to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 27.01.2015

πηγή: diktiospartakos.blogspot.gr

Κοινωνία

Μαζικά παραπονούμενοι στο ΚΕΕΜ Σπάρτης: Ένα παράδειγμα της δράσης του κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό

Πώς οι φαντάροι στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, μετά τη μαζική διαμαρτυρία τους, λάβανε εκλογικές άδειες και ατομικά φύλλα πορείας - Αναδημοσιεύουμε από το blog του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος


Δεν είναι λίγες οι φορές που φαντάροι του ΚΕΕΜ Σπάρτης βγήκαμε παραπονούμενοι. Παραπονούμενοι για μια σειρά από ζητήματα όπως οι κατσαρίδες στο φαγητό μας, η περικοπή σίτισης στους εξοδούχους, η ελλιπής θέρμανση στους θαλάμους μέχρι και το πιο πρόσφατο που σχετίζεται με την χορήγηση των εκλογικών αδειών.

Ακόμα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι καθημερινές συζητήσεις των φαντάρων στρεφόντουσαν γύρω από αυτά τα προβλήματα, αφού εμείς οι ίδιοι ερχόμασταν αντιμέτωποι με αυτά. Έτσι έγινε και τις τελευταίες μέρες με το ζήτημα των εκλογικών αδειών που έλαβε μεγάλη έκταση. (http://diktiospartakos.blogspot.gr/2015/01/40.html)
Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε να στείλουμε επιστολές καταγγελίας στο Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Για το ζήτημα των εκλογικών αδειών, αρχικά λαμβάναμε ενημερώσεις από τους αρμόδιους που άλλαζαν εν μία νυκτί, επικαλούμενοι «νέες διαταγές από το ΓΕΣ». Το ΓΕΣ μπορεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα τις διαταγές του αλλά οι φαντάροι φυσικά όχι.. Ποιος νοιάζεται για αυτούς; «Τώρα τις συμπληρώσατε τις υπεύθυνες δηλώσεις και δεν μπορείτε να τις αλλάξετε ακόμα και αν άλλαξαν τα δεδομένα!».

Αναρτούσαν λίστες για να μας ενημερώσουν αν θα πάρουμε εκλογική άδεια, αν θα φύγουμε με φύλλο πορείας για μετάθεση ή αν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην Σπάρτη για να φύγουμε από εκεί για μετάθεση. Παλιές λίστες - νέες λίστες - ένα χάος και το μόνο που ακούγαμε στα πηγαδάκια από λοχίες κλπ ήταν «πάρτε τηλέφωνο κάνα βύσμα μπας και σας βολέψει ατομικά».

Την ίδια στιγμή, οι ανώτεροι χωρίς καμία διάθεση να επιλύσουν το ζήτημα που είχε προκύψει τρομοκρατούσαν και απειλούσαν τους φαντάρους λέγοντάς μας «Αυτές είναι οι διαταγές, είστε στρατιώτες και πρέπει να υπακούσετε!». «Όποιος δεν υπακούσει θα υποστεί τις κυρώσεις!». Κανένα ενδιαφέρον για τον φαντάρο από πχ την Θεσσαλονίκη, που επέλεξε να ψηφίσει στον τόπο του επειδή του είπαν στην αρχή πως θα πάρει φύλλο πορείας για την μετάθεσή του μαζί με την εκλογική άδεια και τελικά θα χρειαστεί να ταξιδέψει από την Σπάρτη στην Θεσσαλονίκη και από την Θεσσαλονίκη στην Σπάρτη με δικά του έξοδα για να ψηφίσει και μετά από μία μέρα να φύγει από την Σπάρτη για Έβρο για μετάθεση. Και φυσικά αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα.

Το ζήτημα των εκλογικών αδειών κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ των φαντάρων στις διάφορες παρέες, ενώ ταυτόχρονα επικρατούσε ένας θυμός και ένα εκρηκτικό κλίμα για τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν. Συζητήσεις που πολλές φορές δεν στεκόντουσαν μόνο στο βρίσιμο και στην αγανάκτηση, αλλά περιλάμβαναν ιδέες και σκέψεις για την αποτύπωση της διαμαρτυρίας απέναντι στην τροπή του θέματος. Συζητήσεις που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πως οι φαντάροι δεν είναι ούτε κοιμισμένοι, ούτε υποταγμένοι, αλλά πολίτες με στολή.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, περίπου 40 φαντάροι του ΚΕΕΜ στις 19/01 βγήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλον στην αναφορά παραπονούμενοι, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Εκλογική άδεια με ατομικό φύλλο πορείας! Καμία οικονομική επιβάρυνση για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος!

Η στάση αυτή, σε συνδυασμό με την επιστολή που δημοσιεύσαμε, έδωσαν έκταση γύρω από το ζήτημα τόσο στο στρατόπεδο αλλά και στο ΓΕΣ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων.

Τις επόμενες μέρες από την δημοσίευση της επιστολής, για έναν «περίεργο» λόγο ενημερωθήκαμε πως η πλειοψηφία των φαντάρων θα λάβει εκλογική άδεια σε συνδυασμό με ατομικό φύλλο πορείας όπως απαιτούσαμε.

Παρ' όλα αυτά, σε περίπου 20 συναδέλφους μας όπου ψηφίζουν σε νησιά, δεν δόθηκαν φύλλα πορείας με την εκλογική άδεια. Καλούνται δηλαδή να επωμιστούν το υψηλό κόστος μετακίνησης και την ταλαιπωρία για να πάνε να ψηφίσουν και να επιστρέψουν πίσω στην Σπάρτη και να φύγουν από εκεί ξανά για μετάθεση!

Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας! Τους καλούμε στην περίπτωση που δεν αναλάβει το ΓΕΣ την τεράστια ευθύνη του, να πάνε να ψηφίσουν και μετά να απευθυνθούν στα Φρουραρχεία απαιτώντας να τους καταβάλλουν το κόστος επιστροφής στις μονάδες.
Διαφορετικά να μην φύγουν από τα Φρουραρχεία.

Παρεμβάσεις ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ:

Τελικά, μετά από την αγωνιστική στάση των συναδέλφων στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, την ανάδειξη του θέματος σε σειρά ΜΜΕ και την παρέμβαση εκπροσώπου κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, βρέθηκε μερική λύση στο πρόβλημα: από τους 60 σχεδόν φαντάρους, έμειναν 19 συνάδελφοι με καταγωγή από την Κρήτη, που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης για να ψηφίσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι αφενός ο ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα, ενώ τόσο η διοίκηση του ΚΕΕΜ όσο και το ΓΕΣ, αρχικά έριξαν την ευθύνη στους φαντάρους, προσπάθησαν να παραπλανήσουν με ψεύδη, για να καταλήξουν τελικά στη μερική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Κάτω βεβαίως από την ασφυκτική πίεση που δέχτηκαν, εντός και εκτός της μονάδας, ικανοποίησαν τα δίκαια αιτήματα των περισσοτέρων συναδέλφων. 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)