to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 13.01.2014

Πολιτική

Μαζί τα φάγαμε; Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στα «κόκκινα» δάνεια του ΤΤ - Ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ ο Δ. Κοντομηνάς

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5 εκατ. ευρώ αφήνεται ο επιχειρηματίας Δημ. Κοντομηνάς - Εντυπωσιακές οι αποκαλύψεις για διασπάθιση δημόσιου χρήματος - Εκατομμύρια ευρώ από το Τ.Τ. πήγαιναν σε προσωπικούς λογαριασμούς και αγορές σπιτιών - «Θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;» το ερώτημα από τον Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό


Πέμπτη 16/1

Στο τμήμα Ασφαλείας της Κυψέλης παραδόθηκε η 28χρονη Φωτεινή Κρέστα, εμπλεκόμενη στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. H κ. Κρέστα αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα της Πέμπτης με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ελεύθερη αφέθηκε η Φωτεινή Κρέστα, υπάλληλος του ΤΤ - See more at: http://left.gr/news/eleytheri-afethike-i-foteini-kresta-ypallilos-toy-tt...

Τετάρτη 15/1

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση-μαμούθ ύψους 5 εκατ. ευρώ αφέθηκε ο Δημήτρης Κοντομηνάς σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που  αποφάσισε για την ποινική μεταχείριση του επιχειρηματία μετά τη χθεσινή διαφωνία εισαγγελέα-ανακριτριών, παρά τις… Μαλδίβες

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τα τραπεζικά σκάνδαλα

Όπως αναφέρει η ερώτηση:
 

- Μετά το σκάνδαλο του ΤΤ, που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;

- Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δισ. που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δισ., ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;

 

Τρίτη 14/1

Απολογείται στον ανακριτή τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση του ΤΤ

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση των δανείων του ΤΤ, απολογήθηκει το πρώην στέλεχος της τράπεζας Χαράλαμπος Γιαγκούδης, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επτα  κατηγορουμένων για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ο Χ. Γιαγκούδης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο 45χρονος πρώην υπάλληλος κατηγορείται για απιστία κατ΄εξακολουθηση, που αφορά τέσσερις περιπτώσεις δανείων. Ειδικότερα, ως μέλος υποεπιτροπής αξιολόγησης Επενδύσεων, κατά το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε ένα δάνειο προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, δύο προς το ζεύγος Γριβέα και ένα προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Πάνο Μπιτσαξή, αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι προέβη στην αξιολόγηση των επίμαχων εταιρειών με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και την τότε οικονομική τους εικόνα, επισημαίνοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο.

Σημειώνει ακόμη, ότι τα δάνεια για τα οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ήταν ενήμερα ως το 2012. Τέλος, σε ό,τι αφορά το δάνειο προς εταιρεία του Λ. Λαυρεντιάδη, φέρεται να υποστηρίζει ότι τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του, η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο επιχειρηματίας εμφάνιζε καλή οικονομική εικόνα.

 
 
************
 

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του Δ. Κοντομηνά μετά από διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα:

Διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, προέκυψε ως προς την προσωρινή κράτηση ή μη του επιχειρηματία, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, Δημήτρη Κοντομηνά, κατηγορούμενου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Ανδρεάδης, είχε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (σσ. ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν, σε ανάλογη υπόθεση) και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Τη διαφωνία οφείλει να κρίνει εντός 24ωρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

 

___________________

Δυσωδία αναδίδεται από τα σκάνδαλα την ώρα που ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηριου, Μάριος Βαρότσης, αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα. Αύριο, Τρίτη, ακολουθεί ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ΜΜΕ Δ. Κοντομηνάς.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση τόσο της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, όσο και των εκθέσεων ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Στο μεταξύ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που δείχνουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές τεράστιων χρηματικών ποσών, που έβγαιναν από το Τ.Τ. ως επιχειρηματικά δάνεια και κατέληγαν είτε σε offshore εταιρείες, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς, είτε για αγορά σπιτιών από συγγενικά πρόσωπα των επιχειρηματιών (efsyn.gr).

