to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 29.01.2018

Πολιτική

Μαξίμου: Συμφωνεί ή όχι ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό, Κων. Μητσοτάκη, για την ΠΓΔΜ; (βίντεο)

Νέο ερώτημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ απευθύνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού προς τη ΝΔ, θυμίζοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το 1994, τόνιζε ότι« είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως «εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μικτή θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία»


Το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει νέο ερώτημα προς τη ΝΔ επιχειρώντας να αναδείξει τις παλινωδίες της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

"Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνιζε το 1994, μετά την πτώση της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ονοματολογικό, πως «είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως «εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μικτή θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία»;" (σ.σ.: δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο).

«Αναμένουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει με «ειλικρίνεια, εντιμότητα και θάρρος», όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή θα επιβεβαιώσει πως είναι ψεύτης, ανέντιμος και δειλός», επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου:

Tο Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αφού υπενθυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι είναι Κυβέρνηση κι ότι βρισκόμαστε στο 2018 ας της θυμίσουμε και δύο δηλώσεις που έγιναν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Τις έκαναν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και δείχνουν ότι το μόνον που τους συνδέει πλέον - εκτός από τις καρέκλες της εξουσίας - είναι το έλλειμμα του συναισθήματος της ντροπής».

Τις «διαρκείς παλινωδίες  της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», οι οποίες «προκαλούν ίλιγγο σε όσους τις παρακολουθούν διαχρονικά», επιχειρεί να καυτηριάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας σχετικό βίντεο με δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές»:

Tα δύο προηγούμενα ερωτήματα του Μαξίμου προς τη ΝΔ

Στις 24/1, αντίστοιχο ερώτημα προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν «αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουγό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes "να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω" και πως "είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις», είχε διατυπώσει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παραπέμπει στο  βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο ο κ. Σαμαράς δίνει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη και ακούγεται να λέει τα εξής:

 «Στο θέμα των Σκοπίων, έχει βάλει ο Κώστας Καραμανλής "κόκκινες γραμμές". Είμαι με αυτές τις "κόκκινες γραμμές". Ομως διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές τις "κόκκινες γραμμές", ενόψει του όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή πάρτε τα, διότι τότε ο άλλος ξεκινάει να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ αντέχω. Ξεκινάει παρακάτω. Τι είναι η "κόκκινη γραμμή" που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους και στο εσωτερικό και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των Διεθνών Οργανισμών. Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος "erga omnes". Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψη μου δεν πρόκειται να το δεχθούν. Δηλαδή τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν και είπα: Αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχθούν και την αλλάξουν, να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω».

Στις 23/1, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είχε υπενθυμίσει το βίντεο στο οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη, το 2008, ως υπουργός Εξωτερικών, δεχόταν το «Νέα Μακεδονία» ως πιθανά αποδεκτή ονομασία για τη γειτονική χώρα,  καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)