to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 16.09.2016

Πολιτική

Μαξίμου: Σπουδή της Ν.Δ. να παρέμβει ως συνήγορος Στουρνάρα - Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διερευνηθεί σε βάθος

Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - Στριμώχνεται και απειλεί ο Στουρνάρας


Κυβερνητικές πηγές απαντούν στη Νέα Δημοκρατία:

«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας.

Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει.»

Τρ. Αλεξιάδης: Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καμία κυβερνητική εντολή δεν υπήρξε για έλεγχο της συζύγου του Γ. Στουρνάρα

«Διενεργήθηκαν και διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων αρμόδιων υπουργείων χωρίς διακρίσεις και σε όλες τις κατευθύνσεις». Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά, ότι η έρευνα, στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, ξεκίνησε με κυβερνητική εντολή τονίζοντας, ότι πρέπει όλοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αφορμή στάθηκε το λεκτικό ατόπημα της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, που μίλησε για σκοπιμότητες σχετικά με τους ελέγχους των εισαγγελέων διαφθοράς, στα γραφεία της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. «Είναι συμπτωματικά άραγε όσα συμβαίνουν, με το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενέκρινε τους "εκλεκτούς" της κυβέρνησής σας για τη νέα διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής; Η σύζυγος του κ. Στουρνάρα μιλά για σκοπιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Αλεξιάδη.

«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε. Εσείς θέλετε να είναι ανεξάρτητη ή να την επαναφέρουμε σε λειτουργίες που έχουν καταγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς ούτε φορολογικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε για να τις στείλουμε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μας κάνουν κριτική, όπως είχε γίνει επί ημερών σας, ούτε έχουμε τη λογική να χρησιμοποιούμε τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ρ. Σβίγκου: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τους αυτόκλητους υπερασπιστές του κ. Στουρνάρα

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και θα πρέπει η δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ. Όπως υπογράμμισε:

«Είδα σήμερα το πρωί μια αρκετά οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ η οποία  έρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής του κ. Στουρνάρα. Προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες η ΝΔ όταν έρχεται με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει την υποστήριξή της στον κ. Στουρνάρα τη στιγμή που πρόκειται, επαναλαμβάνω, για μια εισαγγελική έρευνα. Αναμένουμε από τη ΝΔ να αφήσει ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη στο έργο της, να μην παρεμβαίνει ούτε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ούτε βέβαια στο θεσμικό ρόλο της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα. Θα συνιστούσα περισσότερη σοβαρότητα και σύνεση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ  μιλά για υποδείξεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, δείχνοντας μ’  αυτόν τον τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και έρχεται να επηρεάσει τη δικαιοσύνη σε μια εν εξελίξει έρευνα. Το πρόβλημα του κ. Κατσανιώτη και της ΝΔ είναι ότι αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη ανεπηρέαστη επιτελεί το ρόλο της».

Αυγή: Στριμώχνεται και απειλεί ο Στουρνάρας

Σύμφωνα με την «Αυγή», ευθείες απειλές για τη σταθερότητα ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος διατύπωσε αργά χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αντιδρώντας σπασμωδικά στον έλεγχο που διενήργησαν νωρίτερα οι οικονομικοί εισαγγελείς Διαφθοράς στη διαφημιστική εταιρεία της συζύγου του, στο πλαίσιο της έρευνας για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2011 μέχρι το 2014. Αντίστοιχος έλεγχος έγινε τόσο στο Κέντρο όσο και σε άλλη εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο κ. Στουρνάρας έθεσε βέτο στη συμμετοχή τεσσάρων προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank και δημοσιοποίησε το πάγωμα χορηγήσεων (λήψης και χορήγησης δανείων) μέχρι τον ορισμό νέου Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Τρίτη. Κι αυτό παρ' ότι με δική του πρωτοβουλία είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και είχαν συμφωνήσει, όπως δήλωναν κύκλοι και των δύο πλευρών, ότι η δικαστική έρευνα δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, καθώς επίσης και ότι θα υπάρξει συνάντηση μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Μπρατισλάβα.

Η ΤτΕ πάγωσε τις χορηγήσεις στην Attica Bank μέχρι τον διορισμό νέου Δ.Σ. την Τρίτη και έθεσε βέτο για τέσσερις συμβούλους.


 

Η χθεσινή έφοδος  των Εισαγγελέων Διαφθοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς που έλεγξαν το σπίτι της κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα προχώρησαν σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρίας της συζύγου του κ. Στουρνάρα στο πλαίσιο των οποίων φαίνεται να είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσά για διαφημιστικές δαπάνες.

Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.

Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Την είδηση για τον έλεγχο στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)