», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει: «Καμία απόπειρα βίας και τρομοκρατίας - από αυτές που είναι συνηθισμένοι άλλωστε ορισμένοι μηχανισμοί - δεν πρόκειται να κάμψει τη συνείδηση και το φρόνιμα τους.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης όμως οφείλουν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για την αντιδημοκρατική πρακτική που επιλέγουν.

Άλλωστε είναι σε όλους φανερό ότι οι προσπάθειές τους καθόλου δεν έχουν να κάνουν με τις απόψεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με την αγωνία τους να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την αποσταθεροποίηση της ίδιας της χώρας και της πολιτικής ομαλότητας.

Για άλλη μια φορά θα διαψευστούν», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)