to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 20.04.2021

Αθλητισμός

Μαζικές αντιδράσεις για τη European Super League - Σημαντικά ονόματα στη λίστα των επικριτών (Βίντεο, Φωτ.)

Μπαράζ αντιδράσεων με την ανακοίνωση της νέας «κλειστής λίγκας» - Η απληστία των μεγαλοεπενδυτών και η υποτίμηση της ιστορίας του αθλήματος και του συμβολικού κεφαλαίου των συλλόγων στο στόχαστρο των επικριτών στους οποίους συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα του χώρου


Σύλλογοι οπαδών, κορυφαίαοι παίκτες και προπονητές καθώς και επίσημοι φορείς ο ένας μετά τον άλλον μιλούν για τον εκμαυλισμό που θα επιφέρει η πλήρης εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και η δημιουργία ενός ελιτίστικου γκρουπ το οποίο δεν υπόκειται σε κανένα αθλητικό πλαίσιο.

Γκάρι Νέβιλ: «Ντρέπομαι, αηδιάζω, ρίξτε τις ομάδες και πάρτε τα χρήματα»

Το βίντεο που άνοιξε τον χορό τον διαμαρτυριών και έγινε viral ήταν του τηλεοπτικού σχολιαστή και άλλοτε θρύλου της United Γκάρι Νέβιλ ο οποίος σε ένα τρομερό ξέσπασμα On camera εκατακεραυνώνει την European Super League, ντρέπεται για την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αηδιάζει με τη Λίβερπουλ, τα βάζει με τους ξένους ιδιοκτήτες των κλαμπ και φωνάζει: «Ρίξτε τις ομάδες, πάρτε τα λεφτά τους».

Ο λόγος του είναι απολαυστικός...

«Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και 40 χρόνια, αλλά είμαι αηδιασμένος. Είμαι αηδιασμένος περισσότερο και με τη Λίβερπουλ που έχει μότο το You 'll never walk alone και πως είναι ο σύλλογος των οπαδών...

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που “γεννήθηκε” από εργάτες πριν από 100 χρόνια και τώρα φεύγουν σε μια Λίγκα δίχως ανταγωνισμό όπου δεν υπάρχει υποβιβασμός; Είναι ντροπή, πρέπει να το πολεμήσουμε αυτό που πάει να γίνει... Είναι ξεκάθαρη απλησία αυτό που πάει να γίνει.

Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με το αγγλικό ποδόσφαρο. Οι οπαδοί που αγάπησαν και έζησαν για το ποδόσφαιρο εδώ και 100 χρόνια χρειάζονται τώρα να προστασία. Κι εγώ έχω βγάλει πολλά χρήμαα από το ποδόσφαιρο, επένδυσα χρήματα σε ποδοσφαιρική ομάδα, δεν είμαι κατά των χρημάτων, όμως οι αρχές, το ήθος και το δικαίωμα να παίζουν οι ομάδες στο άθλημα, η Λέστερ να πηγαίνει στο Champions League...

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι καν στο Champions League, η Άρσεναλ δεν είναι στο Champions League και είναι και διαλυμένη ως ομάδα, η Τότεναμ δεν είναι στο Champions League, είναι αστείο!

'Ηρθε η ώρα για μια ανεξάρτητη επιτροπή να σταματήσει αυτές τις ομάδες να έχουν την δύναμη, αρκετά!

Στόχος τους είναι η απληστία. Και μπορεί η αντίδρασή μου να είναι γεμάτη συναίσθημα, αλλά λέω να αφαιρέσουν βαθμούς απ' όλες αυτές τις ομάδες, να τις ρίξουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και να τους πάρουν και τα χρήματα! Σοβαρά!

Είναι εγκληματικό απέναντι στους οπαδούς κα το μεγαλύτερο άθλημα στον πλανήτη! Τιμωρήστε τους! Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων δεν μιλούν ποτέ! Δεν ακούει ποτέ κανείς τη φωνή τους!

Θα κρυφτούν για μερικές εβδομάδες και θα λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό! Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης με ομάδες στην LeagueOne και την LeagueTwo να είναι στα όριά τους και παίκτες να είναι σε αναστολή εργασίες, αυτά τα κλαμπ συζητούν σε διαδικτυακά meetings να φύγουν και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η απληστία»!

