to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαύρη προπαγάνδα από τη Νέα Δημοκρατία

Την προπαγάνδα άλλων εποχών θυμίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του 4ου συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) να επιλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας ως υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής.





Στη ζηλόφθονη ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «περιθωριακά κόμματα» με «ακραίες θέσεις» τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα και προσδιορίζονται ακόμα και ως «πολιτικοί απόγονοι του Τσαουσέσκου». 


Αστείο επιχείρημα, ειδικά στην Ελλάδα. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πολιτικός που διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με τον Τσαουσέσκου και το καθεστώς του δεν ήταν άλλος από τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 
Αλλά η ανακοίνωση δεν αρκείται σε εμφυλιοπολεμικούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Συνοψίζει, υποτίθεται, την πολιτική πλατφόρμα του ΚΕΑ, προχωρώντας σε ανοιχτή διαστρέβλωση των απόψεων που συγκροτούν την αριστερή ευρωπαϊκή συμμαχία. 


- Καταγγέλλει την παρουσία αριστερών κομμάτων της Βόρειας Κύπρου στο συνέδριο και αποσιωπά το γεγονός ότι το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ ζητάει «πολιτική πίεση στην Τουρκία η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1974», παλεύει για «τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Τουρκία» και θεωρεί «απαράδεκτο τον τρόπο που το καθεστώς Ερντογάν κατέστειλε το λαϊκό κίνημα στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και την παράνομη κατοχή της Κύπρου και τον ρόλο του γενικά στην περιοχή». 
- Υποστηρίζει ότι το ΚΕΑ προτείνει δήθεν «την αύξηση μισθών σε όλη την Ευρώπη», ενώ ρητά στο πολιτικό ντοκουμέντο του συνεδρίου αναφέρεται ότι «αυξήσεις των μισθών και του επιπέδου κοινωνικής προστασίας πρέπει να ρυθμίζονται από κάθε χώρα». Αλλά βέβαια αυτό που θέλει να κρύψει η Νέα Δημοκρατία είναι η αναφορά σε «ελάχιστο μισθό» και σε «ελάχιστη αξιοπρεπή σύνταξη» για όλους, όπως εισηγείται το ΚΕΑ. 


- Ισχυρίζεται ότι το ΚΕΑ προτείνει την άμεση έξοδο των χωρών από το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα προτείνεται η διάλυση του ΝΑΤΟ, κάτι βέβαια εντελώς διαφορετικό. 
- Επισημαίνει ότι το ΚΕΑ «υπερασπίζεται τον τροτσκιστικό διεθνισμό» (θυμίζοντας τη ρητορεία του χουντικού Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου), ενώ το ντοκουμέντο του ΚΕΑ μιλά για την «αλληλεγγύη» προς τις πιο αδύνατες χώρες και έχει ειδικές σχετικές αναφορές στην Ελλάδα. 
- Καταγγέλλει ότι προτείνεται η ακύρωση της διασύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, ενώ στην πραγματικότητα το ΚΕΑ καταγγέλλει βέβαια την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά θεωρεί ότι «η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να αποτελεί όπλο για την επίτευξη της ειρήνης». 
Το αστείο είναι ότι μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την προσπάθεια «ανύψωσης του συνδικαλισμού» ενώ θεωρεί σκανδαλώδες και το δικαίωμα του βέτο των εργαζομένων «όταν μια ιδιωτική εταιρεία επιλέγει αναδιάρθρωση ή μετεγκατάσταση». Από την ανακοίνωση αυτή της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει, δηλαδή, μια ευθεία ομολογία: ότι το κυβερνητικό κόμμα έχει υιοθετήσει την πολιτική των μνημονίων ως πολιτικό του πρόγραμμα και όχι -όπως μας έλεγαν μέχρι τώρα- ως αναγκαίο και προσωρινό κακό.

Τσάτσος, Τσαουσέσκου και Καραμανλής ποζάρουν στο εξώφυλλο προπαγανδιστικού βιβλίου του 1978

(Εφημερίδα των Συντακτών 16/12/2013) 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)