to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 01.05.2018

Κοινωνία

Εργατική #Πρωτομαγιά 2018 με τον φακό του Left.gr: Διαδηλώσεις μνήμης και νέων διεκδικήσεων (liveblog)

Απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη Ελλάδα (αλλά και τον κόσμο) για την εργατική Πρωτομαγιά, με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και τη διεύρυνσή του αλλά και μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τους μισθούς φτώχειας, αλλά στην αξιοπρεπή εργασία για όλες και όλους


132 χρόνια πέρασαν από τον Μάιο του 1886, από τότε που οι εργάτες βγήκαν στο δρόμο για να διεκδικήσουν «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και μόρφωση, οκτώ ώρες ύπνο και ξεκούραση». 132 χρόνια από τότε που ο αγώνας των εργαζομένων βάφτηκε με αίμα και η κρατική καταστολή κατάφερε προσωρινά να επιβάλει την υποχώρησή του, λειτουργώντας ως ασπίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. 132 χρόνια πέρασαν, και παρ' όλα αυτά τα αιτήματα του τότε είναι επίκαιρα. Συνεπώς, επιτακτική ανάγκη αποτελεί και σήμερα η υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κεκτημένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν απεργιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας, για την εξέλιξη των οποίων σας ενημερώνει το Left.gr (αναλυτικά παρακάτω).

Υπενθυμίζουμε ότι, από πέρυσι, με υπουργική απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και, ως εκ τούτου, για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία.

  • ΕΔΩ το φωτογραφικό άλμπουμ του Left.gr από τις διαδηλώσεις της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συνεχής ενημέρωση:

 

Τα καλέσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Στην Αθήνα. η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11:00 π.μ. της Τρίτης, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα: «Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις να παραμένουν τεράστια. Γι’ αυτό επιβάλλεται να δώσουμε αγωνιστικό -απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη 1η Μάη».

Μεταξύ άλλων, η συλλογικότητα Reworkers καλεί «όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στην απεργία της πρώτης Μαΐου να δώσουν δυναμικό «παρών» στα σωματεία τους, όλους τους νέους και τις νέες επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες να ενώσουν τη φωνή με τους Reworkers στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος», με τις εξής διεκδικήσεις:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΤΩΡΑ | Αυξήσεις στους μισθούς | Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού | Μείωση του χρόνου εργασίας | Κατάργηση ευέλικτων μορφών εργασίας | Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους!

Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «να τιμήσουν αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η 1η Μάη είναι απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων».

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στις 9.30 π.μ. οι προσυγκεντρώσεις. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραΐσκάκη με τις προσυγκεντρώσεις να έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ.

Στην Ομόνοια οργανώσεις της Αριστεράς, στο Μουσείο συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου

Κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή απευθύνουν συλλογικότητες, σωματεία αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.  Παράλληλα, η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Μουσείο (επί της Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. 

Ξεχωριστές διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, σήμερα δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ στην πόλη, παρά μόνο με προσωπικό ασφαλείας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ (δείτε εδώ).

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις:

Στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Κατόπιν, στις 10:30 π.μ. αναμένεται να συγκεντρωθούν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) και άλλων οργανώσεων στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας.

Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή μελών της ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) στο Μνημείο Εργάτη του ΕΚΘ.

Παράλληλα, στις 11, μέλη οργανώσεων και σωματείων της πόλης καθώς και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από κοινού με συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τα μέσα μεταφοράς

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο ματαιώθηκαν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30/04/2018 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα), Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο ηλεκτρικός θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν «την πολιτική της λιτότητας και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους». Επισημαίνουν ότι θα υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Δεμένα τα πλοία

Στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά θα συμμετέχει με 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Έτσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη, καθώς η απεργία ισχύει απ' τις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μαΐου μέχρι τις 24:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

«Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδικούμε την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού, την ανάκληση των μειωμένων ειδικών συνθέσεων με κατάργηση του νόμου 4150/2013, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την άμεση και ορθή καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων από και προς Κρήτη

Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας την Τρίτη 1 Μαΐου, ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ LINES.

Αναλυτικά:

Γραμμή Χανίων

Αναχώρηση από Πειραιά στις 23:59 – Άφιξη Χανιά στις 08:00 (F/B ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)

Αναχώρηση από Χανιά στις 23:59 – Άφιξη Πειραιά στις 08:00 (F/B BLUE GALAXY)

Γραμμή Ηρακλείου

Αναχώρηση από Πειραιά στις 23:59 – Άφιξη Ηράκλειο στις 09:00 (F/B ΚΡΗΤΗ ΙΙ)

Αναχώρηση από Ηράκλειο στις 23:59 – Άφιξη Πειραιά στις 09:00 (F/B BLUE HORIZON)

Ενισχυμένα μέτρα τροχαίας

Επίσης, αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης, «ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς», λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)