300 εκατ. ευρώ "κόκκινα δάνεια" σε ένα μόλις χρόνο - Εταιρία του Κοντομηνά με εμπορική αξία 2,8 εκατ. ευρώ, κόστισε συνολικά σαν δραστηριότητα στο Τ.Τ. 139 εκατ. ευρώ

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και καταγράφουν το μεγάλο φαγοπότι, από το 2008 μέχρι τις εκλογές του 2009 στο ΤΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (φθινόπωρο 2008 - φθινόπωρο 2009), η υπό τον Φιλιππίδη διοίκηση του του ΤΤ «μοίρασε» κόκκινα δάνεια αξίας 300 εκατ. ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τον Γριβέα δόθηκε τον Αύγουστο του 2009. Σύμφωνα με το Βήμα, προηγήθηκε τηλεφώνημα στον πρόεδρο του ΤΤ «από σημαντικό πολιτικό πρόσωπο το οποίο γνώριζαν οι κ.κ. Γριβέας και Φιλιππίδης». Το δε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τον προφυλακισμένο σήμερα Λ. Λαυρεντιάδη δόθηκε 2 μέρες πριν τις εκλογές του 2009!!

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα τα δάνεια οικειοποιήθηκαν αυτοί που τα έλαβαν, αλλά ίσως αυτό δεν εξηγεί παρά μέρος της κυκλοφορίας του χρήματος.

Η υπόθεση Κοντομηνά

Τον Δ. Κοντομηνά «έβαλε στο κόλπό» ο Α. Φιλιππίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του ΤΤ τον Οκτώβριο του 2007. Ο Φιλιππίδης ήρθε σε συμφωνία, όπως αναφέρει το Βήμα, με την Best Line του Δ. Κοντομηνά, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν μια μικρού βεληνεκούς εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών. Η Best Line διαχειριζόταν τις κάρτες της Millennium, της τράπεζας των Πορτογάλων της BCP που είχαν εξαγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican του Δ. Κοντομηνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η εμπορική αξία της εταιρείας εκτιμήθηκε στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση με τον συνυπολογισμό των μελλοντικών αποτελεσμάτων ανερχόταν μεταξύ 18,1 και 21,6 εκατ. ευρώ. Το ΤΤ πλήρωσε 18,9 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 50% της εταιρείας (μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου)! Ουσιαστικά, η διοίκηση Φιλιππίδη αποφάσισε να πληρώσει το μέγιστο δυνατό τίμημα για να αποκτήσει το 50% της εταιρείας του Κοντομηνά.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η νέα εταιρεία θα ονομαζόταν Post Credit ενώ το ΤΤ ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Επρόκειτο για μια λεόντειο συμφωνία, υπέρ της πλευράς Κοντομηνά, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία.

Όταν ανέλαβε ο Κλέων Παπαδόπουλος, η διοίκηση του ΤΤ σταδιακά περιόρισε τη χρηματοδότηση. Η κρίση είχε αρχίσει να πλήττει τη λειτουργία της Post Credit με τις επισφάλειες να φθάνουν στο 26% στα τέλη Μαίου 2012 και τις τριβές μεταξύ των δύο πλευρών να εντείνονται.

Όμως, όταν το ΤΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση στη ζημιογόνο δραστηριότητα, η πλευρά Κοντομηνά προσέφυγε στη διαιτησία επικαλούμενη την αθέτηση εκ μέρους του ΤΤ των όρων της συμφωνίας και μάλιστα κέρδισε αποζημίωση ύψους 34 εκατ. ευρώ. Εν τέλει, η συνολική ζημιά για το ΤΤ από τη δραστηριότητα αυτή ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως αναφέρεται στο Βήμα. (tvsx.gr)

Η "πράσινη ανάπτυξη", η οικογένεια Παπανδρέου και η... λειψή περιουσία των Γριβέα - Βάτσικα

Η εισαγγελέας αναφέρεται στο πόρισμά της και στη δανειοδότηση επιχείρησης του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών. Για την εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρει το πόρισμα, τα χρήματα του δανείου προς το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς, όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Σύμφωνα με πόρισμα, το 2009 η διοίκηση του Φιλιππίδη, λαμβάνει απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο και έλαβε την επωνυμία Post Bank Green Institute Α.Ε. για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ, με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε τότε ένα νομικό πρόσωπο, την εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα. Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα. Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα. Την ίδια εποχή η εταιρεία C&C λαμβάνει και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ. Στη συνέχεια όμως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις που είχε με τη C&C International, καθώς της είχε χορηγήσει δάνεια πολλών εκατομμυρίων (σχεδόν 19.000.000 ευρώ) χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και η όλη συνεργασία διεκόπη.