Με μπλουζάκια διαμαρτυρίας οι ομάδες της Premier League

Με μπλουζάκια κατά της ESL θα αγωνίζονται οι παίκτες των ομάδων της Premier League όταν θα αντιμετωπίζουν τους Top-6 του πρωταθλήματος.

Στην προθέρμανση του αγώνα της Λιντς με τη Λίβερπουλ (μία απ’ τις ιδρυτικές ομάδες της European Super League) στο «Έλαντ Ρόουντ», τα «παγώνια» εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια που είχαν πάνω τους τυπωμένο το σλόγκαν «κερδίστε το» κάτω από ένα σήμα του Champions League.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Αγγλία, οι υπόλοιπες ομάδες της Premier League, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιντς και να φοράνε τα συγκεκριμένα μπλουζάκια κάθε φορά που θα αγωνίζονται κόντρα στις έξι κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος (Λίβερπουλ, Μάνστεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ). Δηλαδή oi έξι ομάδες οι οποίες ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους σε αυτή τη νέα κλειστή λίγκα.

Πολιτική αντίδραση από Α. Τσίπρα - Μήνυμα του Μ. Σχοινά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέδρασε τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από τα κέρδη των εταιρειών που σχετίζονται με αυτό. Και κατέδειξε το ποια θα πρέπει να είναι η στάση όλων των δημοκρατικών πολιτών: «πολεμώντας την απληστία με τη συμμετοχή και τη δημοκρατία. Στην καθημερινότητά μας, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στο ποδόσφαιρο. Παντού!»

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero:

«Η απόφαση αυτή είναι μια επανάσταση των λίγων σε βάρος των πολλών. Μια επανάσταση που ανατρέπει όλες τις σταθερές και τις αξίες του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο είναι και συστατικό του τρόπου ζωής μας, διότι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη δεν αφορά την ελίτ και ούτε το κεφάλαιο, είναι μια κατάκτηση του κόσμου. Παίζεται στα χωριά, στις πόλεις, στις γειτονιές».

Ερωτηθείς από την Il Messaggero, αν υπάρχει κίνδυνος, η πρωτοβουλία αυτή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις αξίες της, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε στους δεκαπέντε αυτούς πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας, ως ευρωπαίοι, είναι ότι οι κοινωνίες μας έχουν περισσότερες αντοχές απ΄ ότι πολλοί περίμεναν. Τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας άντεξαν παντού, οι ευρωπαίοι φάνηκαν αλληλέγγυοι μεταξύ τους, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, δεν "κανιβαλίσαμε" κανέναν και εξάγαμε εμβόλια σε΄όλο τον κόσμο. Αυτές οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα φέρνει η πρωτοβουλία για την European Super League. Δίνει το λάθος μήνυμα, την λάθος στιγμή».

Ερέρα: Η ESL θα καταστρέψει τα όνειρά μας

 "Οι πλούσιοι που κλέβουν όσα έφτιαξαν οι  άνθρωποι" - Ποδόσφαιρο - SPORT 24

Ο άσος της Παρί έγινε ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που πήρε θέση για την ESL και τάχθηκε κατά της νέας Λίγκας.

«Αγάπησα το δημοφιλές ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο των οπαδών, αυτό που έχεις όνειρα να παίξεις με την ομάδα της καρδιάς σου απέναντι στους πιο σπουδαίους αντιπάλους. Αν προχωρήσει η European Super League, αυτά τα όνειρα θα καταστραφούν όπως και η φαντασία των οπαδών των μικρών ομάδων που θέλουν να βλέπουν επιτυχίες μέσα στο γήπεδο απέναντι σε μεγάλα κλαμπ.

Αγαπώ το ποδόσφαιρο και δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός μπροστά σε αυτό που συμβαίνει.

Πιστεύω σε ένα καλύτερο Champions League, όχι όμως στην κλεψιά αυτού που δημιούργησε ο κόσμος, του πιο όμορφου αθλήματος, του ποδοσφαίρου...» έγραψε στα social media ο Ερέρα!

Premier League: Κοινή ανακοίνωση συνδέσμων οπαδών των έξι ιδρυτικών ομάδων της ESL κατά των διοικήσεων τους

[ESL]

Οι οπαδοί των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ παραμέρισαν τις διαφορές που τους χωρίζουν και ενώθηκαν μπροστά στον κοινό στόχο. Να σταματήσουν τα σχέδια των διοικήσεων των ομάδων τους, οι οποίες αποτελούν συνιδρυτικά μέλη της European Super League.

