to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 28.04.2016

Πολιτική

Στις 9 Μαΐου έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα - Θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, επαρκούν τα μέτρα κατά την Κομισιόν (όλες οι εξελίξεις)

Τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η Ελλάδα επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως το 2018, δηλώνει η Κομισιόν - Επικοινωνία Γ. Ντάισελμπλουμ με Ευκλ. Τσακαλώτο - Στις 9 Μαΐου το έκτακτο Eurogroup - «Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές - Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους - Γ. Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα


Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα συνέλθει το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, όπου και θα συζητηθεί το πακέτο των εφεδρικών μέτρων - Συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, . Θα συζητηθούν και οι δυνατότητες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε το πρωί της Μ. Πέμπτης ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Πρωτοβουλία για σύγκληση του Eurogroup άμεσα έχει αναλάβει ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα. Τη Μεγ. Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής είχε χαρακτηρίσει παράλογη και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Επίσης, είχε δηλώσει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο». 

Ως προς το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Γιουρογκρούπ πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», τονίζει ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα»

  • «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δηλώνει στη Bild από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι

Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος θέτουν μετ' επιτάσεως το αίτημα να συνεδριάσει η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων για να αποφασίσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο κρίνουν ως μη βιώσιμο

 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

 

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Πιρς

 

Με μια λιτή ανακοίνωση Κομισιόν, ΕΚΤ, IMF και ESM ανακοινώνουν το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης την αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα. Μιλούν για «σημαντική πρόοδο» που έγινε και υποστηρίζουν ότι η δουλειά με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη μέλη θα συνεχιστούν από τις έδρες τους.

Αναλυτικά:

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής.

 
 

Κυβέρνηση: «Θα διαψευσθούν όσοι επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη»

«Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν», τονίζουν κυβερνητικές πηγές το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και διευκρινίζουν:

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Ο Ντ. Τουσκ ζήτησε από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup. 

Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο». 

Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα:  «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη.  Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
 

Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων

Όπως προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

 Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία,  αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.
 

Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί - Όσοι επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν

«Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων», καταλήγουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί».

 

Oι εξελίξεις έως το βράδυ της Μεγ. Τετάρτης

Ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.
 

Συνάντηση του Γ. Χουλιαράκη με τα νομικά κλιμάκια των θεσμών το απόγευμα της Μ. Τετάρτης

Συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης. (αναλυτικά)
 

«Ενόχληση» Κομισιόν για τη στάση ΔΝΤ - Πιθανή σύγκληση του Eurogroup την Τρίτη 3/5

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ το μεσημέρι της Τετάρτης, η σύνοδος του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη (αναλυτικά)

 
 

Ηχηρή παρέμβαση Γιούνκερ της Ελλάδας:  «Παράλογη και μη δημοκρατική» η απαίτηση για προληπτικά μέτρα

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης για την Ελλάδα, χωρίς τις παράλογες νέες επιβαρύνσεις που ζητεί το ΔΝΤ, πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.


Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι παράλογο και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

"Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα μέτρα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε" είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup

«Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο Συζήτησης για την Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ)

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της - Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. (αναλυτικά)

 
 

Ντ. Τουσκ: Να γίνει τις επόμενες μέρες Eurogroup

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

 

«Όχι» σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Β. Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Tagesspiegel". Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.


 

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

 

Ρέγκλινγκ: Δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε να δικαιολογεί τη σύγκληση Eurogroup

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο ώστε να δικαιολογείται μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να υπογραφεί η απελευθέρωση της επόμενης δόσης.

Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των Ευρωπαίων επιτρόπων. 

Όπως τόνισε η ίδια, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα. 


 

«Τα προληπτικά μέτρα και το ζήτημα του χρέους οι λόγοι που οι συνομιλίες Αθήνας και θεσμών δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα»

Τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα, αλλά και το ζήτημα του χρέους, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, ανέφερε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Αθήνα και θεσμοί έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα του συνολικού πακέτου μέτρων, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, φόρος εισοδήματος, κόκκινα δάνεια κ.λπ.). Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων (2% του ΑΕΠ), το οποίο οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι «τεράστιες αποκλίσεις» που έχουν μεταξύ τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι, επίσης, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του Eurogroup, που ήταν δρομολογημένη για αύριο. Το ζήτημα του χρέους επρόκειτο να συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Eurogroup, εφόσον Αθήνα και θεσμοί συμφωνούσαν στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό πακέτο.

«Υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα, όχι ένα προς ένα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία γενική ιδέα όσον αφορά τα μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών και τα μέτρα που θα αφορούν τα έσοδα του κράτους» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες οι θεσμοί θα πρέπει «να δουλέψουν» πάνω στα διάφορα «μοντέλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τα νέα στοιχεία της Eurostat και τα διάφορα σενάρια.

Κυβερνητικές πηγές δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup, το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνουν ότι η άρνηση του Ταμείου να αποδεχθεί την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». Υπογραμμίζουν επίσης, και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. 

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ ( 5,4 δις ευρώ) που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το ΔΝΤ, όπως προαναφέραμε, επιμένει στην προληπτική νομοθέτηση έκτακτων μέτρων και η κυβέρνηση δίνει μάχη αντικατάστασής του με Μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθώνπου θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. 

 Όπως είπε τη Μεγ. Τρίτη ο Ευ. Τσακαλώτος, οι επικεφαλής των κλιμακίων ζήτησαν διακοπή στις διαπραγματεύσεις τη Μ. Τρίτη, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.  Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Όπως τόνισαν τη Μεγ. Τρίτη κυβερνητικές πηγές:

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.     

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος. 

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.       

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.    

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)