to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 16.11.2022

Κοινωνία

Μάτι: Ένταση στη δίκη - Αποδοκιμασίες σε στελέχη της πυροσβεστικής

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν συγγενείς των θυμάτων τα στελέχη της πυροσβεστικής που βρέθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να καταθέσουν ως μάρτυρες.


(Eurokinissi)

Με την έντονη αποδοκιμασία των συγγενών των θυμάτων αλλά και όσων επέζησαν της τραγωδίας στο Μάτι βρέθηκαν τα στελέχη της πυροσβεστικής που παρουσιάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες.

«Πού ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο», φώναζαν μέλη του ακροατηρίου προς τους χειριστές των ελικοπτέρων, με την πρόεδρο να επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα: «Εδώ δεν ήρθατε για να βγάλετε ούτε τον πόνο ούτε την αγανάκτηση σας. Εδώ ήρθατε για να έχετε μία δίκαιη δίκη. Την αγανάκτηση σας θα την αφήσετε έξω από την πόρτα γιατί έτσι γίνονται οι δίκες, είναι σαν προσευχή».

Το δικαστήριο έχοντας ολοκληρώσει τις παραστάσεις προς υποστήριξη της κατηγορίας, δέχθηκε αίτημα από την πλευρά ορισμένων θυμάτων να προταχθούν για να καταθέσουν νωρίτερα οι πραγματογνώμονες του πυροσβεστικού σώματος οι οποίοι διορίστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση.

Η δίκη θα ξεκινήσει επί της ουσίας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης για τη νομιμοποίηση της παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας. Η διαδικασία σήμερα διακόπηκε αφού ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση των μαρτύρων για παράσταση υποστήριξης κατηγορίας, δηλαδή συγγενών των θυμάτων και επιζησάντων της πυρκαγιάς.

Συνολικά, οι μάρτυρες είναι 213. Σήμερα νομιμοποιήθηκαν 63 μάρτυρες, στην προηγούμενη είχαν νομιμοποιηθεί άλλοι 100 συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και πυρόπληκτοι, ενώ το δικαστήριο στην πρώτη συνεδρίασή του είχε προχωρήσει στις νομιμοποιήσεις των 50 πρώτων μαρτύρων.

Η πολυαναμενόμενη δίκη ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου, τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, με εξευτελιστικές εικόνες να επικρατούν στη μικρή αίθουσα που είχε επιλεγεί για τη διαδικασία, μέχρι να δοθεί λύση και να μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Τελικά δόθηκε λύση και βρέθηκε άλλη αίθουσα για τη συγκεκριμένη διαδικασία

21 κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο θα βρεθούν, σύμφωνα με το βούλευμα, 21 κατηγορούμενοι για το θάνατο 104 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων τον Ιούλιο του 2018. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και για προκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Στα πρόσωπα που παραπέμπονται περιλαμβάνονται αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και στους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)