to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Eκδικητικές απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς: Στάση εργασίας σήμερα, 24ωρη απεργία την Πέμπτη

Νέα συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης, ενάντια στην αναλγησία της τράπεζας Πειραιώς, η οποία, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με την ΟΤΟΕ, απέλυσε 24 εργαζόμενους που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και δεν μετακινήθηκαν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων - Αύριο, Πέμπτη 5/12 η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ καθώς και η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας


(φωτογραφίες από τη συγκέντρωση της Τρίτης 3/12 ενάντια στις απολύσεις)

Στάση εργασίας καθώς και νέα συγκέντρωση ΟΤΟΕ και σωματείων στην οδό Αμερικής, έξω από το κεντρικό κτήριο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 4/12, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη νέα εταιρία με την Intrum (AFS). Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση μαζικών απολύσεων εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, φαινόμενο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, όπως τονίζουν συνδικαλιστές του χώρου. 

Μαζική ήταν και η κινητοποίηση της Τρίτης 3/12, όπου, σε ένδειξη συμπαράστασης και ενότητας, βρέθηκαν και οι «ενοικιαζόμενοι» της Εθνικής τράπεζας οι οποίοι απεργούν ενάντια στις μαζικές απολύσεις στην ΕΤΕ

Κλιμάκωση των κινητοποίησεων

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ συνεδρίασε εκ νέου την Τρίτη και αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:

- 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, αύριο Τετάρτη 04/12, από την έναρξη της βάρδιας και νέα συγκέντρωση των απεργών έξω από το κτήριο Διοίκησης (Αμερικής 4) στις 07:30 π.μ.

- 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Πέμπτη 05/12, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με θέμα τις απολύσεις.

Αδιαλλαξία φανερώνουν οι «διευκρινίσεις» της Τράπεζας Πειραιώς

Μετά τον καταγισμό αντιδράσεων για την αναλγησία της, η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι η απόφαση για τις 24 απολύσεις «ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας και των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί στα χρόνια της κρίσης μειώσεις μισθών και μεταβολές εργασιακών συνθηκών για να εργάζονται σήμερα σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια».

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα (αλλά καμία υπόσχεση για υποχώρηση από τον κυνισμό των μαζικών απολύσεων):

«Πριν την καταγγελία των συμβάσεων, είχαν προηγηθεί, για περίπου ένα εξάμηνο, επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων στον Όμιλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ. Οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, με τη μη αποδοχή της πρότασης να μετακινηθούν στην Ιntrum, όπου μεταφέρθηκε το αντικείμενο της εργασίας τους, με πλήρη διασφάλιση της θέσης απασχόλησης, των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών), των προνομίων (χαμηλότοκα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα κλπ), και μπόνους 9 μισθών, η Τράπεζα, εφαρμόζοντας τη συμφωνία της ΟΤΟΕ, πρότεινε εναλλακτικές δυνατότητες, τόσο για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας στο Όμιλο όσο και για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποδέχθηκαν προτάσεις για:

- απασχόληση στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας,

- απασχόληση σε θυγατρική της Τράπεζας στην Αττική,

- ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ενισχυμένες απολαβές.

Κατόπιν αυτού, η Διοίκηση, ενεργώντας υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την Τράπεζα Πειραιώς καταβάλλοντας υπέρμετρη προσπάθεια για να επιστρέψει η Τράπεζα σε κερδοφορία και να είναι σήμερα ανταγωνιστική, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας».

Συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τα κόμματα - Έφη Αχτσιόγλου: «Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις»

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε την Τρίτη την Έφη Αχτσιόγλου, την Φώφη Γεννηματά και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ σήμερα (Τετάρτη 4/12) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου. 

Η Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνάντησή της με την ΟΤΟΕ (διαβάστε αναλυτικά), εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις εκβιαστικές πρακτικές της τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου τόνισε ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένωνκαι να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ανάλογη ήταν και η δήλωσή της την Δευτέρα 2/12, όταν έγιναν γνωστές οι απολύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 3/12 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλά δεν ανακόπτουν αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τους δίκαιους  αγώνες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πρακτική της Τράπεζας Πειραιώς να απολύσει 24 εργαζόμενους στην διεύθυνση διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρεία ΙΝΤRUM.

Η Διοίκηση της Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές πολιτικές της  κυβέρνησης και το κλίμα απελευθέρωσης της εργοδοτικής ασυδοσίας που καλλιεργείται συστηματικά μετά τις εκλογές, παραβιάζει κατάφωρα ακόμα και τη συμφωνία που είχε συνάψει στις 25 Ιουλίου με την ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την οποία  οι εργαζόμενοι που  δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της.

Στηρίζουμε τους δίκαιους  αγώνες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και απαιτούμε την άμεση ακύρωση της απόφασης, την ανάκληση των απολύσεων και τον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας του Ιουλίου με την ΟΤΟΕ και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τέλος, καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό  Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να  διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Ανάκληση των απολύσεων ζητά και η Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη συνάντησή της με την ΟΤΟΕ, δήλωσε πως «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων». Προσέθεσε δε ότι ένα τέτοιο γεγονός δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις τράπεζες. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλίμονο αν οι τράπεζες –που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού– αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».

«Εκδικητική μανία»

«Το κλίμα γενικευμένης εργασιακής τρομοκρατίας που προωθείται, θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους και θα αποδείξει αυτό για το οποίο είχαμε από καιρό προειδοποιήσει την Διοίκηση: Ότι η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού, υπονομεύει το μέλλον της Τράπεζας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΥΤΠΕ προεξοφλώντας δυναμικές και μαζικές αντιδράσεις αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις που αποτελούν προϊόν της «εκδικητικής μανίας της διοίκησης».

«Αιτία πολέμου»

Στην ανακοίνωσή τηςΔευτέρας η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, τους οποίους αυτή αφορά αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις.»

Το κείμενο της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι: «Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ. Με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης».

«Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων  και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις» προσθέτει η ΟΤΟΕ και προαναγγέλλει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, από τα οποία θα ζητήσει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος καθώς και «πόλεμο με κάθε μέσο».

Και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί το υπουργείο εργασίας να παρέμβει, να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία και να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα, και καλούμε την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να ανακαλέσει τις παράνομες απολύσεις, «διαφορετικά θα μας βρει απέναντί της».

Οι απολύσεις γνωστοποιήθηκαν στο προσωπικό της τράπεζας με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας.

Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ (25/7/19) ήταν υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία (INTRUM), όταν αυτή λήξει. 

Αντί αυτού, επέλεξε τις εκδικητικές απολύσεις.

Θυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα προκάλεσε αντιδράσεις εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το οποίο επιχειρήθηκε να φιμωθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση και να μετατραπούν σε «χωροφύλακες» οι Διευθυντές των καταστημάτων της εν λόγω τράπεζας.

Στα κάγκελα ακόμα και η ΔΑΚΕ

Με ανάρτησή του στα social media, ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσούκης πήρε θέση για τις απολύσεις καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν και επιτιθέμενος εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)