to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μάθετε τη... διαδικτυακή σας «υπηκοότητα»

Τη δυνατότητα να μάθει ποια είναι η «αλγοριθμική του υπηκοότητα» δίνει στον χρήστη το Citizen Ex: πρόκειται για ένα εργαλείο/ add-on στον browser, που μετά την εγκατάστασή του παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη, διαπιστώνοντας την «ιντερνετική του εθνικότητα» βάσει του χρόνου που περνά σε ιστοσελίδες διαφόρων χωρών.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist,ο δημιουργός του, Τζέιμς Μπριντλ, καλλιτέχνης στο Λονδίνο, θεωρεί ότι η χρήση του έχει να κάνει με πράγματα πέρα από την ψηφιακή trivia διασκέδαση, καθώς τίθεται το θέμα των νόμων που ισχύουν στις χώρες όπου βρίσκονται οι χρήστες και ιστοσελίδες και τη στάση των αρχών.

Για παράδειγμα, η διαβόητη πλέον NSA μετρά στοιχεία σχετικά με το browsing, όπως η γεωγραφική διασπορά των ιστοσελίδων που επισκέπτεται κάποιος- και εάν οι συνήθειές του είναι υπερβολικά «ξένες» (και με έμφαση σε συγκεκριμένες χώρες) τότε που μπορεί να θεωρηθεί πως αυτός ο χρήστης ενδεχομένως να χρήζει στενότερης παρακολούθησης.

«Το Ίντερνετ μας κάνει όλους πιο διεθνείς, ή υπερεθνικούς. Είναι ένα είδος υπηκοότητας που πρακτικά εφαρμόζεται/ισχύει τώρα. Ήθελα να φτιάξω κάτι που θα το έκανε αυτό ορατό».

Η αρχή του Citizen X είναι απλή: κάθε φορά που ο χρήστης συνδέεται, χρησιμοποιεί ΙΡ διευθύνσεις για να «βλέπει» πού βρίσκεται αυτός και πού μπορεί να εδρεύουν οι σελίδες που επισκέπτεται. Με το πέρασμα του χρόνου διαμορφώνεται γεωγραφική εικόνα των συνηθειών του, από άποψης χωρών στις οποίες εδρεύουν τα sites και τον χρόνο που πέρασε εκεί.

Ο Μπριντλ ελπίζει ότι το εργαλείο αυτό θα κάνει πολλούς χρήστες να σκεφτούν παραπάνω σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν το Ίντερνετ και ενδεχομένως να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους: εάν κάποιος δει ότι μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του λαμβάνει χώρα σε μια συγκεκριμένη χώρα, ίσως να αρχίσει να προβληματίζεται σχετικά με το κατά πόσον είναι/ μπορεί να είναι υπόλογος στη νομοθεσία της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως σημειώνεται ότι όσοι επιθυμούν να «κρύβονται» όσον αφορά σε αυτές τους τις συνήθειες, υπάρχουν σχετικά εύκολοι τρόποι, όπως η χρήση VPN, καθώς και browser plugins όπως το Ghostery και το TrackMeNot.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)