to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 26.06.2019

Διεθνή

Με 42 διασωθέντες: Το πλοίο της Sea Watch μπήκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα αψηφώντας την κυβερνητική απαγόρευση

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της οργάνωσης, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.


(Η Καρόλα, καπετάνισσα του πλοίου της Sea Watch)

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch, που μεταφέρει 42 μετανάστες, εισήλθε σήμερα στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αψηφώντας μια διαταγή από τη Ρώμη να μείνει μακριά, ανέφερε το γραφείο Τύπου του πλοίου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.

«Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch στο Twitter την ώρα που ιστότοποι που παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων επιβεβαίωναν την είσοδο του σκάφους στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

(το δραματικό μήνυμα του καπετάνιου - στη φωτ. η άσκοπη περιπλάνηση του πλοίου επειδή η Ιταλία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της)

Σύμφωνα με διάταγμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, έχει την εξουσία να αρνείται την πρόσβαση στα εθνικά χωρικά ύδατα πλοίων που θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και να τους επιβάλλει πρόστιμο.

Η Ιταλία χαιρέτισε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν υποχρεούται να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το σκάφος, αν και είναι υποχρεωμένη να παρέχει βοήθεια στη θάλασσα.

Το πλοίο περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου. Έντεκα μετανάστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Sea Watch

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)