Οι έξι σύνδεσμοι οπαδών εκφράζουν την αντίθεσή τους στα πλάνα και ζητούν συνάντηση με την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές. «Εργαζόμαστε στενά μεταξύ μας για να πολεμήσουμε αυτήν την πρόταση. Παρά τη συμπεριφορά των ομάδων μας είμαστε ενωμένοι απέναντί τους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε συλλογικά για να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια. Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμη και συνάντηση αντιπροσωπείας μας με την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές», αναφέρει το κείμενο που συνυπογράφεται από τους συνδέσμους οπαδών των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ.

Κλόπ: Τα αφεντικά είναι ένα κομμάτι, ο σύλλογος είναι πάνω απ' όλους

Ο Κλοπ, ένας άνθρωπος με άποψη, τόνισε πως το θέμα της υπογραφής της Λίβερπουλ στην European Super League είναι καθαρά θέμα των Αμερικανών ιδιοκτητών και κανενός άλλου.

«Οι ιδιοκτήτες πήραν την απόφαση. Είναι απλά ένα κομμάτι του κλαμπ. Όμως ο σύλλογος είναι πάνω απ' όλους. Οπότε θα πρέπει όλοι να ηρεμήσουν με αυτό το πράγμα. Ο Γκάρι Νέβιλ μίλησε για το You ''ll never walk alone δίχως να έχει το δικαίωμα αυτό, αλλά καλό θα ήταν να μιλάει για τις αποφάσεις, που λαμβάνονται.

Ας ηρεμήσουμε όλοι κι εσείς στον Τύπο γιατί κι εμείς είμαστε άνθρωποι. Και είμαι σίγουρος πως οι οπαδοί της Λιντς που φώναζαν εις βάρος μας δεν ήξεραν πως δεν είχαμε καμία ανάμειξη. Δεν είναι ότι εμείς είπαμε “ωραία, ας προχωρήσουμε την Super League”» είπε ο γερμανός προπονητής.

Βενγκέρ: «Με το European Super League θέλουν να καταστρέψουν την Premier League»

Αρσέν Βενγκέρ, η ηθική πυξίδα που χάνει το αγγλικό ποδόσφαιρο |  PlanetFootball - Αναλύσεις | gazzetta.gr

Κάθετος σε μια ενδεχόμενη ίδρυση μίνι πρωταθλήματος, είναι ο άλλοτε προπονητής της Άρσεναλ, τονίζοντας πως η επίδραση που θα έχει στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα είναι καταστροφική.

«Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα προσπαθούν να καταστρέψουν το πλεονέκτημα της Premier League. Για εκείνους το καλύτερο είναι να φτιάξουν μια European Super League, ώστε να καταστρέψουν την Premier League. Εάν πάρουν το «οκ» των Άγγλων τότε θα προχωρήσουν και θα καταστρέψουν την Premier League», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φέργκιουσον: Απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια

Σε κώμα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον • Η Άποψη

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διαχώρισε τη θέση του από τη συμμετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τόνισε ότι πρόκειται για «απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια».

«Με την δημιουργία της Super League μιλάμε για απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια. Στην εποχή μου στην Γιουνάιτεντ, παίξαμε σε τέσσερις τελικούς του Champions League και ήταν πάντα οι πιο ξεχωριστές βραδιές. Η Έβερτον ξοδεύει 500 εκατομμύρια λίρες για να χτίσει ένα νέο γήπεδο με τη φιλοδοξία να παίξει στο Champions League. Οι οπαδοί λατρεύουν τον ανταγωνισμό ως έχει, Οταν ήμουν παίκτης της Ντανφέρμλιν στη δεκαετία του '60 αλλά και προπονητής της Αμπερντίν για να φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης ήταν σαν να ανεβαίνεις το Έβερεστ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μπιέλσα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι

Ο προπονητής της Λιντς, Μαρσέλο Μπιέλσα, στάθηκε στον κανόνα που «κυβερνά» τον κόσμο και θέλει τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι.

