to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 01.06.2016

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore - Αποχώρησε η ΝΔ

Τη θετική ψήφο των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης εξασφάλισε, πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Εκτός των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υπερψήφισαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού. «Παρών» ψηφίζουν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.


Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ "παρών" δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ αποχώρησε από την συζήτηση της τροπολογίας για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης». «Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

Για κωμικοτραγικές σκηνές στη Βουλή έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια και αποχώρησε είτε επειδή συνειδητοποίησε ότι θα είχε τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε για να προλάβει  την προθεσμία των 60 ημερών για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών». «Ο πολιτικός λόγος και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου» ανέφερε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «εμάς δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες και στα Panamapapers, εμείς είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό και δίνουμε τον αγώνα για την κάθαρση».

«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια»

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού», τονίζει σε σημείωμά του το γρ. Τύπου του πρωθυπουργού, και τονίζει: «Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου.   Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά». 

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού από τη ΝΔ

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι «υπήρξε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού. Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός δεν συνάδει με τον λαϊκισμό και την υποκρισία. Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη διαφάνειας και προόδου απέναντι σε εκείνους που εμφανίζονται ως προοδευτικοί ενώ υποκύπτουν στον λαϊκισμό για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της». «Κορυφώνεται σήμερα και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας, της ρήσης του Γκαίμπελς «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε και κάτι θα μείνει» και της λαϊκής παροιμίας «καθαρός ουρανός δεν φοβάται». Ευτυχώς δεν στοιχήθηκε όλη η αντιπολίτευση πίσω από την ρήση του Γκαίμπελς. Πίσω από την λαϊκή ρήση και παροιμία στοιχήθηκε η κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας».

«Αντιπολίτευση με πρωτοσέλιδα δεν γίνεται. Είναι η δεύτερη φορά που αποδείχθηκε στη Βουλή. Αφήστε το «Πρώτο Θέμα» να κάνει τη δουλειά του – ξέρει αυτό – και κάντε εσείς την δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρεία δεν μπορούν να τύχουν οποιουσδήποτε ευεργετήματος. Υπάρχει επίσης και ισχύει η διάταξη για ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες». Υπενθύμισε δε ότι το κείμενο της νέας ρύθμισης «είχε δοθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής και η διάταξη είχε συζητηθεί. Το είπαν προς τιμήν τους και τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Πως είναι δυνατόν να λέτε ότι ήρθε εν κρυπτώ;» Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στην παλαιότερη ρύθμιση υπήρχε πρόβλημα καθώς «η μη αποσαφήνιση του όρου εξωχώρια εταιρείας και offshore είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αθωώνονται στα δικαστήρια».

«Η αποσαφήνιση του όρου "εξωχώρια εταιρεία", η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».

 Η παρέμβαση του Ν. Παρασκευόπουλου - Δεν αίρεται το αξιόποινο για ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις 

Δεν αίρεται το αξιόποινο για ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις σχετικά με την συμμετοχή σε offshore, σύμφωνα με τις βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, στην τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Ο Ν. Παρασκεύοπουλος σχολίασε ότι με την αλλαγή αυτή το όριο των 60 ημερών για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αφορά μόνο όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο. 

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».

Ο Ν. Δένδιας

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ' απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους». «Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.

Σ. Φάμελλος: Η αποχώρηση της ΝΔ σημαίνει ενοχή και αποφυγή

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο.

«Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στη ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για τη σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, εισάγει καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα. Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση. Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια. Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από  ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» σχολίαζαν χθες, Τρίτη, με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με την νέα διάταξη, την οποία προανήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες «για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν»:

  1. Ο νομικός ορισμός της “offshore” εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.

  1. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

  1. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.

  1. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από  ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.

  1. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. 

Η τροπολογία σε pdf:

«Σηκώνουμε το γάντι»

«Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς» υπογράμμισε την Τρίτη η Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι σήμερα, Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή η προαναφερθείσα τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

«Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας: «Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)