to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 08.03.2013

Πολιτισμός

Μαθήματα ζωής από τη γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Άλις Χερζτ – Σόμμερ | Μαθήματα ζωής από τη γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος


Το left, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προσφέρει αποκλειστικά στους αναγνώστες του αποσπάσματα από το βιβλίο «Ένας αιώνας σοφίας» της Καρολάιν Στοενσσίνγκερ που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις BROKEN HILL σε μετάφραση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη.

Στα 108 χρόνια της, η Άλις απολαμβάνει να λέει ιστορίες από τη ζωή των μεγάλων διανοητών - από τον Γουστάβο Μάλερ στον Σίγκμουντ Φρόιντ και στον Βίκτορα Φρανκλ και από τον Μάρτιν Μπάντερ στον Λεό Μπαέκ. Με τη μουσική της –ως πιανίστρια και ως δασκάλα- έχει επηρεάσει αμέτρητους μαθητές, τα παιδιά τους, και τα παιδιά των παιδιών τους, όπως ακριβώς ενθάρρυνε τους συγκρατούμενούς της με το ταλέντο της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίενσταντ. Από την περίοδο του πολέμου κιόλας, η Άλις υπήρξε δασκάλα και άλλο τόσο μαθήτρια . πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της αναζητώντας ακούραστα τη γνώση και προσπαθώντας να κατανοήσει ποιοι είμαστε ως άνθρωποι, ως κοινότητα, και ως άτομα.


Η Άλις είναι η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος στον κόσμο, καθώς και η γηραιότερη πιανίστας του κόσμου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ολόκληρου του περασμένου αιώνα και της πρώτης δεκαετίας του τωρινού που τα έχει δει όλα – τα καλύτερα και τα χειρότερα της ανθρωπότητας. Πέρασε όλη τη ζωή της με φόντο το καλό μέσα στο χάος του κακού, αλλά εκείνη συνεχίζει να ρίχνει το κεφάλι πίσω όταν γελά με την ίδια αισιοδοξία που είχε ως παιδί.


Παρά τα χρόνια της φυλάκισης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίενσταντ και τις δολοφονίες της μητέρας της, του άντρα της, και των φίλων της από τα χέρια των Ναζί, η Άλις νίκησε το θάνατο. Έχει μια μοναδική ικανότητα να προχωρά μπροστά και να ζει την κάθε μέρα στο παρόν. Δεν έχασε χρόνο μένοντας προσκολλημένη στους καταπιεστές και στους δήμιους της οικογένειάς της. Γνωρίζοντας ότι το μίσος τρώει την ψυχή αυτού που μισεί και όχι του αποδέκτη, η Άλις έκρινε ότι: «Είμαι ακόμα ευγνώμων στη ζωή. Η ζωή είναι δώρο».


Το όνομά της, Χερτζ-Σόμμερ, σημαίνει «καρδιά του καλοκαιριού», μολονότι γεννήθηκε μια πικρή και κρύα μέρα, στις 26 Νοεμβρίου του 1903 στην Πράγα. Οι γονείς της, ο Φρήντριχ και  η Σοφί Χερτζ, την αποκαλούσαν Άλις, που σημαίνει «από ευγενική καταγωγή». Ο πατέρας της ήταν πετυχημένος έμπορος και η μητέρα της είχε υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κινούταν σε κύκλους γνωστών καλλιτεχνών και συγγραφέων  μεταξύ των οποίων ο Γουστάβος Μάλερ, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ο Τόμας Μαν, ο Στέφαν Ζβάιγκ και ο Φραντζ Κάφκα.


Η Άλις μεγάλωσε σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, διαβάζοντας και πηγαίνοντας σε κονσέρτα που αποτελούσαν και τις κύριες μορφές ψυχαγωγίας στην εποχή της . οι γείτονες θα βοηθούσαν ο ένας τον άλλον σε περιόδους ασθενειών και οι οικογένειες θα υπολόγιζαν με ενδιαφέρον τα χρόνια που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση στο μακρινό μέλλον. Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Άλις είχε βρει το δρόμο της και είχε μια διακεκριμένη καριέρα ως πιανίστας. Η βαθιά αγάπη της μητέρας της και η βαθιά γνώση της μουσικής σε συνδυασμό με τη φιλία της με τον Μάλερ, ενέπνευσαν της Άλις που αποφάσισε να γίνει πιανίστρια σε πολύ νεαρή ηλικία. Η Άλις θυμάται να συνοδεύει τη μητέρα της στο τρένο για τη Βιέννη, δυο μέρες πριν γίνει τεσσάρων χρόνων, προκειμένου να ακούσουν τον Μάλερ να διευθύνει στην αποχαιρετιστήρια παράσταση τη Δεύτερη Συμφωνία του με την Ορχήστρα Χοφόπερ στις 24 Νοεμβρίου του 1907.


Στο πρόλογο του βιβλίου, ο Βάτσλαβ Χάβελ σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Άλις είχε πει: «Ποτέ δεν έχω εγκαταλείψει την ελπίδα». Αυτό το συναίσθημα αντηχεί έντονα μέσα μου, επειδή πιστεύω ότι η ελπίδα έχει άμεση σχέση με το ίδιο το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας και όσο αισθανόμαστε ότι το κάνουμε, έχουμε έναν λόγο να ζούμε. Η άκρατη αισιοδοξία της Άλις με εμπνέει. Επιβίωσε, πιστεύω, έτσι ώστε ο κόσμος να καταφέρει να μάθει την ιστορία της, την ιστορία μας, να δει την αλήθεια και την ομορφιά στο πρόσωπο του κακού. Όχι μόνο μπορούμε να διδαχθούμε από την Άλις σήμερα αλλά και οι μελλοντικές γενιές μπορούν να αποκομίσουν τη σοφία και την ελπίδα από την πλούσια πλοκή της ζωής της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)