to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 13.05.2015

Πολιτική

Μαξίμου: Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη

«Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές»


«Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε και τα εχθρικά προς την Ελλάδα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

 

Διαβάστε σχετικά με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφορικά με τη στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, που αποτέλεσε αφορμή για την παραπάνω αντίδραση της ελληνικής πλευράς:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα  σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ως ένας τρόπος για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να πεταχτεί έξω από το ευρώ", δήλωσε ο  Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Thomas Steffen, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο. "Το μόνο πράγμα που απομένει στο τέλος,  θα ήταν αν η ίδια η Ελλάδα εκφράσει ότι  θέλει να φύγει από το ευρώ οικειοθελώw", είπε o ίδιος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει την ιδέα του δημοψηφίσματος από τους Έλληνες πολίτες είτε για να  αποδεχθούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές για να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης, είτε για να επιλέξουν τελικά την έξοδο από το ευρώ.

Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες στο αποκορύφωμά τους μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, που έχουν εξοργίσει τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η δημόσια στήριξη προς τις  οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα προς μια συμφωνία, ενώ η απόρριψη τους θα μπορούσε να θέσει τη χώρα σε πορεία εξόδου από το ευρώ.

"Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα, θα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα", δήλωσε ο κ. Schaeuble, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα σημειώνοντας ότι "ίσως θα ήταν το σωστό μέτρο για να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να δεχτεί ό,τι χρειάζεται να γίνει".

Η στάση Schaeuble απέναντι σε ένα  ελληνικό δημοψήφισμα είναι μια απόκλιση από τη θέση της Γερμανίας το 2011. Τότε, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε το  σχέδιό του για δημοψήφισμα από τη στιγμή που η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τον προέτρεψαν να μην προβεί στη διεξαγωγή του. "Μια χρηματοπιστωτική δικλείδα ασφαλείας για την περιοχή της ευρωζώνης και οι αλλαγές πολιτικής  στις χώρες που ήταν από τότε σε κρίση, έχουν κάνει τους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης "οριακούς", είπε ο Schaeuble.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)