to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:57 | 21.03.2017

Πολιτική

To Μαξίμου απαντάει στη συνομωσιολογία της ΝΔ: Υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε "τόσα και άλλα τόσα" για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή «διαρροή» της ΝΔ περί «αναζήτησης στήριξης στο εξωτερικό» από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση


«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», τονίζουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας ουσιαστικά σε «διαρροή» της ΝΔ η οποία κάνει λόγο για «αναζήτησης στήριξης στο εξωτερικό» από πλευράς κυβέρνησης «για να ψηφιστούν τα μέτρα» (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

«Η κυβέρνηση», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές». «Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός», καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι ανέφεραν οι «κύκλοι» της ΝΔ

Νωρίτερα, «εξηγήσει»ς από την κυβέρνηση «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό» για να ψηφιστούν τα μέτρα ζητούσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή και τα περί αιτήματος του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει.

Πλέον, όπως σημειώνουν, «η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται η Ν.Δ. να τον διευκολύνει.

Η δήλωση Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση Σαπέν και το σχόλιο πηγών του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο».

Νωρίτερα, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ανώνυμες πηγές του Ταμείου προχώρησαν στη διάψευση των παραπάνω ισχυρισμών, διευκρινίζοντας ότι «ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)