to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 21.11.2020

Κοινωνία

Μαύρο Σάββατο: 108 νεκροί από κορωνοϊό, έκρηξη και στις διασωληνώσεις

Ακάθεκτη συνεχίζει την εξάπλωσή της η πανδημία στη χώρα, με τους αριθμούς να σκορπούν φόβο: 108 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο - Νέο αρνητικό ρεκόρ και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών - Στα 2.311 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων


2311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοίνωσε το Σάββατο 21/11/ ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.311 κρουσμάτων covid- 19:

18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Παράταση λουκέτου χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η «Αυγή», νέα τορπίλη στην πραγματική οικονομία συνιστά η χρονική επιμήκυνση του γενικού απαγορευτικού στη χώρα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ομολογήσει χθες ότι «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, επιχείρησε να κουκουλώσει το αισιόδοξο αφήγημα που σέρβιρε μέχρι προχθές η κυβέρνηση στην αγορά ισχυριζόμενος πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την παράταση του γενικευμένου λουκέτου μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, παρά τη χθεσινή αποστροφή του Στέλιου Πέτσα ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».

Κομματικοί προβληματισμοί

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι αρκετά μέλη της επιτροπής των ειδικών δεν είναι αρνητικά στην εκδοχή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις περιοχές της χώρας που θα εμφανίσουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι ένοικοι του Μαξίμου ωστόσο φέρονται να προσεγγίζουν αρνητικά τη «μη οριζόντια» επανεκκίνηση της οικονομίας φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από «γαλάζιους» βουλευτές και εμπορικούς φορείς των επιβαρυμένων περιοχών που θα παραμείνουν σε καραντίνα...

Συμφωνημένα νοσήλια

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια» δηλώνει πλέον ο Στ. Πέτσας -με αφορμή το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιοκτήτες κλινικών να παραχωρήσουν 200 κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας-, σε αντιπαραβολή με τα «πεταμένα λεφτά» που θεωρούσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Φρόντισε δε να υπερτονίσει, με το βλέμμα στους κλινικάρχες, ότι «στις υπό επίταξη κλινικές το κόστος νοσηλείας θα το καλύψει το Δημόσιο. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ».

Κατάρρευση γαλάζιων ιδεοληψιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συζήτηση για επίταξη -εφόσον δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, τις οποίες είχαμε ανάγκη- υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες», αποκαλύπτοντας την προκλητική στάση των κλινικαρχών που αφήνουν έκθετο στα μάτια της λαβωμένης κοινωνίας το γαλάζιο νεοφιλελεύθερο αφήγημα στον χώρο της Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ημέρες της άρσης του πρώτου lockdown (25 Μαΐου) δεν δίσταζε να επαναφέρει στην ατζέντα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον απόηχο της ανάδειξης της σημασίας του δημόσιου τομέα ως πυρήνα του συστήματος Υγείας.

Περιγράφοντας το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εστίασε στη «συνεργασία με τους ιδιώτες» ώστε να μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα». Προεκλογικά είχε διαμηνύσει ότι «το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η Υγεία να είναι δημόσια». Ως τραγική ειρωνεία μάλιστα αντηχεί τότε η εκτίμησή του ότι «ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την Υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα». Σήμερα εκλιπαρεί τους κλινικάρχες...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)