to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 26.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία κάτω από τον λαμπρό ήλιο του ελληνικού τουρισμού

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που αγγίζει το 60% σε ορισμένες περιοχές, αποκαλύπτουν στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο διεισδύοντας στην αθέατη πλευρά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, που πέρυσι σημείωσε πρωτοφανή αύξηση εσόδων και διανυκτερεύσεων.



Τα στοιχεία προκαλούν σοκ για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπάλληλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε πανελλαδική απεργία για αύριο Τετάρτη προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν όσο πλησιάζει η μετενέργεια των συμβάσεων. Καλεί μάλιστα τη νέα ηγεσία στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού «να διορθώσουν άμεσα πολλές από τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, να προστατεύσουν τους ασθενέστερους από την εξαθλίωση και να αποφύγουν την ταύτιση με τα διαπλεκόμενα μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, η παράνομη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο αγγίζει το ποσοστό του 60%, ενώ έντονος είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός με χιλιάδες μαθητές - ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης να απασχολούνται με εξευτελιστικά μεροκάματα, απασχόληση 10 με 12 ώρες ημερησίως και 6 ή 7 ώρες την εβδομάδα!

Κάνοντας μια καταγραφή στις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις, η καθυστέρηση καταβολής μισθοδοσίας και η ανασφάλεια των εργαζομένων, «όχι μόνο εξ αιτίας των 21 Ξενοδοχειακών μονάδων που έβαλαν λουκέτο [...] αλλά και εξ αιτίας των τιμών, των υποβαθμισμένων υπηρεσιών, των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων - εξοπλισμών, της ανυπαρξίας σύγχρονου μάρκετινγκ, των υψηλών ενοικίων κ.ά.».

Στη Ρόδο επικρατεί απόλυτη στάση πληρωμών. Στην Κρήτη αντίθετα εστιάζουν στην ταχύτατη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος μετά και την καταγγελία των εκεί τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ. Στην Κέρκυρα εντείνεται το κύματα απολύσεων και ανασφάλιστης εργασίας. Στη Χαλκιδική οργιάζουν η μαύρη και εκ περιτροπής εργασίας και η διαχρονική καταστρατήγηση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων και στο Πόρτο Καρράς επιβλήθηκε τελικά η εκ περιτροπής εργασία μίας ημέρας την εβδομάδα.

Τέλος, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ κάνει λόγο για οικογενειακά δράματα με τους 250 πρόσφατα ανέργους του Γερακίνα Beach και 120 άλλων μικρότερων μονάδων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)