to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με 18.500 μόρια, ο «λάθρο» γίνεται ήρωας

"Για τους υπόλοιπους νεαρούς «Ζιλιέν», που δεν φρόντισαν να διαβάσουν, θα συνεχίσουν να ζουν στο σκοτάδι και την απαξίωση"


Η είδηση της πρωτιάς του νεαρού Ζιλιέν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ήρθε και ξεκαθάρισε κάποια πράγματα στο θολωμένο, από τις πολιτικές εξελίξεις, μυαλό μου. Συνειδητοποίησα, επιτέλους, τους λόγους για τους οποίους ταράχθηκαν προ ολίγων μηνών τα αστικά ήθη με την περίφημη κατάργηση της αριστείας που τότε προανήγγειλε ο Αριστείδης Μπαλτάς. Είναι, βλέπεις, τόσο βαθιά ριζωμένη στα έγκατα της κοινωνικής μας συνείδησης αυτή η αριστεία, που μας επιτρέπει την υπέρβαση κάθε ταξικού, φυλετικού και θρησκευτικού διαχωρισμού.

Ένας αριστούχος πρόσφυγας ή μετανάστης, με διαβατήριο τη βαθμολογία του, μπορεί να εισέλθει αυτομάτως στην ελίτ των μικρών ηρώων που κάθε Αύγουστο, έστω και για μια μέρα, απολαμβάνουν τη δημοσιότητα που αναλογεί στους κόπους και στις θυσίες τους. Την Τετάρτη, ήταν η σειρά του Ζιλιέν να μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο με αφορμή την εισαγωγή του στα ΤΕΙ, αλλά επιπροσθέτως για την προσωπική οδύσσεια και την τρομακτική περιπέτεια που βίωσε στα δεκαέξι του χρόνια.

Με την αρίστευσή του, ο νεαρός από το Κονγκό (και όχι γενικώς και αορίστως από την Αφρική, όπως τον παρουσίασε η πλειοψηφία των ΜΜΕ) κατάφερε και ξεχώρισε από τη μάζα των περιττών, των ανεπιθύμητων, των απρόσκλητων και των ενοχλητικών «λαθραίων» που περνούν παράνομα τον Έβρο και το Αιγαίο. Και ξαφνικά, ο Ζιλιέν από «λαθραίος» έγινε ήρωας. Ήρωας επειδή κατάφερε και έμαθε τόσο σύντομα ελληνικά. Ήρωας επειδή κατάφερε και έμαθε να διαβάζει τόσο γρήγορα. Ήρωας επειδή κατάφερε και έγραψε καλά στις εξετάσεις. Με μιας έγινε κι αυτός ένα δικό μας παιδί, που με το διάβασμα και τις επιδόσεις του κέρδισε το δικαίωμα να ζει ανάμεσά μας- χωρίς ακόμη να του έχει χορηγηθεί άσυλο- χωρίς να τον κατατρέχει πλέον η ρετσινιά του «λαθραίου». Με μιας ο Ζιλιέν, ως άριστος, μπήκε στα σπίτια μας συγκινώντας το πανελλήνιο με την ορφάνια του, με τις τρομακτικές αναμνήσεις ενός εμφυλίου πολέμου, με τον ξεριζωμό του, με το νυχτερινό πέρασμα από τα ναρκοπέδια του Έβρου, με τους τρεις μήνες στα κρατητήρια της Ορεστιάδας, με τους μήνες της περιπλάνησης στα πάρκα και στις πλατείες της Αθήνας, με τα κυνηγητά των χρυσαυγιτών και όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της εφηβείας του. Όλα αυτά αναδείχθηκαν χάρη στους βαθμούς του. Όλα αυτά έγιναν άξια διήγησης και αφήγησης από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τις ιλουστρασιόν φασιστοφυλλάδες, χάρη στο πείσμα και στην επιμονή του Ζιλιέν να διαβάσει και να μορφωθεί.

Είναι σίγουρο πλέον πως οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ο «αριστούχος» Ζιλιέν θα ανταμειφθεί με μια πανηγυρική χορήγηση ασύλου. Όσο για τους υπόλοιπους νεαρούς «Ζιλιέν», που δεν φρόντισαν να διαβάσουν, θα συνεχίσουν να ζουν στο σκοτάδι και την απαξίωση. Ζιλιέν, ευτυχώς που αρίστευσες στις Πανελλαδικές... Γιατί η κοινωνία μας ξεπερνά χρώματα, θρησκείες και πατρίδες μόνο για τους άριστους. Αν δούλευες σε βενζινάδικο, θα ήσουν ακόμη ένας «λάθρο» που στερείς το ψωμί από κάποιο Ελληνόπουλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)