to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 02.09.2012

Πολιτική

Με άδεια ταμεία το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Υπό την απειλή να τους κοπεί το ρεύμα, το τηλέφωνο ή και το φυσικό αέριο αναμένεται να ανοίξουν φέτος τα σχολεία, καθώς, μόλις δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης συνθέτουν τα άδεια ταμεία και οι στοίβες από τους απλήρωτους λογαριασμούς.


Οι σχολικές επιτροπές των δήμων έχουν να δουν στους λογαριασμούς τους χρήματα από το κράτος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων από τον περασμένο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, με αποτέλεσμα πλέον να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις από τις υποχρεώσεις τους.

«Για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων έχει δοθεί φέτος μόνον η πρώτη δόση, η οποία διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 20 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Πέρυσι τέτοια εποχή διδόταν η τρίτη δόση από τα συνολικά 100 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί μέσα στον χρόνο για το σκοπό αυτό, ενώ φέτος δεν καταβλήθηκε ούτε η δεύτερη δόση. Η κατάσταση είναι τραγική και το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία όλης της χώρας περίπου υπό κατάρρευση», προειδοποιεί στην εφημερίδα «Μακεδονία»  ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Φασφαλής.

Όπως σημειώνει, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα ακόμη και με τη θέρμανση των μαθητών, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι σχολικές επιτροπές έχουν οφειλές ακόμη και για την περσινή χρονιά.

«Ιδιαίτερα τώρα με την αναμενόμενη εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης η προμήθεια καυσίμων θα είναι σχεδόν ανέφικτη. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία να προμηθεύονται τα καύσιμά τους απαλλαγμένα από τους ειδικούς φόρους που επιβάλλει το κράτος», επισημαίνει ο κ. Φασφαλής, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα θα είναι σαφώς εντονότερο στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Ο ίδιος, μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να αγοραστούν γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, καθώς τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν εξοφλήσει τους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα κι αυτοί με τη σειρά τους να αρνούνται τη διάθεση νέων προϊόντων.



Πηγή: exelixeis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)