«Δεν μ' εκπλήσσει. Οι πιο ισχυρές ομάδες έχουν αποκτήσει αυτή τη δύναμη μέσα από τον ανταγωνισμό. Η λογική την οποία έχουν είναι να βγάζουν εκτός παιχνιδιού αυτόν που δεν τους εξυπηρετεί, ειδικά από τη στιγμή που δεν τον έχουν ανάγκη για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει γιατί είναι κάτι που θεωρείται γενικά αποδεκτό. Το κύριο πρόβλημα των πλούσιων είναι ότι ζουν και αναπνέουν για να γίνουν πιο ισχυροί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για τους υπόλοιπους. Όταν αποκτούν ισχύ ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ποντάροντας στην αδυναμία όσων βρίσκονται από κάτω τους.

Δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν τόσες δομές που περιορίζουν την ανισότητα. Όταν αυτές είναι πιο ελαστικές, φτάνει μια μέρα που συμβαίνει το αναπόφευκτο. Οι ισχυροί έχουν τόση δύναμη γι' αυτό που παράγουν. Αλλά και οι υπόλοιποι είναι απαραίτητοι. Για την υγεία του αθλήματος χρειάζεται να μεγαλώσουν και οι αδύναμοι, όχι να μεγαλώνουν υπερβολικά οι δυνατοί. Η λογική που εξουσιάζει τον κόσμο - και το ποδόσφαιρο δεν είναι εκτός αυτού - είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Αν αυτός είναι ο κανόνας στον κόσμο, προς τι τόση έκπληξη;», υποστήριξε ο 65χρονος Αργεντινός.

Λ. Φίγκο: Είστε τραγικοί

Ο πορτογάλος βετεράνος σταρ έγραψε στα social media: 

«Αυτή η αποκαλούμενη Super League, μόνο 'super' δεν είναι. Αυτή η άπληστη και πονηρή κίνηση θα προκαλέσει την καταστροφή για τις ρίζες του αγαπημένους μας αθλήματος, για το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ευρύτερη κοινότητα του ποδοσφαίρου, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες των ομάδων οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και εδώ και καιρό έχουν πάψει να νοιάζονται για τους οπαδούς και έχουν αποκοπεί πλήρως από τις αθλητικές αξίες. Τραγικοί!».

Π. Μαρτίνς και Μ. Χιμένεθ ενάντια στη νέα λίγκα

 «Απομακρύνεται το άθλημα από τον λαό»

Οι προπονητές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ τοποθετήθηκαν αρνητικά ως προς τη δημιουργία της νέας λίγκας.

«Τα χρήματα δεν μπορούν να είναι το πιο σημαντικό σε αυτό το όμορφο άθλημα» τόνισε ο Π. Μαρτίνς.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού επεσήμανε:

«Πραγματικά μια μεγάλη βόμβα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά είναι κάτι που εδώ και χρόνια υποψιαζόμασταν ότι θα συμβεί και κάποια στιμή ξέραμε πως θα συμβεί. Είναι μια επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γιατί θα απομακρύνει το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα από τον κόσμο, από τον λαό από τις μικρές χώρες, από τις πιο φτωχές ομάδες και χώρες. Είναι μια απόδειξη ότι όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα αυτός θα έχει και την καλύτερη ομάδα και ότι πρωταθλήματα που δεν έχουν τόσο πλούσιες ομάδες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το νέο ποδόσφαιρο. Απομακρύνει, αλλάζει την εικόνα του ποδοσφαίρου, το κάνει τελείως διαφορετικό. Είναι κατά τη γνώμη μου δυσάρεστο. Τα χρήματα δεν μπορούν να είναι το πιο σημαντικό σε αυτό το όμορφο άθλημα».

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, μιλώντας στο Radio Marca τάχθηκε κατά της European Super League και υποστήριξε σε ειρωνικό τόνο ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό πάρτι μεταξύ φίλων.

«Δεν μου φαίνεται πολύ δίκαιο, κερδίζουν μόνο οι μεγάλες ομάδες με τους δυσθεώρητους προϋπολογισμούς. Θα κλείσει η πόρτα για πολλά πρωταθλήματα και πολλές ομάδες. Είναι ένα ιδιωτικό πάρτι κάποιων φίλων», υποστήριξε ο Ανδαλουσιανός προπονητής.

Με πληροφορίες από: Gazzetta.gr, Sport24.gr, AΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)