to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 21.02.2019

Αθλητισμός

«Ματς υψηλού κινδύνου» ο αγώνας του Ολυμπιακού στο Κίεβο: Τι «απαγορεύει» η ΠΑΕ στους οπαδούς

Ματς υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται από την UEFA αυτό του Ολυμπιακού με την Ντινάμο στο Κίεβο και η πειραϊκή ΠΑΕ προειδοποιεί τους 450 οπαδούς της για όσα πρέπει να αποφύγουν στη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ουκρανία


Στο "NSK Olimpiyskiy", Ντινάμο Κιέβου και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν σήμερα, Πέμπτη 21/2 το εισιτήριο της πρόκρισης στην φάση των 16 του Europa League. Σε ένα ματς που χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου (high risk) από την UEFA και φέρνει έντονη ανησυχία στους κόλπους της ευρωπαϊκή ομοσπονδίας.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση των εκδρομέων οπαδών της, με οδηγίες για την ημέρα του αγώνα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ανακοίνωση εμπεριέχει τέτοια λεπτομερή αναφορά για όλα όσα θα πρέπει να αποφύγουν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο διάστημα της παρουσίας τους στο Κίεβο.

Κατόπιν συνεννόησης με τις αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει τους οπαδούς της για το σημείο συνάντησης, συνιστά την αποφυγή χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, τις... πολιτικές συζητήσεις, τη χρήση στοιχείων ένδυσης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ακόμα και την επίδειξη κομμουνιστικών συμβόλων ή σημαίας της Ρωσίας!

Η Ντινάμο Κιέβου έχει μια από τις πιο σκληρές εξέδρες φανατικών στον κόσμο, ενώ ο "Λευκός Στρατός" των νεοναζί οπαδών μοιάζει με έναν πονοκέφαλο διαρκείας για τις αρχές και την UEFA. Περίπου 450 φίλοι του Ολυμπιακού αναμένεται να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση στο "NSK Olimpiyskiy" και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθ' όλη την διάρκεια της παρουσίας τους στην πόλη του Κιέβου.

Iδού το σχετικό απόσπασμα από τις οδηγίες προς τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς:

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ:

1. Συζητήσεις πολιτικής φύσης, ιδίως σχετικά με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία

2. Η χρήση της σημαίας ή άλλων συμβόλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας

3. Η χρήση στοιχείων ένδυσης και άλλων αξεσουάρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθόσον οι φίλαθλοι βρίσκονται στο δρόμο

4. Σημαίες και άλλα σύμβολα της ΕΣΣΔ καθόσον βρίσκονται στο δρόμο

5. Στοιχεία ένδυσης και σύμβολα της Σπαρτάκ Μόσχας καθόσον βρίσκονται στο δρόμο

6. Κομουνιστικά σύμβολα".

Η «λευκή εξέδρα»

Όπως έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ, στο στάδιο «NSC Olimpiyskiy» κυριαρχεί η «100% λευκή εξέδρα», οι κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν, οι σβάστικες και το μίσος κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών και οπαδών. Μία διαδρομή, που γιναντώθηκε πολύ την περίοδο της πολιτικής αστάθειας στην Ουκρανία.
«Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας. Όποιος δεν είναι λευκός, είναι κατώτερος από εμάς», είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στο ρατσιστικό τους παραλήρημα.
Πυρήνας των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων του «Δεξιού τομέα» ένας ναζιστικός στρατός, που βαρύνεται με χιλιάδες εγκλήματα, επιθέσεις, δολοφονίες.

Από τον Σεπτέμβριο του 1987 κιόλας, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προσπάθησε να διαλύσει τον ακροδεξιό πυρήνα του συλλόγου, χωρίς επιτυχία. υΟύτε ο Βίκτορ Γιανουκόκοβιτς, πρόεδρος τη Ουκρανίας από το 2010 έως το 2014, κατάφερε να τους αντιμετωπίσει.

Στις 19 Μαρτίου του 2015, σε αγώνα με ρεκόρ προσέλευσης για το Europa League με 67.553 εισιτήρια, απέναντι στην Έβερτον, κρεμασμένα πανό με ακροδεξιά σύμβολα, ιαχές προς τους μαύρους παίκτες της αγγλικής ομάδας.
Τον Οκτώβριο του 2015, η επίθεση σε τέσσερις μαύρους φιλάθλους της Ντινάμο στον αγώνα με την Τσέλσι, αποτέλεσε αφορμή συζήτησης για δημιουργία εξέδρας μόνο για μαύρους, «Μαύρος Τομέας» ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές επιθέσεις, που όμως δεν προχώρησε.

Φυσικά είναι καταγεγραμμένα στον ευρωπαϊκό Τύπο, τα «κατορθώματα» των ακροδεξιών φιλάθλων στης, όταν βγαίνουν από τα ουκρανικά σύνορα. Ανάμεσά τους και αυτά στην Αθήνα, στον αγώνα με την ΑΕΚ, πριν ένα χρόνο.

Τότε που οι φίλοι της ΑΕΚ, κρέμασαν τον περασμένο Φλεβάρη στο ΟΑΚΑ, στην αναμέτρηση με την Ντιναμό Κιέβου, ένα πανό θυμίζοντας σε όλους: «Το 1942 οι Ναζί κρέμασαν τους ποδοσφαιριστές σας, το 2018 δεν σέβεστε την Ιστορία σας».

Γιατί σίγουρα η Ιστορία  είναι ανάγκη να διδάσκει, να εμπνέει. Και να θυμίζει. Όπως το μνημείο, που αντικρίζει κάποιος, βγαίνοντας από την κύρια έξοδο του σταδίου «Σταρτ» στο Κίεβο, με την εικόνα τεσσάρων ποδοσφαιριστών, με την επιγραφή. «Η δόξα σας δεν θα ξεθωριάσει στους αιώνες»...

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, sport24.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)