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε στην εξαγορά του 50% της Post Bank Green Institute, ποσοστό το οποίο κατείχε ο Κυριάκος Γριβέας. Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ανακοινώνεται η εξαγορά του 50% των μετοχών της «Post Bank Green Institute Α.Ε.», η οποία καθίσταται πλέον θυγατρική κατά 100% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο κ. Γριβέας φέρεται..., κερδισμένος. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο κ. Γριβέας φέρεται να ξεκινά συνεργασία με μέλη της οικογένειας Παπανδρέου. 

"Ανοίγουν" και άλλοι φάκελοι;

Οι υποθέσεις και οι ευθύνες Προβόπουλου

Μετά το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τα εντάλματα σύλληψης, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν στο φως πορίσματα της δικαιοσύνης που θα αφορούν τις περιπτώσεις του Λαυρεντιάδη στα δάνεια που είχε συνάψει η Alapis και του επιχειρηματία Καρούζου. Άλλωστε, εφόσον ενεπλάκη το Τ.Τ. σε μια τέτοια υπόθεση, αναρωτιούνται πολλά στελέχη της αγοράς τι έχει να γίνει με τις συστημικές, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα είναι ως εξής:

* Η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ., από τα οποία 12,5 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non performing loans / NPLs) στην Ελλάδα είναι 27,1%.

* Η Alpha Bank εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 20,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,3 δισ. στην Ελλάδα και 2,6 δισ. στο εξωτερικό. Το NPLs διαμορφώνεται στο 33% των δανείων.

* Η Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια ή NPLs 35%.

* Η Eurobank εμφανίζει NPLs 27,7%.

Πάντως, αναπόφευκτα, η υπόθεση του Τ.Τ. εμπεριέχει και ευθύνες "εποπτικού χαρακτήρα" τουλάχιστον και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, καθώς ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για τους ελέγχους όλων των υποθέσεων και δη πολλών "ηχηρών", αλλά και επισφαλών χρηματοδοτήσεων.

Τα "αμαρτωλά" CDS

Ακανθώδες παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη γνωστή υπόθεση με τα CDS, η οποία, σύμφωνα με εργαζόμενους του Τ.Τ., με τους οποίους συνομίλησε η "Αυγή", αγγίζει τόσο την περίοδο διοίκησης Φιλιππίδη όσο και αυτήν του Κλέωνα Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο διοικήσεις είχαν στα χέρια τους ασφάλιστρα κινδύνου από τον Μάρτιο του 2009 έως και περίπου τα τέλη της ίδιας χρονιάς λίγο πάνω από το 900 εκατ. ευρώ. Εκτός από το γεγονός ότι φαίνεται πως κάποιοι "πόνταραν" στη χρεωκοπία της χώρας, έναν χρόνο πριν έρθει το Μνημόνιο πωλήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη "χασούρα" στο Δημόσιο. Ειδικότερα, εργαζόμενος στο Τ.Τ. ανέφερε στην "Αυγή" πως εάν δεν είχε υπάρξει η πώλησή τους, τότε δεν θα δημιουργούνταν καμιά "τρύπα" μετέπειτα στην τράπεζα και θα ήταν αυτάρκης!

Το δάνειο στους συγγενείς του Βενιζέλου

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι του Τ.Τ. στην εφημερίδα μας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέκρινε το 2011 ομολογιακό δάνειο 1 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.) εξ αγχιστείας συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις χορηγήσεις δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση των υιών Μπακατσέλου δεν τα... κατάφερε εν τέλει και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο γνωστό άρθρο 99 το καλοκαίρι του 2012 και δεύτερη αίτηση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, που περιλάμβανε αίτηση διατήρησης των μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης. (avgi.gr)

Σιωπητήριο για τα δάνεια του ΤΤ ζητά ο Γ. Προβόπουλος απο τον πρωθυπουργό 

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού  για να σταματήσουν οι δημόσιες καταγγελίες περί θαλλασοδανείων απο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας  Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αποκαλύπτει το Κόκκινο

Με πληροφορίες από "Αυγή", "Εφημερίδα των Συντακτων", tvxs.gr και "Στο Κόκκινο"

Δείτε επίσης: Το τελευταίο δώρο στους διαπλεκόμενους: Ζημιά δισεκατομμυρίων από την επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που σώθηκαν με δημόσιο χρήμα 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)